До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Червона рута: 5 цікавих фактів про легендарну пісню

У вересні 2020-го виповнилося 50 років з моменту першого виконання однієї з найвідоміших українських пісень XX століття — "Червона рута". З нагоди цієї пам’ятної дати Vogue.ua з’ясував кілька цікавих фактів про композицію. Деякі з них розповіла Оксана Івасюк, рідна сестра автора "Червоної рути" Володимира Івасюка.

Програма "Камертон гарного настрою", 13 вересня 1970
Про створення "Червоної рути"

Роботу над піснею Володимир Івасюк почав у 1967 році під враженням від праці українського етнографа й фольклориста Володимира Гнатюка "Коломийки" 1906 року. "Коли Володимир уперше виконав її вдома, ми всі були надзвичайно горді й щасливі", — згадує Оксана Івасюк миті, коли почула майбутній гіт. Автору пісні тоді був усього 21 рік і він сам ще не називав себе композитором.

Реклама

<b>Рукопись "Червоной Рути"</b>

Вплив пісні "Червона рута" на кар’єру Володимира Івасюка

"Він міг би стати художником, але все-таки відмовився від цього на користь музики. Володимир вважав, що не можна розпорошувати талант на кілька справ одночасно, — розкриває сімейні таємниці Оксана Івасюк. — Саме популярність пісні „Червона рута" підштовхнула брата стати професійним композитором. Він вступив до Львівської консерваторії, хоча вже навчався на медика".

Володимир Івасюк, Краків, 1974
Як "Червона рута" стала гітом

"Червону руту" сьогодні називають гімном української ідентичності, що вплинула на розвиток усієї української естради. За словами музичних критиків, до виходу цієї композиції українську музику сприймали досить однобоко, здебільшого згадуючи її з етнографічного погляду.

Володимир Івасюк

Саме "Червона рута" показала, що пісні українською мовою можуть звучати сучасно й подобатися людям, які навіть не знають мови. У 1971-му вона перемогла на всесоюзному конкурсі "Пісня року" у виконанні Івасюка, Зінкевича та Яремчука, а потім дістала новий виток популярності завдяки виконанню Софії Ротару.

Володимир Івасюк і Софія Ротару в Карпатах, 1975

Пісня "Червона рута" надихнула на створення однойменного фільму-концерту в українських Карпатах з участю Софії Ротару та Василя Зінкевича у головних ролях. У 1989 році з’явився фестиваль "Червона рута", який відкрив безліч майбутніх зірок української попсцени, з-поміж яких "Воплі Відоплясова", Олександр Пономарьов, Катя Chilly та багато інших.

Статус народної пісні

"Червону руту" іноді сприймали як народну пісню. 1972 року чеський співак Павло Лишка виконав цю композицію як народну українську пісню, а польська група No To Co і зовсім переробила її на гард-рок манір. Експериментувала з її звучанням і сама Софія Ротару — у 2008 році співачка виконала свій гіт разом з українським колективом "ТНМК".

"Червона рута" в моді

Через 50 років "Червона рута" стала натхненням і для модного світу. Український бренд JUL випустив сукню, у якій представив своє бачення цієї міфічної квітки. "Саме таким є наше бачення сучасної інтерпретації українських культурних кодів в одязі, — розповідає дизайнерка Юлія Логвин. — Крім авторського принту, всередині сукні кожна дівчина зможе знайти рядки, які точно знає, — "Ти у мене єдина, Тільки ти, повір".

<b>JUL_RUTA</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.