До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що слід знати про стрічку "Вайнштейн"

"Я бачила, як працює ця машина, як заминаються скандали", – каже одна з героїнь фільму "Вайнштейн". 22 серпня в український прокат представляють документальну стрічку про "злети і падіння" легендарного продюсера Гарві Вайнштейна, звинуваченого два роки тому в сексуальних домаганнях.

"Кримінальне чтиво", "Англійський пацієнт", "Скажені пси", "Дітки", "Розумник Вілл Гантінґ" – цілком ймовірно, що всіх цих великих і настільки улюблених стрічок не було б (або вони були б зовсім іншими), якби не чуття і бачення їхнього продюсера Гарві Вайнштейна. Але документальна стрічка Урсули Макфарлейн не вихваляє продюсерського таланту Вайнштейна, який ще з 1970-х років прославився, як найпотужніший незалежний продюсер у Голлівуді. Герої фільму – а серед них не лише акторки, які постраждали від його насильства, а й колишні колеги, співробітники і партнери – часто повторюють у бік Гарві слова "візіонер" і "провидець", але в якийсь момент стає зрозуміло, що за образом талановитого продюсера існувала жахлива людина, яка не приймала нічиєї позиції, крім своєї.

Реклама
Гарві Вайнштейн

Цю думку озвучує Лорен О'Коннол, колись літературний агент The Weinstein Company. Вона розповідає у фільмі про свої щоденники, які вела, коли працювала в компанії. У них є запис про те, якими були відносини всередині, і як поводився бос Вайнштейн: "Баланс сил такий: я – 0, Вайнштейн – 10".

Кінострічка побудована на викривальних інтерв'ю героїв. Крім співробітників The Weinstein Company, це кілька акторок: Розанна Аркетт, Пас де ля Верта, Еріка Розенбаум. Історія канадки Розенбаум стає однією з центральних у фільмі: багато уваги спрямовано на те, як амбіційна дівчина переїхала з Торонто до Голлівуду, як вперше зустрілася з Вайнштейном, як грала епізодичні ролі в кіно, як після інциденту з гарасментом з його боку дівчина дзвонила йому, аби нагадати про себе та попроситися на кастинг. Відверто про насильство Вайнтштейна у фільмі розповідає і Пас де ля Верта – зірка "Підпільної імперії" і "Входу в порожнечу" Гаспара Ное, яка торік розповіла про насильство з боку продюсера.

Пас де ля Верта

Урсула Макфарлейн – талановита документалістка (в її портфоліо – 4 номінації на премію BAFTA), тому у "Вайнштейні" є багато сцен, які непросто дивитися. Наприклад, коли акторки розповідають одну і ту ж історію: як Вайнштейн назначав їм зустрічі в одному з лос-анджелеських готелів, як пропонував піднятися наверх і випити. Про зустрічі з Вайнтшейном у 1970-ті в Park Lane Hotel зі сльозами в кадрі каже Гоуп Ексінер д'Амор: "Я сказала йому "ні". Я продовжувала відштовхувати його, але він просто не слухав". До слова, вона не була акторкою: в 70-х Гоуп працювала в промоутерській кампанії братів Вайнштейн, які тоді тільки починали свій шлях у Лос-Анджелесі з організації концертів.

Гоуп Ексінер д'Амор

Оригінальна назва фільму – Untouchable ("Недоторканий"). Таким був Вайнтшейн і саме тому, передбачає режисер Урсула Макфарлейн, усі чутки замовчували протягом кількох десятків років. Нагадаємо, що скандал про домагання Гарві Вайнтшейна спалахнув восени 2017 року, коли New York Times опублікували інтерв'ю з акторкою Ешлі Джадд – саме вона перша розповіла про сексуальні домагання з боку продюсера. Незабаром після цього до неї приєдналися десятки акторок, від Анджеліни Джолі до Гвінет Пелтроу, а Гарві Вайнтшейна звільнили з його ж компанії The Weinstein Company.

Хоч скандал з продюсером набув великого масштабу і породив хвилю феміністського руху #MeToo, "Вайнштейн" є однією з небагатьох документальних стрічок, йому присвячених. Прем'єра стрічки відбулася на кінофестивалі "Санденс", де вона отримала високі оцінки критиків. В українському прокаті фільм можна подивитися з 22 серпня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.