До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 сучасних українських книжок про кохання

Кохання та складні стосунки закоханих — вічна тема для літератури. Українські письменники торкаються її по-своєму: відверто, чесно, зухвало. Vogue.ua пропонує добірку романів про кохання від українських авторів, що написали їх у різний час — від 2007 по 2022 рік. Всі ці історії дуже різноманітні за темами та стилем оповіді, але об’єднані яскравістю і непересічністю.

"Добрі новини з Аральського моря", Ірена Карпа

Мало хто пише про кохання так, як робить це Ірена Карпа, — відверто, зухвало, сексуально, називаючи речі своїми іменами. Місце дії "Добрих новин з Аральського моря" (2019) — Париж, де мешкає сама авторка: живий, демократичний, богемний, без кліше. Головні героїні — чотири українські емігрантки, що потрапили до Парижа в пошуках кохання, роботи, себе, або, навпаки, втікали від себе. "Річ у собі" Хлоя, музикантка й тонка натура, яка була в Україні волонтеркою в АТО; заповзятлива Богдана, яка ніде не пропаде; учасниця руху Femen Маша; і найцікавіше — Рита, альтер его самої письменниці. Здогадатися, що за Ритою ховається сама Карпа, легко: вона худа, на голові в неї "безлад", у будинку двоє дітей, а ще роман із французом і бездоганне почуття гумору. Читаючи книгу, ви плакатимете й реготатимете, і, що особливо важливо, переживатимете всі перипетії з життя героїнь разом із ними — зокрема любовні. Будьте готові до того, що цей роман "з характером": тут багато сексу, героїні лаються і виживають іноді як можуть, — наприклад, крадуть чайові офіціанта зі столика в кафе, щоб мати гроші на метро.

Реклама

#книголав

"Спати з жінками", Андрій Любка

Якщо ви не знайомі з творчістю Андрія Любки — письменника, перекладача, члена Українського PEN-клубу, то радимо розпочати саме із цього твору. Та хоч яку книжку Любки ви візьмете (чи то "Кімната для печалі", чи "Саудаде"), кохання буде в кожній, бо саме так бачить світ 35-річний письменник родом із Закарпаття. "Спати з жінками" — 50 історій про стосунки, творчість, подорожі; неймовірно тепла, життєствердна, сповнена любові до життя книжка.

"…На химерній межі між дрімотою й сном промайнули перед моїми очима студентські роки, коли я збуджено уявляв, як же це спати з цілим ансамблем співучих жінок, з цілим симфонічним оркестром? А тепер я засинав і спав з ними. У потязі, який рухався на Захід моєї країни, такої безмежної й соборної, що для пересування нею потяги мають бути винятково спальними; такої соборної й совєтської, що плювати хтось хотів на приватність, особистий простір чи нюанси чоловічо-жіночого спільного перебування. Аякже, бо всі ми тут не жінки й не чоловіки ми громадяни. Бо ідеальним образом нашої країни є її ж залізниця, в поїздах якої буває холодно чи спекотно, але ніколи комфортно. Бо ціла країна, як і потяг, в якому я їду, нагадує велику неприбрану комуналку, в якій доводиться жити, перевдягатися, засинати і спати разом незалежно від статі й глибини знайомства…"

Meridian Czernowitz

"Найважливіше наприкінці", Галина Вдовиченко

"Найважливіше — наприкінці" — популярний роман Галини Вдовиченко, письменниці й журналістки, авторки романів "Пів яблука" та "Замок Гербуртів". Герої цієї книги переживають не найпростіший період у своєму особистому житті: вони разом 35 років, у них дорослі діти та багато претензій одне до одного, та саме час зрозуміти — що їх все ж таки єднає насправді?.. Дуже зворушлива, сумна, філософська книжка, яку можна проковтнути буквально за один вечір. Це книжка, каже Галина Вдовиченко, про вміння прощати та співпереживати, не розмінюватися на дрібниці й бути уважними одне до одного і до себе, цінуючи кожну мить цього несамовито швидкоплинного життя.

Видавництво Старого Лева

"Король дощу", Сергій Мартинюк

"Король дощу" — роман про стосунки звичайних неідеальних людей на тлі перших місяців карантину 2020 року (які тепер видаються просто раєм, погодьтеся). Костя та Мар’яна — типові представники покоління зумерів, свідомість яких формувалася в епоху інтернету. Попри різні смаки, соціальний статус і погляди на життя, їхні почуття переросли в кількарічні стосунки. Раптовий спалах епідемії змусив героїв повернутися до батьківських осель і по-новому відкривати для себе спілкування з рідними, позначене травматичним спадком минулого. Автор книги Сергій "Колос" Мартинюк — музикант, письменник, лідер гурту "Фіолет", у доробку якого два успішні романи: "Капітан Смуток" та "Рок-н-рол".

Видавництво Старого Лева

"Село не люди", Люко Дашвар

"Село не люди" (2007) — бестселер популярної української письменниці Люко Дашвар, яка була справжньою зіркою української літератури у 2000-х роках. "Село не люди" — її дебют: яскрава, смілива, відверта історія про українську "Лоліту" в селі. Головна героїня роману — 13-річна Катерина (символічне ім’я для української літератури), яка закохується в одруженого чоловіка Романа, батька її однокласника Олександра. Ці почуття призводять до трагедії, а оточення звинувачує в усьому Катерину. Безумовно, це роман не тільки про кохання, а й про ненависть — але ці почуття часто ходять поруч.

Клуб сімейного дозвілля

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.