До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "In Progress. Fashion of Ukraine since 1991" Зої Звиняцьківської

Вийшла книга критика та історика моди Зої Звиняцьківської "In Progress. Fashion of Ukraine since 1991".

Книга – продовження проєкту, який стартував 2017 року в Мистецькому Арсеналі виставкою "In Progress. Дрес-код України епохи Незалежності" під кураторством Зої Звиняцьківської. Саме книга, а не каталог до виставки – наполягає авторка, і обґрунтовано. Для неї Звиняцьківська написала розширені тексти до кожного з розділів, а також зібрала біографії 52 дизайнерів, чиї речі ілюструють етапи розвитку української моди.

Реклама

Пост-радянський авангард 90-х, гламур 2000-х і антигламур 2010-х, вплив Майдану і глобальних екотрендів – авторка проводить читача крізь епохи української моди, по суті розповідає, чим і як ми жили в період незалежності України. Звиняцьківська володіє унікальною оптикою: вона одна з перших у країні почала писати про моду, використовувати для цього теоретичний арсенал мистецтвознавця і розглядати культурні та соціальні коди, що транслює одяг. І виставку, і книгу об'єднує спільний задум, який авторка викладає у вступному слові: "Мода надає унікальний матеріал для розуміння історії та культури країни, у якій вона створюється, – і в цьому випадку абсолютно не важливо, наскільки вона "модна".

Доречно було б сказати про іронічний стиль авторки і вміння по-журналістськи віртуозно розбавляти аналітику промовистими історіями з життя, але тексти виходять за межі розмови про моду. Зоя взяла на себе обов'язок системного розгляду українського модного процесу, в якому планує маршрут для майбутнього дослідження. Авторка пропонує розібратися, чим є мода для українців. Це імпортні речі, освячені латинським іменем і етикеткою made in France, чи продукт місцевих дизайнерів? Чи варто враховувати унікальні умови розвитку країни при аналізі процесу, чи уніфікувати його під загальну періодизацію?

Кумедно, але метод авторки – розглядання моди як лакмусу настроїв суспільства – працює навіть за межами друкованих сторінок. У процесі роботи над книгою Звиняцьківська зіткнулася з бажанням деяких з героїв модного процесу промовчати або відредагувати власну історію, що є великим трендом в Україні, де декомунізація здається вже стала мемом.

Книгу доповнюють класичні для модного видання фотографії одягу (дуже якісно зняті вінтажні зразки на манекенах роблять йому честь), архівні кадри показів і репортажні кадри виставки 2017 року. "Наймодніша з усіх можливих розповідей про те, чим жили люди в Україні з 1991 року до сьогодення", – написано в анотації книги на сайті видавництва ArtHuss. Тенденційно, але факт.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.