До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чорний чи зелений?: як п'ють чай у різних країнах

Чорний і зелений, матча і каркаде, трав'яні збори і сушені ягоди чайна культура йде в ногу з часом, відкриває нові види і техніки заварювання та при цьому по-дружньому конкурує з кавовою. До світових лідерів з поглинання чаю належать: Китай, Туреччина, Ірландія, Великобританія та Індія. У цих країнах ставлення до чаю формується з народження та стає частиною культурної спадщини. З настанням холоднечі vogue.ua вирішив ознайомитися з чайною культурою п'ятірки лідерів ближче.

Китай

Історія китайського чаю налічує більше 2 000 років, включає як особливості вирощування чайного листя, так і саму культуру чаювання. Разом з Тайванем у 16-ти провінціях Китаю вирощують чай (всього в Китаї 23 провінції). Насиченість, терпкість і смак чаю залежать від місця, де він виріс, а смакові вподобання самих китайців різняться з півночі на південь: так, на півночі люблять чорний і квітковий чаї, а кочовий народ Китаю воліє чай з молоком. Незважаючи на різницю смакових вподобань, процес заварювання і насолоди напоєм зводиться до таїнства по всій території країни. У Китаї вірять, що в процесі вживання чаю очищуються тіло і дух, а кожен вид чаю має своє особливе призначення. Зелений чай, наприклад, символізує мудрість і чистоту повітря; чорний чай приносить відчуття спокою, нагадує про жіночність; улун є ознакою мудрості і багатства; ну а вид чаю під назвою "Хуа Ча" (або просто жасминовий) надає настрою жвавості і легкості.

Реклама
Туреччина

У Туреччині кажуть: "Розмова без чаю – це як нічне небо без місяця." Тому жодна нарада, побачення, відверта розмова або посиденьки в компанії не минають без чаю. І хоча тутешня чайна культура теж зберігає своєрідне таїнство, воно все ж гучніше і грайливіше порівняно з чаюванням у Китаї. Турецькі "чайні сади" – це аналог сучасних кофішопів, де проводить час соціально активне населення країни. Чайні плантації в Туреччині теж є, а деякі навіть самостійно вирощують кущі чайного дерева в домашньому саду. Заварюють чай у чайнику з двох рівнів – верхнього і нижнього. У нижній частині кип'ятиться вода, а у верхній вариться заварка. Такий метод "самовара" особливо зручний для великої компанії, адже кожен може проконтровалювати міцність напою.

Ірландія

Пити чай для ірландця – як дихати для звичайної людини. В Ірландії на людину припадає від чотирьох до шести кухлів чаю на день. Чому кухлів? Бо там не визнають об'єм, який ми звикли називати чашкою. Сам же процес чаювання ірландці звикли проводити одне з одним, що має певну схожість зі шведською "фікою", коли люди відпочивають за філіжанкою чаю або кави з булочкою, наприклад. Чай там п'ють з 1800-х років, коли його туди і завезли, щоб грітися (адже в Ірландії прохолодно і постійно дощить). У ті далекі роки в Ірландію імпортували чай поганої якості, тому його пили з молоком, аби перебити неприємний смак. До другої половини XX століття в Ірландію завезли вже кращий чай, який тут вважають традиційним донині, а в світі він відомий як Irish Breakfast, хоч і вирощують його на Шрі-Ланці.

Великобританія

1662 року королева Катерина Браганська, дружина короля Англії, Шотландії та Ірландії, Карла II Стюарта ввела звичай пити чай у королівському дворі. Тоді це стало захопливою пригодою, яка згодом стала трендом. Зараз розпивання чаю в Англії належить до елементу культурного надбання і є гордістю, мабуть, кожного корінного британця. Чай тут п'ють з молоком і цукром, але не відмовляються і від чистого чорного чаю з лимоном. Одна з версій, чому британці почали пити чай з молоком, – дбайливе ставлення до посуду. Заморський фарфор був настільки крихким, що його боялися пошкодити окропом, тому розбавляли чай ніжним молоком.

Індія

Індія – головний світовий постачальник чаю після Китаю. Виробництво чаю в Індії – бізнес, що забезпечує робочими місцями велику частину населення країни. Є три найбільш відомі види чаю, що вирощують у трьох регіонах: Ассам (найміцніший сорт з характерним терпким і насиченим смаком), Дарджилінг (елітний чай з квітковим ароматом) і Нілгірі (для нього характерний свіжий смак і приємний аромат). Автентичністю приготування славиться чай масала, в заварюванні якого використовують чайне листя, спеції і трави. Імбир, кардамон, кориця, чорний перець і гвоздика є найбільш частими доповненнями до цього індійського чаю.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.