До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 фактів про дизайнера Тома Діксона

Сьогодні його роботи перебувають у колекціях головних музеїв світу – лондонського Музею Вікторії та Альберта і Центру Помпіду в Парижі, а фірмові творіння хоч раз бачив кожен – це блискучі металеві вази химерної форми, посуд і розкішні підсвічники. У спеціальному проєкті vogue.ua і "12 персон" розповідаємо про одного з найнезвичніших дизайнерів світу – Тома Діксона.

З музикантів у дизайнери

Всі історії про великих людей починаються схоже: він був самоуком і зовсім не планував займатися тим, що в підсумку принесло йому світову славу. У 1980-тих Том Діксон любив мотоцикли і був бас-гітаристом гурту Funkapolitan, але одного разу зламав руку і не зміг більше грати на гітарі. Діксон малював мультфільми, працював промоутером у нічних клубах. "Якщо чесно, я ніколи не був панком. Але музика мені багато дала, без сертифікатів, університетських курсів або схвалення батьків. Наступні гурти, клуби, а потім дизайн — усі мої подальші захоплення ґрунтувалися на уроках незалежності, засвоєних у музичному бізнесі",— каже Том Діксон.

Реклама
Том Діксон

Тоді ж Діксон любив проводити час у гаражі товаришів, де лагодив свій мотоцикл. Там він ознайомився зі зварюванням і почав робити скульптури з металобрухту, пізніше з нього ж – посуд та інсталяції. "Мене полонило зварювання, загіпнотизувала тонка смужка розплавленого металу, яку я розглядав через затемнені окуляри. Це не мало стосунку до серйозності ремесла чи помпезності дизайну: це була промисловість". У підсумку саме метал став головним матеріалом творінь, що зараз випускає бренд Tom Dixon.

Професійний дебют

У середині 1980-х Том Діксон заснував у Лондоні студію Space, де разом з друзями і колегами виготовляв в одиничному екземплярі меблі і посуд з металу. Для роботи використовували брутальні речі – арматуру, кузови старих машин. 1986 року Діксон створив незвичайний скульптурний стілець, який і досі вважається його візитівкою. Цей стілець отримав назву S-chair і був куплений італійським виробником розкоші Cappellini, а за Діксоном почали ганятися люксові бренди з усього світу. Вже через кілька років S-chair увійшов до колекції МоМА в Нью-Йорку. "Мене часто запитували, що стало джерелом натхнення для S-стільця, і, чесно, все просто. Одного разу я намалював маленьку картинку з куркою і подумав, що я можу зробити з неї стілець", – чи то жартома, чи то серйозно зізнався пізніше дизайнер.

S-chair
Кар'єра у великій компанії

1996 року Тома взяли на роботу в Habitat – тоді він належав IKEA, найбільшій меблевій компанії у світі – спочатку на посаду головного дизайнера, а потім його швидко підвищили до креативного директора. Пізніше дизайнер розповів, що працювати у великій компанії було цікаво, але йому весь час кортіло експериментувати, наприклад, робити стільці з металевих дротів.

Хай буде світло

У той же час Том Діксон заснував компанію Eurolounge, яка дотепер займається виробництвом світильників. Світло і предмети для освітлення є великою пристрастю Діксона досі. Найвідоміша його лампа — Jack Light, яка найменше схожа на світильник, натомість нагадує молекулу чи сферичну інсталяцію.

Jack Light

"Ми досліджували багато геометричних форм, але переможцем стало шестистороннє сузір'я куба: досить просте, щоб його гармонійно внести в будинок, але разом з тим і досить складне. Світильник нагадував одночасно японську бетонну скульптуру та модель молекули. Так його назвали Джек – Джек-сидіння і Джек-освітлення".

<b>Том Диксон освещение</b>

Tom Dixon

2002 року збулася мрія Діксона — він заснував іменну компанію. Tom Dixon — британський бренд, який розробляє і виготовляє елітні меблі, освітлення і декор. Предметний дизайн — основна сфера діяльності бренду. У колекціях представлені крісла, столи, годинники, освітлювальна техніка, підсвічники. Дизайни Tom Dixon вирізняються неординарними конструкціями: вони гармонійно виглядають і в класичному інтер'єрі, і в квартирі стилю лофт, але завжди свідчать, що у господаря цього житла бездоганний смак.

<b>том диксон все подряд</b>

Алхімія Тома Діксона

Том Діксон ніколи не обмежується металом. У колекціях можна знайти вироби з дерева, каменю, латуні, заліза — матеріали він міксує з азартом алхіміка. Наприклад, кілька років тому бренд випустив вази з міді, натхненні скульптурною простотою індійських каструль з латуні і традиційних посудин для води. Серія Beat Vessels, виготовлена ​​ремісниками міста Морадабад у Північній Індії, стала результатом поїздки до Джайпура, де дизайнер взяв участь у програмі збереження місцевих ремесел.

Імперія Тома Діксона

2007 року Діксон заснував Design Research Studio, студію дизайну інтер'єру. Її найвідоміші проєкти – ресторан у Королівській академії в Лондоні, лондонський ресторан Джеймі Олівера Barbecoa, а також Shoreditch House. Нещодавно Design Research Studio створила свій перший готельний проєкт – реконструювала культовий готель Sea Containers House на Темзі.

Ресторан Barbecoa

Все, що створює Том Діксон — готелі та ресторани, світильники, меблі і посуд, — твори мистецтва, а купити його предмети можна в 62 країнах. Попри світову славу дизайнер, як і 40 років тому, залишається вірним собі: курсує по Лондону на улюбленому мотоциклі, просуває ремесло і цінує свободу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.