До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як навчитися довіряти інтуїції: радять експерти

Вона розвинена у матерів, солдатів і пожежників. Фактично, "шосте чуття" є у всіх нас, досить довіритися припущенням, що з'явилися у свідомості. Розповідаємо, як навчитися довіряти інтуїції і як розвинути це внутрішнє відчуття.

Перша половина 2020 року засвідчила, що не варто довіряти всім прогнозам, бо вони можуть обернутися проти нас епідеміями, пожежами, економічною нестабільністю і довгим списком інших проблем, які завжди знайдуться у кожного. Зараз — більше, ніж будь-коли — ми потребуємо ясності в голові і гнучкого мислення, щоб рухатися вперед у мінливому світі. Нам потрібна суперсила. І вона є у кожного: вона зветься інтуїцією, існування якої науково доведене. Нам просто слід навчитися нею користуватися.

Реклама

Внутрішнє чуття, підозри і передчуття приходять до нас в мілісекунди. Військові називають це "павуковим чуттям", яке з'являється у солдатів за потенційної загрози, задовго до загрози реальної. Також відомо, що пожежники якимось магічним чином дізнаються, коли ситуація погіршиться, а інтуїція, притаманна матерям, вважається легендарним явищем, адже матері здатні навіть на відстані відчувати, що з їхньою дитиною щось не так.

Материнская интуиция

Інтуїція — це не яскраво виражене внутрішнє усвідомлення, яке виникає підсвідомо. Це безпомилкове відчуття, іноді у всьому тілі, що щось іде не так. Це можуть бути неприємні відчуття у шлунку, або коли ви не можете знайти собі місця. Почуття завмирає в голові і сигналить: не роби цього, не погоджуйся на цю роботу, не довіряй незнайомцю, не замовляй курку. І як би інтуїція не проявлялась, ви точно знаєте, як повинні вчинити.

Стів Джобс, Опра Уїнфрі, Білл Гейтс і Альберт Ейнштейн — ці та інші люди не раз заявляли про важливість розвитку "внутрішнього компаса". Джобс вважав, що інтуїція "сильніша за інтелект". Кажуть, що Ейнштейн називав інтуїцію священним даром, а розум — вірним слугою. "Ми створили суспільство, яке шанує слугу і забуло про дар", — говорив він. Багато хто з нас відмовляється помічати інтуїтивні сигнали, тому що нас навчили так робити. Згадайте істини нашого дитинства: поспішиш, людей насмішиш; спочатку подумай, потім роби; не суди про людей за одягом. Навіть світові лідери не можуть визнати, що спочатку покладаються на внутрішні відчуття, а не на прагматичну інформацію, коли приймають будь-які рішення.

Доктор соціологічних наук Алі Уолкер, з Університету Нового Південного Уельсу, розглядає інтуїцію як частину соціального і емоційного інтелектів. "Здатність зчитувати наші почуття і почуття оточуючих має неймовірні переваги, — каже вона. — Інтуїція повинна бути першим фактором, на який ми покладаємося, коли стикаємося з певною дією чи людиною. Це відправна точка з дуже точними первинними показниками. Дослідження показують, що наші перші враження про людей переважно правильні, але нам доводиться швидше їх оновлювати, щоб обробляти вже нову інформацію".

Уолкер пояснює, що інтуїція — це поєднання нашого досвіду і переживань, які спільно формують наші інстинкти. "Багато людей перестають прислухатися до себе і віддають перевагу п'ятьом основним почуттям, тому що ми не можемо взаємодіяти з інтуїцією, не можемо запитати її: "чому?". Не можемо заглибитися в міркування, щоб знайти свідомі пояснення", — говорить вона. "Зазвичай ми не довіряємо людям, які кажуть: "Я зробив так, бо це здавалося правильним ", якщо тільки вони не мають конкретних доказів, які підтверджують їхні рішення".

Как найти подтверждение интуиции

Про це пише Малкольм Гладуелл у своєму бестселері 2005 року Blink: The Power of Thinking Without Thinking: "Ми живемо у світі, де прийнято вважати, що якість рішення безпосередньо пов'язана з часом і зусиллям, які були на нього витрачені". Але ми змінюємося. У своєму останньому подкасті How's Work? психотерапевт Естер Перель каже про те, як емоційний інтелект і інтуїція можуть поліпшити робочу частину нашого життя. Професор Джоел Пірсон, психолог, когнітивний невролог і засновник лабораторії Future Minds Lab в Університеті Нового Південного Уельсу, вивчає роботу свідомості, мозку і поведінку, щоб допомогти лідерам бізнесу і просто людям краще думати, робити і подавати себе. Новаторське дослідження, проведене Пірсоном та іншими вченими в 2016 році, довело, що людська інтуїція реальна і впливає на наші рішення, навіть якщо ми цього не усвідомлюємо. Учасники дослідження піддавалися підсвідомому впливу позитивних і негативних візуальних образів — від цуценят до зброї, — але зображення змінювалися занадто швидко і їх неможливо було сприймати свідомо. Водночас учасників просили приймати точні рішення.

Результати показали, що вплив зображень на рішення учасників дослідження тривав ще упродовж якогось часу — позитивні зображення сприяли швидкому прийняттю рішень. Більше того, коли дослідники перевіряли електричну активність шкіри учасників, було виявлено ознаки фізіологічної реакції. "Це свідчить про те, що ми можемо використовувати несвідому інформацію в нашому тілі або мозку для прийняття кращих рішень і для упевненості у їхній правильності", — говорить Пірсон.

По суті, наш мозок — це машина з прогнозування подій, яка постійно порівнює інформацію, що надходить, сенсорні спостереження і відчуття з поточним досвідом, спогадами і накопиченими знаннями, щоб допомогти нам прийняти рішення — часто миттєве — стосовно того, що може статися. "Інтуїція — це інформація, яка може щось передбачити", — вважає Пірсон. "Якщо я можу зрозуміти, як реагує моє тіло на певні речі, і усвідомлюю це, тоді мені легше розпізнавати свою інтуїцію".

Існує думка, що у жінок, особливо у матерів, інтуїція розвинена краще, ніж у чоловіків. Але Пірсон вказує, що немає жодних конкретних даних, які б це підтверджували. Уолкер вважає, що жінки і чоловіки інтуїтивні однаково, але в різних проявах. "Чоловіки неймовірно інтуїтивні в тому, що стосується стратегій або нападів — ​​це інстинкт мисливця, — говорить Уолкер. — Жінки ж більш інтуїтивні щодо емоцій, дітей, партнерів і близьких людей. Упродовж тисячоліть ми розвивалися, щоб розпізнавати спільноти і виховувати інших людей ".

Мужская интуиция

"Так звана "материнська інтуїція "розвивається у дівчаток, коли вони спостерігають за тим, як їхні мами, батьки, опікуни та родичі піклуються про оточуючих", — зауважує Уолкер. "Ми засвоюємо ці уроки і зберігаємо їх як набір інструментів. Найчастіше те, що ми вважаємо інтуїцією, — це урок, який ми колись засвоїли, а з плином часу він перетворився на інстинкт ", — пояснює вона.

Дослідження показали, що тривожні і депресивні люди менш інтуїтивні, їм важко довіряти власним рішенням і вони схильні до постійних сумнівів і роздумів. Інші дослідження показують, що наша ентеральна нервова система, розташована в шлунково-кишковому тракті (де бактерії виробляють більшу частину серотоніну, який відповідає за гарний настрій), впливає на інтуїтивні процеси. На щастя, з віком ми стаємо інтуїтивнішими. Або, можливо, це наш життєвий досвід робить нас розбірливішими у виборі людей, допомагає в розпізнаванні потрібних патернів і сприяє швидкому прийняттю рішень.

Інша гарна новина в тому, що інтуїцію можна тренувати. Пірсон каже, що це всього лише справа практики. Все, що потрібно — щодня приймати швидкі рішення, а потім відстежувати свої відчуття щодо них. Це можуть бути такі прості рішення, як вибір між чаєм і кавою, куркою і яловичиною. Ключ у тому, щоб знати, коли довіряти інтуїції, а коли підключати раціональне мислення. "Емоції заглушають і ламають нашу інтуїцію, тому, коли я знаю, що в мені вирують емоції, я намагаюся бути максимально раціональним", — говорить Пірсон.

Интуитивные посылы

За словами Джоселіна Брюера, психолога, викладача і засновника Digital Nutrition, вміння не відволікатися на стороннє також допомагає краще налаштуватися на внутрішню мудрість. "Зазвичай ми витрачаємо мало часу на перебування наодинці зі своїми думками, тому, можливо, ми не буваємо налаштованими на наші внутрішні відчуття, коли кожна мить присвячується споживанню контенту і порівнянню себе з іншими", — каже Брюер. Уолкер згодна з тим, що інтуїція потребує тиші і рефлексії, щоб звільнити місце у свідомості. "Ми відключаємо свої інстинкти й інтуїцію, коли більшість часу відволікаємося, — зауважує вона. — І, таким чином, ми відмовляємося від секретного зброї ".

Текст: Jody Scott

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.