До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих байопіків за версією Американської кіноакадемії

Карантин — вдалий час, щоб надолужити згаяне й подивитися найкращі байопіки в історії кіно, або переглянути ваші улюблені фаворити. Американська кіноакадемія поділилася в інстаграмі списком найкращих біографічних фільмів, які розрадять під час ізоляції. Vogue.ua розповідає про кожен.

"Авіатор", 2004

Неймовірної краси, смаку й стилю біографічна драма про бізнесмена, продюсера, режисера й авантюриста Говарда Г’юза. Можна припустити, що знімати байопік про цього персонажа Мартіну Скорсезе було в насолоду: Г’юз був з тих людей, чиї біографії як кіно. Президент Річард Ніксон називав його наймогутнішою людиною у світі, але Г’юз був не тільки багатий, але й любив авантюри: знімав і продюсував кіно (деякі з них були номіновані на "Оскар"), винайшов кілька новаторських літаків і крутив гучні романи зі знаменитостями — наприклад, Авою Гарднер і Джин Гарлоу. У фільмі Скорсезе Говарда Г’юза грає Леонардо Ді Капріо й це одна з найкращих його ролей. "Авіатор" був номінований на "Оскар" у двох категоріях, а отримав п’ять нагород (зокрема й за "Найкращу жіночу роль" у виконанні Кейт Бланшетт).

Реклама
"Життя в рожевому кольорі", 2007

Біографія Едіт Піаф, яку зняв французький режисер Олів’є Даан, вийшла до сліз щемливою, і в разі з байопіком це правильна реакція. Кінооповідь охоплює і дитинство співачки, коли маленька Едіт осліпла й росла в жахливих умовах, і час, коли вона вже прославилася, а проте все одно страждала від самотності, психологічних травм і алкоголізму. Щоб зіграти легендарну Едіт Піаф, актрисі Маріон Котіяр доводилося проводити в гримерці по п’ять годин щодня. Їй вискубали брови й малювали нові олівцем, робили зморшкувате обличчя й ще одне підборіддя. Котіяр навчилася горбитися точно так само, як Едіт Піаф, і зображати наркомана під час ломки. Згодом за блискуче виконання ролі Піаф актриса отримала премію "Оскар".

"Приховані фігури", 2016

Захоплива драма про трьох реальних жінок-математиків, які працювали в NASA під час космічних перегонів у 60—70-ті роки. Це були Кетрін Джонсон, Дороті Воган і Мері Джексон, які зробили величезний внесок в успіхи США в цій галузі. Крім наукових висот, цим жінкам вдалося домогтися успіху й у соціальному контексті, подолавши упередженість, пов’язану з расовою сегрегацією й сексизмом на робочому місці. Актриса Октавія Спенсер, яка зіграла роль Дороті Воган, однієї з небагатьох у ті роки жінок-керівників у NASA, згадує, що коли отримала сценарій, не могла повірити, що ця історія реальна й ще якихось 50 років тому темношкірі жінки зазнавали таких принижень.

"Амадей", 1984

Режисер Мілош Форман увійшов в історію кіно як людина, що зняла "Пролітаючи над гніздом зозулі". Проте, його "Амадей", який став вільною біографією двох великих композиторів, Моцарта й Сальєрі, також увійшов в історію світового кіно. Фільм заснований на п’єсі Пітера Шеффера 1971 року народження, на яку автора зі свого боку надихнув твір Пушкіна "Моцарт і Сальєрі". При перегляді варто зважати на те, що п’єса, а з нею й фільм не претендують на документальність і вірогідність. Проте "Амадей" здобув вісім премій "Оскар" і визнаний одним з найкращих байопіків у XX столітті.

"Фріда"

Роль художниці Фріди Кало була мрією Сальми Гаєк, і у 2002 вона її здійснила, але робота виявилася для неї непростою. Як зізналася Гаєк лише через 18 років в інтерв’ю New York Times, під час фільмування продюсер стрічки Гарві Вайнштейн домагався її, і розв’язати питання актрисі вдалося тільки завдяки втручанню адвокатів і колег. Попри неприємні подробиці навколо знімання, фільм виявився дуже успішним у прокаті, отримав дві премії "Оскар" (за грим і музику); була номінована на "Оскар" і Сальма Гаєк. У байопіку також знялися Едварт Нортон, Джеффрі Раш і Антоніо Бандерас.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.