До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати: новинки вересня

Серед найцікавіших книг вересня – видання про історію української моди, комікси зіркового автора Тома Голда, лекції Хорсе Луїса Борхеса про світову культуру та книжка Олега Голосія.

"Печемо з Кафкою", Том Ґолд

Видавництво "Видавництво"

Реклама

Том Ґолд – відомий коміксист, чиї роботи публікують The New Yorker, The New York Times, The Guardian, The Believer та New Scientist. "Печемо з Кафкою" – це його перша книжка, перекладена українською, де зібрані найкращі мінікомікси. У своїх лаконічних карикатурах він міксує поп-культуру, сучасність і літературу. Так героями стають книжки, зарозумілі бібліотекарі, цинічні видавці та розгублені письменники. Буквально після кількох карикатур ви закохаєтесь у іронію Тома Ґолда. Окрім "Печемо з Кафкою" видавці обіцяють видати й інші книжки коміксиста, але поки не розкривають карти, які саме. Сподіваємось, що це будуть вже класичні "Ви просто заздрите моєму реактивному ранцю" або "15 листівок для любителів книг".

"Видавництво" вже видало декілька знакових графічних книжок: "Маус" Арта Шпігельмана, "Персеполіс" Маржана Сатрапі та "Заборонений плід" Ліва Стрьомквіста.


"Розладнаний час", Ганс Ульрих Ґумбрехт

IST Publishing

"Розладнаний час" – це шоста книжка із серії small run books видавництва IST Publishing. Ґумбрехт – теоретик літератури, культури і філософ, чиї праці вивчають навіть в українських університетах. Він вважає, що ми здатні переживати інтенсивні естетичні досвіди у повсякденному житті, а перегляд футбольного матчу за рівнем сприйняття нічим не гірший за відвідування опери. До збірки увійшли статті, колонка та промова Ґумбрехта про те, чому спортивні події зачаровують людей, а також гармонію і "злами" у сучасному житті.

Ґумбрехт майже не перекладений на українську мову, що робить книжку ще більш очікуваною. Обираючи книгу, яка описує суспільні процеси через призму культурології та філософії, видавництво продовжує тему своїх small run books. Попередня книжка з цієї серії "Перформування спільного міста" Паскаля Ґілена розповідає про важливість спільних місць у місті, майбутнє музеїв та особливості виживання культурних індустрій.

In progress. Fashion of Ukraine since 1991, Зоя Звиняцьківська

Art Huss

"In Progress. Дрес-код України доби Незалежності" — це назва виставки у Мистецькому Арсеналі 2017 року, яка поєднувала у собі 200 творів 40 українських дизайнерів сучасності. Кураторкою і авторкою книжки є Зоя Звиняцьківська — історикиня моди, яка досліджує структури культурних і соціальних кодів, використовуючи моду та одяг як інструменти.

Ця книжка стає машиною часу для читача: вона переносить у 1990-ті, розповідає про український гламур та загравання з традиційним одягом, образи, створені Майданом, та "етичну моду" останніх років.

Окрім критичних текстів та біографій дизайнерів, авторка пропонує через архівні фотографії з модних показів спостерігати за історією країни.

"Сім вечорів", Хорхе Луїс Борхес

Видавництво Аннети Антоненко

Геніальність аргентинського письменника Хорхе Луїса Борхеса безсумнівна. Він не тільки є основоположником аргентинської класичної літератури, але й мав значний вплив на літературу постмодернізму у всьому світі. В Україні Борхес є досить популярним письменником і добре перекладений: від романів до новел. Проте, нова книжка "Сім вечорів" – це не просто новели, а лекції, які Борхес читав у театрі "Колізей" (Буенос-Айрес, Аргентина) у травні-червні 1977 року.

Кожна з семи лекцій – це глибоке дослідження цінностей і сенсів, які створювала світова культура впродовж тисячоліть. Він розповідає про "Божественну комедію", сновидіння та їхнє місце в культурі, буддизм та поезію. Новели Борхеса – це можливість зануритись у читання і насолоджуватись ідеями та письмом.

"Олег Голосій. Живопис нон-стоп"

Мистецький арсенал

Каталоги зазвичай рідко потрапляють до підбірок про книжкові новинки чи тренди. Хоча, попри стереотипи, це не просто книжки з роботами художника або фотографіями експозиції. Для кожного з каталогів Мистецького Арсеналу окремо створюють дизайн, куратори та дослідники пишуть критичні тексти, а окрім творів з експозиції упорядники зазвичай додають архівні матеріали та твори, які на виставку потрапити не змогли.

"Олег Голосій. Живопис нон-стоп" – це каталог однойменної виставки, дизайнеркою якого виступила Уляна Биченкова з колективу У, Н, А. Вона також створювала каталоги для виставок "Бойчукізм. Проект великого стилю" і "Реальність ілюзії. Олександр Гнилицький", а наразі працює над книжкою про торгові знаки модернізму "Знак. Українські товарні знаки 1960–80-х років", що вийде вже цього жовтня.

"Психоделічна атака блакитних кроликів", Олег Голосій

Каталог представили на початку серпня, проте його варто включити до вересневої підбірки, хоча б тому, що він дає можливість відкрити для себе Олега Голосія та його творчість.

Виставка Мистецького Арсеналу "Олег Голосій. Живопис нон-стоп" продовжує серію проєктів, присвячених творчості Олега Голосія. Перша виставка — "Хлопець і комета" – відбувалась у галереї The Naked Room, а підсумком проєкту стане камерна виставка "Олег Голосій. Художник у музеї" в Національному художньому музеї України у вересні.

Текст: Оксана Семеник, видавництво IST Publishing

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.