До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Запрошена зірка: 11 фактів про моцарелу

Цей популярний м'який сир з ніжним смаком рідко "виступає" соло, але, при цьому, його участь не одне блюдо перетворила в справжній кулінарний шедевр. Тихе, лагідне "звучання" моцарели дарує бездоганний вершковий фінал багатьом стравам строкатої італійської кухні.

@martacacc

Вважається, що перший м'який сир з'явився в ХII столітті в результаті, як це часто буває з усіма ідеальними продуктами, випадковості. Першими м'який вершковий сир виготовили, самі про те не здогадуючись, кочівники, які перевозили свіже молоко з місця на місце. Під час довгої дороги воно збивалось, а потім насичувалося сичуговим ферментом з сумок, зроблених зі шлунків овець.

Реклама
@le5stagioni
Перші згадки про моцарелу в кулінарних "фоліантах" звертаються до епохи Відродження: в книзі Opera ватиканського кухаря Бартоломео Скаппі, виданої 1570 року, сир багаторазово фігурує в рецептах страв.
@gentilgourmet

Моцарела – це м'який сир з коров'ячого або буйволиного молока. Процес його виготовлення не такий простий: сировари замішують сир з молока, що згорнулося вручну, так само, як пекарі місять тісто. Отриману суміш розтягують і розрізають, формуючи головки. Процес mozzarutta (від італ. "відрізати") і дав назву сиру. Готові кулі вимочують в розсолі. На стіл подають головки з легкою скоринкою і м'яким густим молодим сиром всередині.

@griegermartin
В Італії говорять: "Справжня моцарела плаче молочком"
@chefponzio

Батьківщиною моцарели вважається регіон Кампанья в Італії. Саме тут можна скуштувати сир одноденної витримки – джорната, який є прообразом всіх моцарел. Джорната готують без додавання солі, а тому він довго не зберігається. Його м'якості можуть позаздрити найніжніші вершки.

@cocorullomassimo
100 г моцарели – це 22 г білків, 22 г жирів і 2 г вуглеводів. Високий вміст білків і жирів робить сир калорійним продуктом: енергетична цінність моцарели – 300 ккал.
@iodgi

Класичну моцарелу – Mozzarella di Bufala Campana – виробляють з молока чорних буйволиць, що пасуться в італійському регіоні Кампанья. Якщо сир виготовлений з молока, отриманого від буйволиць іншого кольору або вирощених в інших областях Італії, то він називається Mozzarella di Bufala. Сир з коров'ячого молока – це Mozzarella Fior di Latte, а з суміші коров'ячого і буйволиного – Mozzarella con Latte di Bufala.

@everyday_thyme
2017 року налічували близько 400 виробників моцарели в 30 країнах світу
@vegaroundtheworld

Великі кульки моцарели розміром з куряче яйце називаються "боккончіні", кульки розміром з велику черешню – "чільеджіні", а зовсім маленькі – "перлини". Свіжоприготовлений сир має волокнисту текстуру, тому деякі виробники заплітають його в косички, які називають "треччі".

@vivis.stuff
До складу буйволиного молока не входить білок казеїн, який є алергеном. Тому справжня італійська моцарела підходить навіть тим, у кого непереносимість казеїну.
@jgpizzabricknj

Краще вибирати сир в прозорій упаковці, через яку видно сам продукт і розсіл: колір моцарели з буйволиного молока повинен бути білим без жовтого відтінку, а розсіл не мати пластівців та інших сторонніх домішок. У складі цієї моцарели неприпустимі консерванти, ароматизатори, барвники або харчові добавки.

@fabiomauriciobravo

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.