До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 рецепта з айвою, які варто приготувати вже сьогодні

Айва — справжнє осіннє джерело вітамінів. Вона містить антиоксиданти, які допомагають боротися зі стресом. А пектин і харчові волокна чудово очищають організм від важких металів і шкідливих речовин, виводять зайвий холестерин, сприяють нормалізації травлення. Айву рідко їдять у сирому вигляді, вона має досить терпкий з кислинкою смак, тому найкраще приготувати з неї що-небудь смачне. Чим же вона хороша і що приготувати з такого привабливого і трохи загадкового фрукта, як айва, розповідає авторка кулінарного блогу lacake.com.ua Антоніна Латайко.
Шарлотка з айвою і яблуками

Справжня знахідка для тих, хто любить побільше фруктів і поменше тіста. Практично дієтичний варіант, адже цей пиріг на 3/4 складається з фруктів!

Нам знадобиться:

Реклама
  • 3 великих яйця
  • 170 г борошна
  • 80 г цукру
  • 1 ч. л. розпушувача
  • дрібка солі
  • ваніль
  • кориця
  • 1-2 ст. л. лимонного соку
  • 600-700 г айви і яблук

Я раджу брати для цього пирога 2 середніх айви і 2-3 яблука (вибирайте кисліші і твердіші сорти). Фрукти очистити від шкірки і серцевинок, нарізати тонкими часточками, а потім невеликими шматочками. Маєте отримати близько 500-600 г начинки. Ріжте айву якомога тонше, вона досить тверда, товсті шматочки можуть погано пропектися. Зверху скропити лимонним соком і посипати корицею. Борошно з'єднуємо з розпушувачем і сіллю. Половину борошна можна замінити на цільнозернове або рисове. Збити яйця з цукром на високій швидкості. Має вийти біла густа маса, сильно збільшена в об'ємі. Поступово всипати борошняну суміш і акуратно вмішати її в тісто. От і все! Залишилося додати сюди яблука з айвою і все перемішати. Тіста буде дуже мало, воно ледь покриватиме фрукти, але так і має бути. Вилити тісто в змащену маслом або застелену пергаментом форму. Випікати при 170 градусах хвилин 40 до золотавої скоринки. Можливо, знадобиться трохи більше часу, перевіряйте готовність дерев'яною паличкою.

Варення з айви

Попри зовнішню схожість, айва не має жодного стосунку до яблук. Айва належить до сімейства розових. Саме тому вона має такий злегка парфумерний, трояндовий присмак і аромат, що особливо помітно у варенні.

Нам знадобиться:

  • 1 кг підготовленої очищеної айви
  • 500 мл води
  • 700 г цукру
  • половинка лимона
  • велика жменя волоських горіхів
  • щіпка тертого мускатного горіха і гвоздики

Спочатку айву слід ретельно промити і очистити від шкірки. Потім порізати навпіл, видалити серцевини і нарізати плоди тонкими невеликими шматочками. Шкірку і неушкоджені серцевинки не викидаємо. Вони містять багато пектину, він нам ще знадобиться для варення. Складаємо їх у сотейник, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні 30-40 хвилин. Проціджуємо отриманий відвар і додаємо 700 г цукру. Доводимо до кипіння і повного розчинення цукру. Отриманим сиропом заливаємо вже підготовлену нарізану айву. Доводимо до кипіння, варимо 5 хвилин, прибираємо з вогню і залишаємо на кілька годин, а краще на ніч. За цей час часточки встигнуть гарненько просочитися сиропом і пустять більше соку.

На ніч же залити водою жменю волоських горіхів. Це прибере з них зайву гіркоту. Вранці додати у варення сік половини лимона, волоські горішки, щіпку тертого мускатного горіха і гвоздики. Проварити ще упродовж 5-10 хвилин. Краще, щоб часточки залишалися цілими і не розвалювалися. Але якщо вони ще занадто тверді, можна проварити трохи довше. Помішувати дуже акуратно. Варення в процесі варіння набуде чудового червоно-помаранчевого відтінку.

Ідеальне доповнення до зимових сніданків, млинців та оладок.

Птиця з айвою

Айву використовують не тільки для солодких страв. Мені дуже подобається запікати курку з айвою. Завдяки їй м'ясо стає соковитішим, ніжнішим і ароматнішим. Один з моїх улюблених маринадів для курочки — це суміш солі, перцю, паприки, свіжого чебрецю, лимонного соку і оливкової олії. Все змішати і ретельно натерти курку з усіх боків. Під шкірку на грудинці акуратно просунути скибочки вершкового масла для запаморочливої золотавої скоринки. А в середину курки покласти нарізану часточками айву і залишки лимонних скоринок, з яких видавлювали сік для маринаду. Курка має насититися усіма цими ароматними спеціями упродовж кількох годин або впродовж усієї ночі.

Запікаємо на застеленому пергаментом деку, або ж у керамічній формі. Перші 30-40 хвилин при температурі 200 градусів, потім температуру трохи збавити і потримати ще з півгодини до готовності. Тут усе залежить від розміру курочки. На гарнір можна подати запечені овочі, до яких теж неодмінно додайте айву. У такому вигляді вона не менш прекрасна.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.