До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нам потрібна зброя: Жадан влаштував флешмоб

#ŻądamyAmunicji#НамПотрібнаЗброя#WeNeedAmmunition – це офіційні гештеги флешмобу за підтримки Посольства України в Польщі. Флешмоб розпочав Сергій Жадан, до якого вже долучились українські знаменитості, від Олега Фагота та Олени Лавренюк до Ірми Вітовської та Ахтема Сеітаблаєва.

Тут зуби у нас вовчі і набакир шапки,

Тут з нас ніхто не плаче в повсталій Варшаві.

Тут під ногами в нас конають прусаки

Й стискають горло враже долоні тужаві.

А ви там все співаєте, що кров і рани братні,

Що в чорній пожежі конає Варшава,

А ми грудьми стаємо на вибухи гарматні,

На подив ваш, на співи і на ваше браво.

Чому хорал скорботний у Лондоні далеко,

Коли тут почалося очікуване свято!

Тут поруч своїх хлопців воюють дівчата

І діти теж воюють, і кров пульсує легко.

Алло! Тут серце Польщі. Говорить Варшава!

Не треба цих плачів для мертвого героя!

У нас достатньо духу. Тут зайва пошана!

Оплесків не треба! Нам потрібна зброя!

Збігнєв Ясинський

Переклад Сергія Жадана

"Нам потрібна зброя" — відомий вірш польського поета Збіґнєва Ясинського. Він написав його в 1944-му, під час Варшавського повстання проти окупації нацистів, яке почалося 1 серпня 1944 р. Повстанці "Армії Крайової" мали на меті звільнити Варшаву від нацистів та проголосити польський уряд. Вони вважали, що радянські війська, які були поруч, готові долучитися до боротьби з нацистами, але помилялися.

Реклама

Протистояння затяглося на 63 дні. Російські солдати вичікували й дали змогу нацистам знищити не лише борців і цивільних, а й зруйнувати вщент саме місто. Тим часом Польща благала про зброю та допомогу — так і з’явився вірш. Відгукнулися країни-союзники. Але армія СРСР заборонила використовувати свої аеродроми для відправлення польским повстанцям зброї, боєприпасів, ліків та їжі.

Повстання було приречене. Армія Крайова втратила 15—18 тисяч бійців. До 25 тисяч були поранені. Полонених відправили до концтаборів. Нацисти знищили до 200 тисяч цивільних. Варшаву нещадно руйнували й палили на знак помсти. За часів СРСР правду про Варшавське повстання приховували.

Вірш Збіґнєва Ясинського переклав українською український поет, письменник, музикант Сергій Жадан, закликаючи світ допомогти Україні в боротьбі з агресором. Жадан написав у фейсбуку: "Друзі в різних країнах, всі, хто сьогодні підтримує Україну, хто стежить за трагедією, що розгортається нині посеред Європи — зрозумійте просту річ: ми вдячні за кожне слово підтримки, за кожен жест солідарності, для нас це справді важливо. Але найбільше, що необхідне нині українцям, аби вижити і залишитися собою — це зброя. Росіяни чинять проти нас геноцид. Вони прийшли, аби нас знищити. Їхнім діям немає політичного та військового виправдання. Вони воєнні злочинці. Вони обов’язково відповідатимуть за свої злочини. Але сьогодні нам необхідно захиститися й перемогти. А для цього нам потрібна зброя. Гадаю, нашу ситуацію, як ніхто інший, мали б розуміти наші друзі — поляки, які свого часу, 1944 року, під час Варшавського повстання, потребували саме цього — зброї. Зброї, яка захищає і дає шанс на майбутнє. Тисніть на свої уряди. Тисніть на своїх урядовців, які пробуватимуть говорити про геополітичну доцільність та економічні вигоди. Поразка України в цій війні буде поразкою всього цивілізованого світу. Натомість українська перемога буде свідченням того, що у світі й далі матимуть вагу такі поняття, як честь, совість та відповідальність. Нам потрібна зброя!".

Сьогодні до флешмобу долучилися Олег Михайлюта (Фагот), Ахтем Сеітаблаєв, Ірма Вітовська, Даша Трегубова тощо.

До ініціативи за гештегами #ŻądamyAmunicji#НамПотрібнаЗброя#WeNeedAmmunition може долучитися будь-хто.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.