До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

День незалежності: Вікторія Тігіпко про найкращі українські фільми

Напередодні Дня Незалежності України Vogue.ua попросив українських експертів і лідерів думок розповісти про головні досягнення в своїй області. Вікторія Тігіпко, президент Одеського міжнародного кінофестивалю, глава наглядової ради Української кіноакадемії, розповідає про п'ять українських фільмів періоду незалежності, які визначають наше кіно.

Вікторія Тігіпко
"Майдан", режисер Сергій Лозниця (2015)

Світова прем'єра фільму Сергія Лозниці про події на Євромайдан отримала теплу зустріч на 67-му Каннському кінофестивалі в рамках спеціального показу в основній конкурсній програмі. Відмінно пам'ятаю довгу чергу глядачів, яка йшла через всю Фестивальну площу під час прем'єри картини на Одеському кінофестивалі – адже показ став одним з найбільш аншлагових за історію кінофестивалю. Двічі зал стоячи співав гімн України разом з головними героями на екрані.

Реклама
"Кіборги", режисер Ахтем Сеїтаблаєв (2017)

Один з найбільш знакових для України фільмів про захисників аеропорту в Донецьку не тільки підкорив серця глядачів, а й встановив рекорд касових зборів 2017 року – понад 22 млн.грн., що стало найбільшим результатом з часів Незалежності України. Зараз кінострічка увійшла в шортлист Українського оскарівського комітету і братиме участь у відборі для подачі в номінацію "Найкращий фільм іноземною мовою" від України на "Оскара".

"Плем'я", режисер Мирослав Слабошпицький (2014)

Фільм-експеримент, в якому немає жодного слова, а ролі виконують актори-аматори зі слабким слухом. Головна героїня фільму – тиша, адже всі персонажі спілкуються мовою жестів. Кінострічка була представлена більш, ніж на 100 фестивалях і завоювала понад 40 нагород, серед яких три з чотирьох можливих нагород секції "Тиждень критики" Каннського кінофестивалю, "Європейське відкриття" Європейської кіноакадемії, а також очолила перший рядок рейтингу "10 найкращих фільмів 2015" від The Hollywood Reporter.

"Поводир", режисер Олесь Санін (2013)

В основі сюжету – подорож американського хлопчика і сліпого кобзаря по Радянській Україні. За словами авторів, своєю роботою вони намагалися "позбутися негативних шаблонів української культури". Картина завоювала дві нагороди Одеського кінофестивалю 2014 ("Найкраща акторська робота", спеціальний диплом журі за операторську роботу), була номінованою на "Оскара" від України в категорії "Найкращий фільм іноземною мовою", брала участь в основному конкурсі Варшавського кінофестивалю.

"Гніздо горлиці", режисер Тарас Ткаченко (2016)

Головну роль у драмі виконала українська актриса Римма Зюбіна. Картина розповідає історію емігрантки Дарини, яка вирушає в Італію на заробітки. На жаль, під час зйомок фільму загинув виконавець однієї з ролей – Віталій Лінецький, через що кінцівку кінострічки довелось змінити. Фільм отримав "Золотого Дюка" в номінації "Найкращий український повнометражний фільм" ОМКФ 2016 року, а також став володарем рекордної кількості нагород Першої національної кінопремії "Золота Дзиґа", де отримав статуетки в 8 номінаціях, в тому числі "Найкращий фільм" і "Найкраща режисура".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.