До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Весняне рівнодення: історія, особливості та народні традиції

Сьогоднішній день, 20 березня, знаменує собою початок астрономічної весни. Розповідаємо, який символічний зміст мав цей день для наших предків і які традиції, пов’язані з весняним рівноденням, дійшли і до наших часів.

Рівнодення – астрономічне явище, коли Сонце сходить точно на сході і заходить точно на заході. Таке трапляється лише двічі на рік. Сьогодні – день весняного рівнодення: день і ніч поділені порівну, по 12 годин. І саме сьогодні з астрономічної точки зору настає весна, яка триває до дня літнього сонцестояння, яке з давніх-давен у народі відоме як свято літнього бога Сонця – Купайла.

Реклама

Наші предки відчували тісний зв’язок із природою і, коли ще не було календарів, весну відзначали за Сонцем. Саме Сонце було для них орієнтиром, за яким вивіряли всі найважливіші події року. В українському народному календарі ця дата має також інші назви – Весняний сонцеворот, Лазар, Сороки, Жайворонки. Цей день завжди пов'язували з оновленням природи, з початком нового життя, отже, не дарма він супроводжується багатьма прикметами і цікавими традиціями.

Господині випікали фігурки у формі птахів: їх підкидали вгору та ловили, сподіваючись притягти у своє життя щастя, добробут і здоров’я. Цього дня обов’язково співали обрядових пісень – усім відомі веснянки – вітаючи весну та закликаючи тепло і птахів.

У день весняного рівнодення за традицією варто зробити в домі прибирання, позбутися непотрібних та зайвих речей, прикрасити оселю паростками насіння і квітами. В жодному разі не можна сумувати, сваритися та з’ясовувати стосунки, адже наші предки вірили: в цей день світло перемагає пітьму, тож думки мають буди чистими.

Народні прикмети, пов’язані з днем весняного рівнодення
  • Дме південний вітер – літо буде спекотне.
  • День похмурий – треба чекати на приморозки.
  • Горизонт синій – швидко прийде тепло.
  • З півдня вже повернулися жайворонки – також до швидкого потепління.
  • Бурульки капають – урожай льону буде рясним.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.