До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому всі говорять про співачку Фіону Еппл

Через вісім років затишшя культова співачка 90-х Фіона Еппл випустила новий альбом Fetch the Bolt Cutters – один з найочікуваніших релізів року поряд з альбомами Кендрика Ламара і Френка Оушена за версією Picthfork. І він як ніколи відповідає нашому складному, тривожному часові.

Реклама

Світ дізнався про Фіону Еппл на врученні премії MTV Video Music Awards в 1997 році. 20-річна співачка тоді прийняла нагороду за звання кращого нового артиста. Вона піднялася на сцену за нагородою в прозорому в'язаному платті й сказала слова, що увійшли в історію. "Я не збираюся робити це так, як усі інші", – це фраза також відповідає всім аспектам її творчості. "Я хочу сказати, для тих, хто дивиться і слухає мене, цей світ – нісенітниця собача. Ви не повинні моделювати своє життя виходячи з того, що, на вашу думку, ми вважаємо кльовим і що ми носимо й говоримо". "Ідіть з собою. Будьте собою". Після цього виступу Фіону Еппл назвали скандальною співачкою, такою вона вважається і досі, хоча насправді Еппл просто робить те, що вважає важливим, і залишається чесною з собою.

Дебютний альбом Фіони Еппл вийшов у 1996 році – це в чомусь депресивний, неймовірно складний Tidal, що визначив музику дев'яностих. Якщо ви виросли в дев'яності, то Еппл вам представляти не потрібно: в 1997 році кліп на її пісню Criminal був неймовірно популярний, хоча напевно багато хто з нас дивилися його потайки від батьків. 20-річна худенька дівчина з довгим волоссям звивалася, приймала ванну з хлопцями та дівчатами, валялася на підлозі, корчилася на кухонному столі та співала про свої гріхи, страждання і про те, що їй потрібен захист. Як сказали би сучасні психологи, про сексуальну девіацію. Режисер Марк Романек назвав цей кліп даниною фотографій Нен Голдін 1980-х років, а журналісти в 1997 році писали, що образ Еппл став втіленням героїнового шику. Це передусім розкішна шовкова білизна, вузькі чорні джинси, розстебнутий в'язаний топ; в іншій сцені – гольфи з люрексом, які дівчина стягує з себе з ненавистю.

Секс, почуття провини, страждання, не завжди позитивний досвід, які змушені переживати дівчата протягом свого життя, – одна з ключових тем творчості Фіони Еппл. Багато в чому це пов'язано з її трагічним досвідом: Фіона виросла в Гарлемі у творчій родині, у 12 років її зґвалтували буквально біля дверей її будинку. Перші пісні вона написала ще в 15, пізніше принесла їх успішному продюсеру Ендрю Слейтеру – і її кар'єра закрутилася.

Найвідоміші треки Еппл тих років – Criminal, Paper Bag і Sleep to Dream. Співачка часто згадується в тих самих пропозиціях, що Аланіс Моріссетт і Торі Амос: це артистки, які змінили обличчя музичної індустрії, відкинувши ідею, що жінка на сцені з мікрофоном повинна співати для схвалення чоловіків і робити це красиво. Водночас сама Еппл завжди говорила, що її кумир і улюблений музикант – Джон Леннон, і їй хотілося б складати таку саме точну і поетичну музику, як і в нього.

У 2012 році вона випустила четвертий альбом The Idler Wheel, в 2013 отримала за нього "Греммі" і практично зникла з медійних радарів. У той період в одному з інтерв'ю Еппл зізналася, що страждала обсесивно-компульсивним розладом упродовж усього дорослого життя; пізніше її заарештували за зберігання наркотиків. Але співачка продовжувала писати музику – наприклад, для кіно і серіалів. Її тривожний, сексуальний трек звучить у початкових титрах серіалу "Коханці" і стає його символом; під її музику несамовито танцює Джей Ло у фільмі "Стриптизерки".

Цікаво, що саундтреком для цього фільму став саме Criminal, який вийшов, коли співачці виповнилося 20 років. Як і вся музика у фільмі "Стриптизерки", трек чудово відображає дух епохи кінця 90-х – початку нульових. У 2020 році Criminal звучить особливо доречно і сучасно – саме зараз, в епоху #metoo, коли жінки нарешті не боятися говорити про себе, чесний стиль Еппл ніби відроджується серед нового покоління жінок-музикантів. Про вплив Фіони Еппл на власну творчість говорять Лана дель Рей і Біллі Айліш, а Каньє Вест в інтерв'ю не раз зізнавався, що завжди хотів бути в репі таким крутим, яка крута в написанні музики Еппл.

Попри всю свою нелюбов до публічності Фіона Еппл і сьогодні залишається справжньою іконою стилю, насамперед завдяки своїм відео. Автор більшості з них – її колишній бойфренд, режисер Пол Томас Андерсон (той самий, який зняв фільм "Примарна нитка"). Здебільшого гардероб, що носить Еппл у своїх кліпах, є майстер-класом в мінімалізмі 1990-х, будь то культовий образ в Criminal або Fast As You Can. Деякі з них цілком екстравагантні, наприклад, O Sailor, коли Еппл управляє кораблем у блискучій сукні.

Один з головних "модних" моментів співачки – в кліпі Fast As You Can. Вона чекає метро в чорному топі, що ідеально облягає, і довгій чорній спідниці, що відкриває її живіт. Всі, хто виріс у дев'яності, добре пам'ятають цей типовий силует для того часу. У той же час її улюбленим образом для червоних доріжок в ті роки був ансамбль у стилі гранж, укорочений топ без рукавів і мішкуваті штани, або, іноді, шовкове плаття без рукавів – образ, який із задоволенням повторюють сучасні співачки.

Новий альбом Fetch the Bolt Cutters був записаний повністю в будинку співачки на Веніс-Біч, що здається особливо доречним в ці дні соціальної ізоляції. Альбом вийшов 17 квітня, рецензії на нього опублікували The Guardian, New Yorker, Pitchfork, американський Vogue. Це "дика симфонія повсякденності, непохитний шедевр. Жодна музика ніколи не звучала так, як ця", пише Pitchfork.

Альбом дійсно не схожий ні на що з того, що ви чули раніше: тут і блюз, і рок, і лірика, і фірмове фортепіано Еппл, і її неймовірна поезія. Поезії тут навіть більше, ніж музики: наприклад, в заголовному треку 42-річна Еппл розповідає про невпевненість у собі, про те, як успішні дівчата в школі змусили її сумніватися в собі, про дорослішання, про підлітків і про жорстокість. А ще під час запису Еппл стукає, кричить, хрипить – альбом відвертий і оголений, як нерв, і слухати його непросто, але це, без сумнівів, найкраща музика для ізоляції.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.