До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книжка на вихідні: Гейл Ганімен, "Елеанор Оліфант у повному порядку"

Кожних вихідних редакція Vogue.ua вибирає книги, які її вразили. Цього тижня редактор краси Олена Пономаренко розповідає про дебютний роман шотландської письменниці Гейл Ганімен. Зараз за ним знімають фільм з Різ Візерспун у головній ролі.

Я дуже люблю "літературний гурток" у редакції. Ми постійно обговорюємо прочитане і радимо щось один одному. Цього разу видавець шукала легке чтиво для перельоту, і text editor Поліна Митлошук порадила їй "книгу, від якої в захваті весь світ" – "Елеанор Оліфант у повному порядку".

Реклама

Я зразу скачала її в iBooks. І це стало найприємнішою подією минулого тижня (а приємних подій було багато, можете мені повірити). Сюжет такий: молода жінка живе впорядкованим, організованим життям. Ходить на роботу ("працюю в офісі" – пояснює тим, хто зрідка цікавиться), їсть піцу з супермаркету Tesco, висловлюється в забавній старомодній манері, критична до оточення і трохи дивна. Але в цілому з нею "все в порядку".

Книжка зворушує буквально з першої сторінки: відразу зрозуміло, що вона написана з любов'ю до людей, до їх примх, до місця проживання (у цьому випадку це Глазго). З іронією і з добротою. Дуже скоро стає зрозуміло, що це не просто милий роман з категорії "посміятися" – героїня викликає симпатію і співчуття. Співчувати є чому: дівчина явно пережила трагедію (деталі якої з'являться тільки ближче до кінця книжки) і живе абсолютно самотньою.

Автор каже, що ідея книжки спала їй на думку після того, як вона прочитала в пресі реальну історію жінки, яка поверталася додому з роботи і з вечора п'ятниці до ранку понеділка мовчала. Просто тому, що їй не було кому і слова сказати. Про Гейл Ганімен відомо не так багато: вона вивчала французьку філологію в університеті Глазго, потім французьку поезію в Оксфорді, а потім працювала в університеті Глазго. Письменницею вона стала після того, як пройшла курс художньої прози. І миттєво стала знаменитою. Захоплені рецензії, літературна премія Коста, мільйонні тиражі – все це тепер належить Гейл, яка працює над наступним романом.

У книзі є кілька дуже симпатичних, типово англійських алюзій: у головної героїні – шрам на обличчі (привіт, Гаррі Поттер), а серед її колишніх опікунів – сім'я Рід (привіт, Джен Ейр). Сама героїня любить Шарлотту Бронте, та й обороти використовує приблизно ті ж, що і у свій час велика письменниця.

Минуло вже кілька днів з тих пір, як я закрила останню сторінку. Але до сих пір зберігаю книжку в телефоні – і подумки не можу розлучитися з героїнею. Драма, щасливі перетворення, зворушливі моменти, болісні відносини, дружба, доброта і ще багато всього. Всім, хто втомився від навколишнього театру абсурду, – читати обов'язково. А я подумала, що буду дбайливіше ставитися до примх своїх ексцентричних знайомих. Такі люди – особливо беззахисні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.