До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як допомогти українським зоопаркам

Кілька днів тому світлини з Миколаївського зоопарку, на територію якого влучили гради російських окупантів, вразили не тільки Україну, а й увесь світ. Небайдужі люди ініціювали акцію і пропонують усім придбати квитки до Миколаївського та інших зоопарків, щоб допомогти їм вистояти в цей складний час. Розповідаємо, яка ситуація в найбільших зоопарках країни сьогодні та як допомогти просто зараз.

Київ Зоо

"Життя зоопарку – це щоденний робочий процес: нагодувати, полікувати, прибрати, відремонтувати, завантажити, помити, – кажуть у Київському зоопарку. – І ми там, де маємо бути саме зараз – біля наших копитних і пернатих, лускатих і хижих підопічних. І ми знаємо, що життя переможе!"

Реклама

Кожного дня команда Київського зоопарку ділиться новинами з життя тварин під час війни. Ось зворушливе відео з маленьким лемурчиком, який народився два тижні тому, вже під час війни; ось – кадри з новозбудованої теплиці, в якій вирощують свіжу зелень для всіх тварин, а ось – фото єдиної в Україні горили Тоні (вона в безпеці, кажуть працівники, але дещо сумує за відвідувачами). Наразі тварини під цілодобовим наглядом фахівців, а допомогають зоопарку з усіх куточків світу. Колеги з Варшавського зоопарку зібрали й надіслали до столиці вантаж від кількох європейських зоопарків та акваріумів Польщі, Чехії і Німеччини.

Якщо ви хочете допомогти Київ Зоо, вам стануть у пригоді такі посилання:

Тут можна знайти реквізити зоопарку для благодійного внеску.

Тут можна купити електронні квитки до Київ Зоо

Миколаївський зоопарк

Зоопарк у Миколаєві – найстаріший та найбільший в Україні: його заснували в 1901 році, і нині в ньому перебуває понад 4 тисячі тварин і 400 видів. Останні два тижні місто потерпає від російських загарбників. На жаль, страждають і тварини. Директор зоопарку Володимир Топчий щодня інформацією на власній сторінці про ситуацію в зоопарку. За майже місяць війни на територію зоопарку прилетіло вже декілька уламків російських ракет. Попри це, працівники залишаються на роботі й цілодобово доглядають за тваринами, що налякані пострілами та вибухами. За словами директора, зоопарк нині опинився в півкільці загарбників, тому евакуюватися, наприклад, до Одеського зоопарку дуже складно. Тим часом багато працівників Миколаївського зоопарку перебувають у лавах армії.

Є й хороші новини: 8 березня в зоопарку народився леопард. Це перше поповнення за час війни.

За словами директора, допомагають як колеги з інших зоопарків – наприклад, Варшавського й Празького, так і звичайні мешканці міста, які приносять до зоопарку майже останні гроші. Після заклику допомогти зоопарку в соцмережах звичайні українці розкупили квитки на найближчий місяць.

Зробити це можна за посиланням

"Фельдман-Екопарк", Харківська область

Екопарк Фельдмана – зоопарк і ландшафтний заповідник у Харківській області, що його заснував у 2013 році бізнесмен і меценат Олександр Фельдман. Наразі понад 4000 тварин у ньому перебувають під обстрілами. Ще наприкінці лютого частину вольєрів було зруйновано – на жаль, кілька тварин, серед них вовки, втекли з парку. Під час обстрілів на початку березня в зоопарку загинуло двоє працівників – вони приїхали на роботу, щоб нагодувати тварин. За останні два тижні власникові зоопарку Олександрові Фельдману, на щастя, вдалося евакуювати частину тварин – за його словами, наляканих лева й шимпанзе вивозили безпосередньо в легкових машинах, під обстрілами. Також вдалося врятувати гібонів і мавп, черепах, птиць, фламінго.

За словами директора парка Віталія Ільченка, нині їм потрібні не тільки гроші, а також їжа для тварин, що залишилися на території. "Сухі корми, крупи, сіно – все, що не псується швидко. Фрукти та овочі нам теж потрібні, але невеликими партіями, щоб вони не зіпсувалися. А гранульованих сухих кормів, круп, хотілося б мати хоча б невеликий запас, щоб бути впевненими, що наших тварин можна чимось нагодувати. Дякуємо всім, хто нас підтримує".

Вчора із зоопарку надійшли гарні новини: працівникам і волонтерам вдалося евакуювати з Екопарку чотирьох орангутангів – Васю, Кузю, Мессі та Поночку, дев’ять шимпанзе, а також 22 альпаки.

Карта для допомоги:

4176 4901 5000 1066 (Фельдман Олександр Борисович)

Міжнародні реквізити за посиланням

Одеський зоопарк

З перших днів війни Одеський зоопарк фактично став другою домівкою для покинутих чи залишених тварин. "Ми приймаємо домашніх улюбленців від одеситів, які виїжджають за кордон, – пишуть на сторінці зоопарку у фейсбуку. — Близько 400 домашних тварин нині перебуває в зоопарку. Усіх тварин добре доглядають і годують працівники зоопарку. Багато корму принесли небайдужі одесити. Деяких тварин, яких залишили назавжди, віддали на утримання охочим. А тварини, які перебувають на перетриманні, повернуться до своїх затишних домівок".

Евакуйовувати з Одеси тварин не планують – як зазначає у дописі директор зоопарку Ігор Біляков, нині ухвалене рішення доглядати за тваринами на місці, бо небезпека евакуації зоопарка набагато перевищує ризики залишатися на місцях. Ігор Біляков та його команда активно допомагають колегам: Одеський зоопарк посприяв відправленню вантажів з Європи до Миколаївського зоопарку.

Нині зоопарк має достатньо кормів та їжі для тварин, а всі працівники перебувають на своїх робочих місцях, тварини доглянуті. Реквізити для допомоги Одеському зоопарку можна знайти на фейсбук-сторінці

Зоопарк "ХІІ місяців", Вишгородський район, Київська область

"12 місяців" – сучасний контактний зоопарк, що розміщується в Демідові під Києвом. Разом з іншими селищами Вишгородського району Демидів, на жаль, став місцем, де останні тижні точаться жахливі бої. Потерпають від них і тварини, а працівники зоопарку буквально благають про допомогу.

Тварини голодують і мерзнуть, а також перелякані через постійні вибухи. 8 березня в зоопарку пропав газ, і тварини почали мерзнути за мінусової температури. Водночас у зоопарку закінчилася їжа.

"Ми благаємо про зелений коридор. Нам потрібні їжа, дизель і можливість вивезти тварин", – майже щодня пише на сторінці в інстаграмі власник зоопарку Михайло Пінчук.

Поки зоопарк чекає на офіційний зелений коридор, яким можна безпечно виїхати з-під обстрілів, ділимося реквізитами для допомоги.

Картковий рахунок для допомоги зоопарку "12 місяців":

5169 3324 0784 1611

Також інформацію про те, як допомогти зоопарку, можна знайти за посиланням:

https://12.org.ua/donate/

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.