До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Їх варто подивитися: 2 українські короткометражки, що їдуть на Варшавський кінофестиваль

З 14 по 23 жовтня в Польщі відбудеться масштабний кінофорум – Варшавський міжнародний кінофестиваль, який, зокрема, "прихистить" національну програму Міжнародного одеського кінофестивалю, що цьогоріч не може приймати гостей у рідному місті.

Кадр з фільму "Лалібела"

У межах програми ОМКФ буде презентована короткометражка Lalibela ("Лалібела") режисерки Ганни Морозової. Це художнє кіно, в якому, за сюжетом, напередодні Великодня в українському селі з’являється ікона із зображенням ефіопської Божої матері. У молодого священника виникає конфлікт з паствою, бо темношкіра Богородиця не викликає в них довіри. Одного разу вночі хтось пробирається до церкви й паплюжить ікону, після чого вона починає мироточити… Цікаво, що ця стрічка пройшла величезний шлях тривалістю 3 роки. І нарешті зустрінеться зі своїм глядачем саме в Європі.

Реклама

Короткометражний документальний фільм The Sandmen ("Сендмени") режисера Романа Прокопчука, що реалізувала команда Mir & Co PRODUCTION, потрапив до конкурсної програми WIFF (Варшавський міжнародний кінофестиваль). Це соціальна історія, де головний герой – наглядач пляжного патруля в Києві, на ім'я Дмитро, – разом з колегами розповідає про професійні будні, іноді дуже трагічні. І намагається зробити все, аби приголомшлива статистика утоплень в Україні змінилася на краще.

Чи "живе" українське кіно? Звісно. І його демонстрація на фестивалях такого рівня вчергове нагадує про те, що культура України може й має бути представлена в міжнародному контексті.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.