До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Це робоче питання: головні тренди в оформленні офісу у 2020 році

Скляний фасад, вікна від підлоги до стелі, білі стіни й тотальний open space? Не тільки! Зручний офіс — це місце, куди хочеться приходити. Архітекторка й засновниця дизайн-студії NK_Design Наталія Карякіна розповіла Vogue.ua про те, яким має бути офіс XXI століття. І справа не в хай-тек-меблях, затишних зонах відпочинку й екотрендах. Працівників нового покоління з доброї волі в офіс не загнати. Це завдання допоможе вирішити тільки справді затишний і гармонійний робочий простір.

Архітекторка Наталія Карякіна

Працюючи над плануванням офісу, архітекторка Наталія Карякіна зважає як на фізичний, так і психологічний комфорт співробітників. Вона пояснює: людина здатна продуктивно працювати лише п’ять годин на день, а зручний офіс покликаний не змусити її висидіти всі належні вісім годин, а допомагати перемикатися: на спілкування з колегами, обговорення, відпочинок. Наталія виділяє чотири головні тренди в оформленні робочого простору, яких уже дотримуються провідні світові компанії.

Реклама
Робоча гнучкість

Сучасний світ відмовляється від жорсткого прив’язування до робочого місця: його регулярна зміна в межах офісу — додаткова можливість позбутися рутини. Наталія Карякіна прогнозує: у недалекому майбутньому закріплення за працівниками постійних місць не буде важливим, оскільки вирішення робочих питань стає все мобільнішим. Для таких моментів в офісах установлюють корнери з високими стільцями й столами, де, зручно розташувавшись, можна обговорити робоче питання.

Офіс = Спілкування

"Офісні умови мають надихати, а не примушувати", — підкреслює Наталія. Однак часта помилка в оформленні офісів — надмірна турбота про продуктивність, коли піклуватися насправді потрібно про інше: про залучення в спілкування з колегами, можливість перемикатися на обговорення, на обмін досвідом. Результат такої помилки — брак зон для комунікації й взаємодії. Безліч переговорних кімнат різних розмірів і форм — ключовий тренд у сучасному офісі. Згуртований колектив — велика сила! Саме тому тепер для компаній актуальним є перехід на систему незакріплених робочих місць і створення просторів для комунікації — це не тільки переговорні кімнати, а й бібліотеки, спортивні зали, ігрові простори.

Зони відпочинку

Як архітекторка Наталія зазначає, що на території офісів нині актуальне створення рекреаційних зон. Ця зона призначена для розслаблення й відвертання уваги — тут працівники можуть як обговорити робоче питання, так і ненадовго забути про свої обов’язки. Тут не обійтися без денного світла, живих рослин, натуральних елементів інтер’єру, зручних посадкових місць і затишних куточків. Наталія радить повністю відокремлювати зону відпочинку від робочого простору, щоб уникнути вічного конфлікту інтересів — праці й релаксу.

Екологічний аспект

Всі ми люди й пов’язані з природою (хочемо ми цього чи ні). Цей зв’язок важливий для людини на клітинному рівні, тому озеленені зони офісного простору допоможуть уберегти від стресу, збагачуватимуть приміщення киснем і створюватимуть затишок. По-друге, саме корпорації в той чи інший спосіб впливають на довкілля, тому прагнення зробити офіс якомога екологічнішим — головний хіт в оформленні офісів. І для цього не обов’язково задумувати багатомільйонний проєкт — є безліч доступних методів перевести офісне життя в екорусло. Наприклад, виділити невеликий кухонний простір — крім незаперечної зручності, він набагато зменшить використання одноразового посуду. Більш просунутий підхід — сонячні батареї як джерело електрики для освітлення приміщення ввечері.

Дякуємо дизайн-студії NK_Design й особисто Наталії Карякіній за допомогу в підготуванні матеріалу.

e-mail: [email protected]
facebook: kariakinadesign
instagram: @kariakinadesign

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.