До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 небанальних запитань про ігристі вина

Ігристі вина — це класика, яка ніколи не підведе. З ними легко проводити вечори, милуючись вже ранніми заходами, відзначати в їхньому супроводі найзначніші приводи або просто розслаблятися наприкінці насиченого дня, роблячи це елегантно й вишукано. Разом з виробником ігристих вин класичним методом Artwinery ми відповідаємо на найпопулярніші запитання про ігристі вина.

Чому не всі ігристі вина можна називати шампанським?

Шампанське — це ігристе вино, зроблене методом класичної шампанізації у французькому регіоні Шампань. Вина з інших місць, які також зроблено за цим методом, так називатися не можуть. Щоб захистити цю назву від неправомірного використання й контролювати якість продукту, що виходить під нею, у Франції навіть затвердили спеціальне зведення правил. Воно регулює як сорти винограду, з якого може бути зроблено шампанське, так і абсолютно всі технічні характеристики на кшталт підрізування лози й мінімальної витримки на осаді.

Реклама
Традиційні для початку XX століття натюрморти із шампанським і фруктами, Франція

Цікаво, що перші спроби захистити цю назву було зроблено ще в XIX столітті, а у XXI столітті виробники шампанського пішли ще далі — з 2005 року метод класичної шампанізації (méthode champenoise) щодо ігристих вин з інших регіонів має звучати як méthode traditionelle. Навіть ігристі класичні вина із сусідніх з регіоном Шампань територій мають свою назву — Креман. Її найчастіше використовують винороби з Бургундії, Ельзасу й Бордо.

Що таке метод Шампануа або класичний метод?

Класичний метод шампанізації означає, що перед вами ігристе вино найвищої якості. Це найдорожчий метод виробництва ігристого, який передбачає утворення натуральних бульбашок унаслідок дозрівання в пляшці, а не через газацію.

Відбувається це так: натуральне виноградне вино розливають у пляшки, далі в кожну пляшку додають тиражний лікер. Потім вино закорковують тимчасовим корком і приблизно через 10 днів під впливом лікеру починається те саме диво — перетворення тихого вина на ігристе. У французів цей процес називається "приз де мус". Відтак пляшки розміщують у підземних штольнях на витримку від 12 до 60 місяців. Що довше витримується ігристе, то насиченіший його смак і аромат.

В Україні цей класичний метод у виробництві ігристих вин використовує тільки компанія ARTWINERY. У підземних артгалереях підприємства на глибині 72 метри, в особливих кліматичних умовах (незалежно від пори року температура повітря становить 12—14 °C, а вологість — 88—90%) ігристе може дозрівати спокійно й поступово. І в такий спосіб набуває тих самих бульбашок, за які всі так люблять цей напій.

Після витримки пляшки спрямовують на ремюаж. Під час цього етапу кожну пляшку щодня повертають на невеликий кут, поки вона не опиниться в положенні "шийкою вниз". Завдяки цьому положенню весь осад, який утворився в пляшці під час витримки, збирається саме біля шийки на тимчасовому корку, і його легко усунути з пляшки під час наступного етапу, який називають дегоржаж. У фіналі закоркована й оформлена в етикетку пляшка готова тішити своїм смаком.

Які ще методи шампанізації бувають?

Другим за популярністю є метод Шарма, який ще називають резервуарним. Це пришвидшений метод і, на відміну від першого, дешевший. Його суть полягає в тому, що вторинна ферментація відбувається не в пляшці, а у великих закритих ємностях. Саме за допомогою нього й виробляють італійське просеко. Самі бульбашки не народжуються в природний спосіб як за класичного методу. До речі, найкраще просеко продукують у зоні Конельяно-Вальдобіадене, між двома містами — Конельяно й Вальдобіадене, недалеко від Венеції.

Найдешевший метод — це карбонізація, коли базове вино насичують вуглекислим газом. Найчастіше цей метод застосовують під час виробництва легких вин ламбруско.

На що впливає витримка в ігристих винах?

Від витримки ігристого вина залежить головне — смак. Унаслідок вино може вийти або молодшим зі свіжими нотами або, навпаки, мати смак карамелі або печених яблук. Наприклад, цього року команда Artwinery розширила свою преміумну лінійку ARTWINE з витримкою від 36 місяців молодшими винами з витримкою 18 місяців. Вони легші й мають виражений квітковий і фруктовий присмак. "ARTWINE 18 — освіжне ігристе. У пляшці воно витримувалося в половину менше від свого старшого брата, а отже ігристіше й сподобається тим, хто так любить гру в бокалі. Воно прекрасно поєднується з легкими стравами, десертами й фруктами", — розповідають у компанії. Таким напоєм приємно завершувати вечір, залишаючи тривалий посмак.

Що таке вінтажні вина?

Вінтажні вина — це вина, для виробництва яких використано виноград певного року збирання врожаю. Винна експертка Ірина Грідіна розповідає: "Невінтажне шампанське виробника уособлює його стиль, щороку воно буде однаковим. Вінтажне роблять у виняткові роки й зазначають їх на етикетці. Загальний термін його витримки — щонайменше 36 місяців, тільки після закінчення цього часу вінтажне шампанське може надходити в продаж". Щодо ігристих вин часто ще використовують термін "мілезім".

Чи потрібно пити ігристе охолодженим?

"Холодним все буде смачне", — люблять жартувати професійні сомельє, тому рекомендують класичні ігристі вина й шампанське кімнатної температури, не переохолоджені. А ось простіші напої, наприклад, просеко, можна охолодити приблизно до 8 градусів. Щоб зробити це правильно, потрібно за 2—3 години до заходу помістити пляшку в холодильник. Морозильні камери фахівці радять не використовувати, оскільки перепад температур у цьому випадку буде занадто сильним. Упродовж вечора пляшку краще зберігати в спеціальному відрі з льодом.

Як правильно подавати ігристе?

Головну роль під час подавання ігристого відіграють келихи. Тривалий час "бульбашки" подавали у вузьких витягнених келихах, які ще називають флюте. Нині ж тенденція йде від зворотного, якісні ігристі вина, виготовлені класичним пляшковим методом, рекомендують пити у великих келихах. Чудово згодяться традиційні келихи для білого вина або трохи звужена до верху модель під назвою тюльпан. Останній моделі дедалі частіше віддають перевагу професіонали, адже завдяки своїй формі цей келих дає вину розкритися й водночас "бульбашки не б’ють у ніс". Також дедалі популярним стає європейський келих, саме він є найстильнішим для подавання ігристого.

Вибір страв передусім залежить від різновиду ігристого вина, але, головне, його можна пити весь день. Завдяки витримці на осаді класичні ігристі вина чудово поєднуються з ранковою випічкою, легші вина гарні як аперитив із сиром або фруктами, а вінтажні сорти підкреслять складність таких страв, як ікра або лобстер. До речі, вінтажні ігристі вина часто подають з японськими суші й легкими м’ясними закусками, а шанувальникам солодких версій цього напою ліпше зупинити свій вибір на фуа-грі, качиному м’ясі або карамелізованій рибі.



Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.