До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Захоплений дім": у Берліні триває виставка, присвячена війні

У берлінському артцентрі Alte Münze розпочалася виставка "Захоплений дім" (The Captured House). На ній представлені твори сучасних українських художників, які в режимі реального часу документують гуманітарну катастрофу в Україні, спричинену нападом росії, та спонукають міжнародну аудиторію до діалогу про Європу як про "наш спільний дім". Після Берліну виставку покажуть у Парижі, Римі та Амстердамі.

Серед митців, твори яких представлені на виставці, Алевтина Кахідзе, Влада Ралко, Ігор Гусєв, Антон Логов, Гамлет Зіньківський, Kinder Album та інші сучасні українські художники. Експозиція містить картини, малюнки та світлини, що є артхронікою війни в Україні. Зокрема, ключовий образ твору "Колискова" харківської художниці Дар’ї Кольцової – керамічні "метричні книги смерті" у пам’ять про загиблих під час війни українців.

Реклама

Виставку доповнюють репортажні кадри воєнних реалій. Київський журналіст Андрій Баштовий сфотографував 75-річну харків’янку Ларису Олександрівну біля знищеного фасаду її будинку в мікрорайоні Павлове поле. Фотокореспондент Євген Малолєтка представить серію знімків про оборону Маріуполя воїнами ЗСУ. До проєкту також увійшли останні кадри Макса Левіна з евакуації жителів Ірпеня. У березні фотограф трагічно загинув на Київщині від російської кулі.

"Коли у 2014 році з моєї квартири в Луганську вилетіли вікна внаслідок вибухової хвилі, все здавалося нереальним, сюрреалістичним, як у фільмі, — говорить Катя Тейлор, кураторка проєкту. — Сьогодні, вісім років по тому, ми все ще не можемо повірити в те, що відбувається. Але тепер захопили не лише нашу "спальню та кухню", а й увесь наш дім. Водночас війна в очах європейця існує на екрані телевізора, комп’ютера, смартфона. Ніби все це відбувається не з нами. Ніби ми дивимося блокбастер у кінотеатрі й можемо вийти із зали будь-якої миті. Але українці, які залишаються в Харкові, Маріуполі та інших місцях бойових дій, нікуди вийти не можуть. Завдання виставки "Захоплений дім" — не лише поінформувати глядача, а й занурити його в атмосферу, в якій сьогодні опинилися українці. Тільки так можна відчути, що відбувається насправді й чому цю війну треба негайно зупинити".

"Захоплений дім" експонуватиметься в Берліні до 15 травня включно. Найближчим часом виставку також покажуть у Парижі, Римі та Амстердамі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.