До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 прекрасних фільмів з Богданом Ступкою

27 серпня 1941 року народився видатний український актор театру й кіно Богдан Ступка. Легендарний артист за свою кар’єру виконав понад 100 ролей у фільмах і близько 50 на сцені, створивши цілу епоху в українській ігровій культурі. Згадуємо одні з найвидатніших ролей Богдана Сильвестровича на великому екрані.

"Білий птах з чорною ознакою", 1971

Кадр из фильма Кадр з фільму "Білий птах з чорною ознакою", 1971

Фільм, що належить до справжньої класики українського кінематографа, зняв культовий режисер Юрій Іллєнко. Знімальний майданчик цієї стрічки став місцем кінодебюту Богдана Ступки, де він відразу зіграв головну роль — Ореста Дзвонаря. Події фільму відбуваються в 1937—1947 роках у селі на заході України й оповідають про ворожнечу між рідними братами.

Реклама

"Вогнем і мечем", 1999

Богдан Ступка в фильме Богдан Ступка у фільмі "Вогнем і мечем", 1999

У 1999 році польський режисер Єжі Гоффман увійшов в історію як один з перших кінематографістів, який у своїй стрічці порушив політично складні теми польсько-українських відносин. За основу фільму взято однойменний роман Генрика Сенкевича, а головну роль — запорізького гетьмана Богдана Хмельницького — зіграв Богдан Ступка.

"Молитва за гетьмана Мазепу", 2001

Богдан Ступка в фильме Богдан Ступка у фільмі "Молитва за гетьмана Мазепу", 2001

У доробку Богдана Сильвестровича була ще одна роль гетьмана — він зіграв Івана Мазепу в художньому фільмі режисера Юрія Іллєнка. Стрічка "Молитва за гетьмана Мазепу" стала першим повнометражним і великобюджетним фільмом незалежної України. Сюжет оповідає про події життя гетьмана в нелінійній послідовності. Світова прем’єра кінороботи відбулася 2002 року на Берлінському міжнародному кінофестивалі в позаконкурсній програмі.

"Свої", 2004

Богдан Ступка в фильме Богдан Ступка у фільмі "Свої", 2004

Стрічка режисера Дмитра Месхієва описує події, що відбуваються на захопленому нацистами хуторі в серпні 1941 року. Ступка втілив на екрані образ сільського старости Івана Блінова, який ховає у своєму будинку військовополонених. За роботу у фільмі Богдана Ступку було номіновано на премію Європейської кіноакадемії в категорії "найкращий актор".

"Тарас Бульба", 2009

Богдан Ступка в фильме Богдан Ступка у фільмі "Тарас Бульба", 2009

Богдан Ступка зіграв головну роль і в історичній картині "Тарас Бульба" — екранізації однойменної повісті Миколи Гоголя, яку зробив Володимир Бортко. Хоча фільм не здобув широкого визнання, Ступка успішно впорався з образом рішучого, невблаганного козацького полковника, який зі своїм військом вирушає в похід проти польських загарбників.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.