RU UA

Журнал VOGUE

Підписатися
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Артишоки: 3 рецепта для вишуканої вечері

10 жовтня 2020

Артишоки, які справедливо вважаються делікатесом, доступні в Італії майже цілорічно. Щоб зробити цю осінь особливішою, vogue.ua зібрав три рецепта з артишоками, які привнесуть частку шику на кожен стіл.

Photo: Getty Images
Салат з артишоками, селерою і пармезаном
Photo: Getty Images

Інгредієнти:

3 ст. л. оливкової олії;

3 ст. л. лимонного соку;

Сіль і мелений чорний перець;

12 маленьких артишоків з обрізаними стеблами;

1 склянка дрібно нарізаної селери;

3 ст. л. посіченої петрушки;

2 ст. л. нарізаної свіжої м'яти;

50 г пармезану.

Приготування:

  • Для заправки змішайте в мисці оливкову олію і лимонний сік. Додайте сіль і перець за смаком.
  • Підготуйте артишоки: прибирайте темні верхні листки, доки не залишаться лише блідозелені. Зріжте верхівку, темнозелені частини навколо стебла і серцевини.
  • Наріжте артишоки тонкими поздовжніми скибочками і додайте заправку.
  • Додайте селеру і решту складових.
  • Додайте сіль і перець, якщо потрібно.
  • Викладіть салат на блюдо і посипте зверху пармезаном.
Тушковані артишоки з помідорами і м'ятою
Photo: Getty Images

Інгредієнти:

1 банка очищених помідорів;

1,5 склянки сухого білого вина;

0,5 ч. л. подрібнених пластівців сушеного чилі;

2 ч. л. солі (плюс ще щіпка);

1 склянка оливкової олії;

12 засолених філе анчоусів (промити і висушити);

8 зубчиків часнику;

1 склянка листя м'яти;

6 середніх артишоків;

2 лимона (розрізати навпіл).

Приготування:

  • Помідори покладіть у велику каструлю, попередньо розім'явши. Додайте вино, пластівці чилі, дві чайні ложки солі, пів склянки олії і дві склянки води.
  • За допомогою блендера або кухонного комбайна змішайте часник і анчоуси (не до однорідної маси). Додайте м'яту і крупно її подрібніть. Не вимикаючи блендер, додайте пів склянки олії. За текстурою маса має нагадувати соус песто.
  • Підготуйте артишоки, прибравши зовнішні темні жорсткі листочки, звільнивши світлі частини і обрізавши колюче, жорстке листя і стебла. Натріть соком лимона серцевину і листя, щоб вони не потемніли. Підготовлені артишоки замаринуйте в підготовленому соусі з анчоусами і м'ятою і покладіть їх у каструлю з помідорами.
  • Доведіть масу до кипіння, час від часу перевертаючи артишоки і перевіряючи їхню м'якість виделкою (упродовж приблизно 60 хвилин). Викладіть артишоки на блюдо і накрийте їх фольгою, щоб зберегти тепло.
  • Посильте вогонь і доведіть соус до кипіння, щоб він загус (10-15 хвилин). Спробуйте і за необхідності посоліть.
  • Готовий соус викладіть зверху на артишоки.
Вершковий суп з артишоків з прошутто
Photo: Getty Images

Інгредієнти:

На 12 порцій.

50 г прошутто;

1,5 ст. л. оливкової олії;

2 склянки нарізаної цибулі порею;

6 зубчиків часнику (подрібнити);

1 велика картоплина (очистити і нарізати кубиками);

600 г серцевини артишоку;

4 склянки несолоного курячого бульйону;

⅔ склянки вершків;

¾ ч. л. солі;

½ ч. л. свіжомолотого чорного перцю;

1,5 ст. л. вершкового масла;

3,5 ч. л. оцту;

2 ч. л. свіжого листя чебрецю.

Приготування:

  • Викладіть прошутто на пательню і готуйте на середньому вогні до появи скоринки.
  • У великій каструлі нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте цибулю порей і часник, готуйте близько 30 секунд, часто помішуючи. Потім додайте картоплю і готуйте, помішуючи, упродовж 4 хвилин. Тепер додайте артишоки і курячий бульйон, доведіть до кипіння. Накрийте кришкою і тушкуйте близько 25 хвилин (або поки овочі не стануть м'якими), помішуючи час від часу.
  • Зменшіть вогонь. Додайте вершки, сіль, ¼ чайної ложки перцю. Зніміть з вогню і залиште на 5 хвилин. Перекладіть суп у блендер і збийте до однорідної маси.
  • Поверніть суп у каструлю і поставте його на середній вогонь. Додайте вершкове масло і оцет. Тримайте суп на вогні, поки він не нагріється, часто помішуючи.
  • Розлийте суп по тарілках, прикрасивши подрібненим чорним перцем, чебрецем і прошутто.

здорове харчування · рецепт · еда ·

Ще в розділі Living

Популярне