До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Є ідея: інтерв'ю з арт-директором видавництва "Основи" Анною Копиловою

Найоригінальніші книги в Україні друкує видавництво "Основи". Його арт-директор Анна Копилова знає, як з нішевої літератури зробити успішний проект.

Джинсова куртка, Calvin Klein Jeans; бавовняна водолазка, Proenza Schouler; сережка, латунь, кристали, Saint Laurent

"Тигролови" Івана Багряного, ілюстровані татуюваннями, Кримінальний кодекс з малюнками Нікіти Кравцова і альбом української еротичної фотографії Erotica, чия обкладинка викликала в соцмережах гендерну дискусію, – в "Основах" не бояться дивувати. Новий книжковий сезон відкриває видання поеми "Катерина" Тараса Шевченка з ніжними малюнками художника Миколи Толмачова; слідом вийде книга українських рецептів (автор текстів – Яна Жадан, засновниця гастрономічного проекту Foodies) з фотографіями Мішки Бочкарьова, що нагадують fashion-зйомку. Обидві книги видають англійською мовою: цього року "Основи" роблять ставку на експорт.

Реклама

Ідея робити книги як арт-об'єкти належить Дані Павличко, видавцеві "Основ", і Анні Копиловій, арт-директору видавництва і, за сумісництвом, успішному українському кліпмейкеру, режисерові кліпів Джамали, Pianoбоя і Бумбокса. На зустріч з нею я йду до видавництва, з вікон якого відкривається вид на Софійський собор. Анна зустрічає мене в затишному світшоті, джинсах і білих вантажних кросівках. Їй 30, у неї двоє дітей, на обличчі – ні сліду макіяжу. Її часто можна зустріти на вернісажах і концертах, і зовсім рідко – на світських тусовках ( "Ходжу тільки на вечірки Vogue UA"). Вона рано лягає і встає о п'ятій – пише трітмент для кліпів і рекламних роликів, – а о 10 її вже чекають в "Основах".

В "Основах" Анна відома як людина, яка пропонує найбільш божевільні ідеї.

Анна, як і її колега Дана, – зразковий представник молодої київської інтелігенції. Вона виросла в родині, про яку прийнято говорити "політична еліта". На своє 16-річчя отримала в подарунок від батьків картину одного луганського художника-шістдесятника – і почала збирати твори мистецтва. В її колекції: Ілля Ісупов, Нікіта Кравцов, Микола Рідний, а зараз (пошепки зізнається Копилова) вона відкладає гроші на роботу Максима Мамсікова, про яку давно мріє.

В "Основах" Анна відома як людина, яка пропонує найбільш божевільні ідеї. Перша книга, яку вона ілюструвала у видавництві, була "На дорозі" Джека Керуака. Роман короля бітників переклала українською її подруга Дана Павличко – і зателефонувала Анні зі словами: "Потрібна обкладинка".

Нейлоновий светр, Filles à Papa; бавовняна спідниця, Rejina Pyo; шкіряні чоботи з ефектом зміїної шкіри, Yeezy Season 8; сережка, латунь, кристали, Saint Laurent

На сьогодні найуспішніший проект тандему Копилова–Павличко – серія путівників Awesome Ukraine. "Ми запустили її 2012 року, до Чемпіонату світу з футболу. Хотілося показати Україну без золотих куполів і пафосу, з іронією і здоровим патріотизмом". Серія складається з шести путівників, на підході сьомий – про Харків. У них все, що ми любимо розповідати друзям-іноземцям про свою країну: київський клуб Closer і кафе "Зигзаг", харківські мурали і художник Гамлет Зіньковський. "Нещодавно ми продали Awesome Kyiv в Китай: його випустять на китайській мові тиражем 4 тис. примірників. І вже робимо Awesome Beijing".

Книга для мене – не носій інформації, а театр, видовище, тому я люблю все, що видане оригінально.

У листопаді в "Основах" виходить поема "Катерина" Шевченка з ілюстраціями Миколи Толмачова; про художника Анна прочитала на сторінках Vogue UA 2014-го. За цей час Микола встиг закінчити паризьку Національну школу витончених мистецтв і став успішним французьким художником. Ледь видавництво показало ілюстрації в соцмережах, нахлинула хвиля критики від охоронців української літератури – мовляв, чому у вас Катерина світловолоса, а на одній ілюстрації Іван і зовсім в нижній білизні. Але хайп в мережі, розповідає Анна, тільки на користь: після суперечок в соцмережах на сайті множаться попередні замовлення.

Паралельно в "Основах" працюють над альбомом про київських голубівників і фотокнигою, присвяченою київським балконах. Щоб зняти репортаж про голубівників, Копилова з фотографом вирушили в Дарницький район. "Навіть коньяк з ними довелося пити, щоб вони всі історії розповіли". І легендарні київські балкони "на грані каліцтва і колориту", і старі голубівники, які зникають, – своєрідний літопис Києва, який Копилова, яка виросла на Рейтарській, знає і любить.

Крім творів мистецтва, Анна колекціонує книги, які найчастіше купує в музеях. Під час подорожі по ПАР вона відвідала новий музей Zeitz MOCAA в Кейптауні, де купила фотоальбом з портретами альбіносів, а в Лондоні роздобула книгу про флору і фауну в притоках Темзи. "Сьогодні все можна прочитати в інтернеті. Книга для мене – не носій інформації, а театр, видовище, тому я люблю все, що видане оригінально", – пояснює Анна.

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Асистент стиліста: Sveltana Manukyan

Зачіски: Oksana Cherepanya

Макіяж: Svetlana Rymakova

Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.