До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 фактів про знімання фільму "Тенет" Крістофера Нолана

З 26 серпня в українському прокаті можна побачити "Тенет" — довгоочікуваний фільм режисера й сценариста Крістофера Нолана, автора "Інтерстеллара" й "Дюнкерка". Чому акторам під час знімання не давали читати сценарій цілком і навіщо знадобилося знімати стрічку відразу в шести країнах, розповідає vogue.ua.

1. "Тенет" — безперечно, етапний і особливий фільм для режисера Крістофера Нолана. Він задумав його ще 20 років тому й сім довгих років писав сценарій. Головна інтрига фільму вибудувана навколо "інверсії" — це поняття з квантової фізики, що означає перетворення простору й часу. "Інверсія натхнена реальною фізикою, наукою, тому цей фільм не про подорожі в часі, — розповідає Нолан. — Так, ми говоримо в "Тенеті" про час і різні способи, його функціонування. Але повірте, перегляд фільму не буде подібним до заняття з фізики".

Реклама

2. Герої "Тенета" — спецагенти таємної організації, від дій яких залежить доля людства. Їм належить здійснити складну місію й запобігти Третій світовій війні. Є одне але, зробити це потрібно з майбутнього й устигнути потрапити на місце злочину раніше за злочинців. Герої використовують інверсію — повертають час назад, щоб розкрити інформацію про минуле з майбутнього.

3. Вся підготовка до знімання проходила під грифом "суперсекретно". В інтерв’ю Entertainment Weekly Роберт Паттінсон, який грає одну з ролей, згадує, що коли зустрічався з Ноланом у Лос-Анджелесі на початку 2019 року, він навіть не знав, для чого була ця зустріч. "Ми говорили три години ні про що. Потім він нарешті сказав в останню хвилину: „Отже, я писав цю річ...". І дав мені уривок сценарію". Актриса Елізабет Дебікі згадує, що їй дозволили прочитати уривок сценарію в студії Warner Bros. у Бербанку. "Я зайшла в невелику кімнату й прочитала його на самоті. Це досить незвично: було відчуття, що я отримала пароль або ключ від закритого клубу".

4. "Тенет" знімали в семи країнах: США, Великій Британії, Норвегії, Італії, Індії, Данії та Естонії. Під час знімання в Естонії довелося на тиждень перекрити кілька шосе й ключових дорожніх артерій. "Я думаю, якщо ви працюєте над фільмом, у якому у вівторок на зніманні синій екран, а потім ви міняєте його в середу на зелений, то насправді це нікого не хвилює, — розповідає Нолан. — Але якщо ви перебуваєте в Талліні, а потім сідаєте в літак і через кілька годин вже перебуваєте в Амальфі в Італії, то це неймовірна зміна умов — і вона дарує особливе авантюрне відчуття, яке проникає до фільму".

5. "Тенет" — найдорожчий проєкт Нолана. З огляду на витрати на маркетинг і рекламу, загальний бюджет стрічки становитиме 300—350 мільйонів доларів.

6. Крістофер Нолан був категорично проти використання візуальних спецефектів. Все зроблено вручну. Наприклад, коли за сценарієм знадобилися кадри з вибухлим літаком, команда фільму купила справжній Боїнг-747 і підірвала його.

7. Сюжет фільму й справді дуже заплутаний і загадковий. Ключ до розгадки можна знайти в історії. У фільмі фігурує таке поняття, як квадрат Сатора (або квадрат Ротаса) — це паліндром з п’яти латинських слів, уміщених у квадрат так, що слова читаються однаково справа наліво, зліва направо, зверху вниз і знизу вгору. Центральне слово — "Tenet", своєрідний символ, заклинання. Його можна було знайти по всій Європі, і ще в 79 році нашої ери його розміщували на різних будівлях і міських оселях. Найвідоміша версія міститься в Оппеді, у Франції. Один з можливих перекладів квадрата: "У фермера Арепа є плуг".


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.