До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про бестселер "Вибір" Едіт Еґер

У видавництві #книголав вийшла книжка, яку Білл Гейтс рекомендує читати тим, хто шукає розради й підтримки в складних пандемійних реаліях, а Опра Вінфрі пише, що вона змінила її життя назавжди. "Вибір" Едіт Еґер — бестселер New York Times і Sunday Times. Видання отримало премії National Jewish Book і Christopher Award.

Реклама

Едіт Еґер — відома й успішна психотерапевтка, спікерка на найбільших конференціях Америки, гостьова лекторка в топуніверситетах США й... та, що вижила в Аушвіці. Упродовж 40 років практики вона (сьогодні Едіт 93 роки) працювала з ветеранами війни, тими, хто зазнав сексуального насилля, студентами, громадськими лідерами та власниками великого бізнесу, з людьми із залежністю та тими, хто переживає тривогу й депресію, зраду. Коли їй виповнилося 90 років, вона вирішила написати книжку спогадів — про власну травму, зцілення й власні методи терапії, які допомогли стільком людям. Чому корисно прочитати цю книжку?

"Вибір" — це відверта й правдива історія про велику силу волі, надможливості нашого тіла й психіки, коли є мета вижити, і про вибір, який має кожен. Коли Едіт Еґер було 16 років, вона була успішною балериною та гімнасткою, потрапила в Олімпійську збірну. Зустріла перше кохання, чудового хлопця Еріка. Тішилася, що тато пошив їй гарну блакитну сукню. Вона була щаслива у власних підліткових клопотах, у Європі тривала війна. Одного квітневого ранку її із сім’єю забрали з дому в Кошиці й у товарному вагоні вислали до Аушвіцу. Батьки загинули там у перший день. А вона із сестрою Магдою вціліла. Коли її знайшов американський солдат під горою трупів у бараці концтабору, у неї був переламаний хребет.

Але вона одужала, а згодом зустріла майбутнього чоловіка. Та це були буремні часи в Європі. Довелось емігрувати до Америки, де було теж чимало випробувань: цькування американців, постійна боротьба з бідністю, важка праця на фабриці, а ще виховання трьох дітей і прихована психологічна травма. Її життя змінилося після знайомства з Віктором Франклом, автором книжки "Людина в пошуках сенсу", видатним психотерапевтом і тим, хто також вижив в Аушвіці. Едіт вступила до університету на психологію, коли їй було 40 років, а ліцензію на практику вона отримала, коли їй виповнився 51 рік. Під час навчання й у процесі роботи з пацієнтами вона зцілюється й від власної травми. Через десятки років вона повертається до Аушвіцу, щоб глянути своїм страхам в обличчя й відпустити. Вона ніколи не називає себе жертвою.

Едіт Еґер

У книжці є розповідь про два сеанси, які авторка провела в один день. На перший прийшла жінка, у доньки якої діагностували серйозне захворювання, а на другий — жінка, яка плакала через те, що її авто пофарбували не в той відтінок жовтого, який вона просила. Хіба ці два досвіди можна порівнювати? Та лікарка Еґер ставиться до їхніх переживань однаково серйозно, вона вважає, що немає ієрархії страждань, зокрема, радить ніколи не порівнювати власний досвід з її й не думати, що вона пережила щось більше. Ніколи не варто знецінювати власного болю чи болю інших людей. І ніколи не варто втішати людину, яка переживає, історіями нещасть інших.

Крім усього іншого, "Вибір" — це ще й книга з психотерапії: поради, як впоратися з власним горем, переживаннями або щоденними турботами. "Ніхто не може уникнути страждань, — пише Еґер, — але кожен з нас має вибір, ким бути в такі миті — жертвою чи вцілілим. Ми можемо плакати й жаліти себе, а можемо не зациклюватися на минулому і йти далі. Не запитуйте: „Чому я?", „За що?", а тільки: „А що далі?"".

"Ця книжка така ж страшна, як і живильна, і така ж гостросюжетна, як і повчальна, — каже письменниця й літературна редакторка українського видання Катерина Бабкіна. Для мене беззаперечний критерій якості та принадності — це коли щось складне, історичне, біографічне й настановче читається як художнє письмо. „Вибір" Едіт Еґер саме така книжка, „американські гірки" між „Що ж там сталося далі?", „Як мені із цим жити?", „Чому я не замислювалася про це раніше" і „Це ж все пояснює!""

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.