Рецепт дня: полуниця з вершками "по-вімблдонськи"
Вімблдон — один із найцікавіших тенісних турнірів світу — у розпалі. Спортивна подія, що приваблює грандіозну увагу, й за сумісництвом — світський захід з королівським флером. Уперше турнір провели 1877 року й тоді вже одним з десертів, що пропонували гостям, була полуниця з вершками.
Тепер ягоду важко уявити без вершків, та, згідно з даними газети Independent, уперше два продукти поєднали в одну страву 1509 року під час правління англійського короля Генріха VIII Тюдора. Через невелику тривалість полуничного сезону, що збігається з початком британського літа, й апетитності ягоди, вона набула статусу "елітної". Влітку британська аристократія обов’язково включала її як десерт до ранкового чаювання. Можливо, все це, а також збіг сезону збору ягід з часом проведення турніру, й відіграли ключову роль у тім, що саме полуниця з вершками стала знаковим десертом Вімблдону.
Організатори Вімблдону підрахували, що останні роки за кілька тижнів проведення турніру глядачі з’їдають 28 тонн полуниці під 7 тис. літрів вершків. І запивають усе це 20 тис. пляшок шампанського.
Особливість десерту — у полуниці, яку вирощують у графстві Кент спеціально для потреб турніру. Час від збору полуниці до її подачі гостям не має перевищувати 24 години, а в одній порції має бути не менше 10 відбірних ягід. Повторити вімблдонський рецепт удома дуже просто: викласти соковиті ягоди в піалу й залити 100-150 мл вершків.