До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У The Naked Room відкрилася виставка, присвячена монументальній мозаїці

"Ескізи монументального" — без перебільшення особлива виставка, яку не можна проґавити. Це рідкісна можливість побачити в одному місці роботи зіркових художників монументального мистецтва 1960—1980 років, які працювали з мозаїкою й визначили вигляд українських міст і сіл у XX столітті. Йдеться про справжніх зірок епохи — Аллу Горську, Віктора Зарецького, Валерія Ламаха, Григорія Довженка, Романа Кириченка та інших художників. На виставці будуть представлені ескізи й проєкти до мозаїк, які експонують завдяки сім’ям художників.

Алла Горська, Віктор Зарецький, ескіз до мозаїчного панно "Прапор Перемоги", 1960-ті. Надала Олена Зарецька

"Монументальні мозаїки можна побачити майже в кожному населеному пункті України, — розповідають кураторки Ліза Герман і Маша Ланько. — Більшість з них створено за останні 30 років існування СРСР. Ці роботи мають непросту долю. Їх задумували як окрасу публічного простору, але по-справжньому мешканці міст ніколи не ставилися до мозаїк як до цінності. Монументальне мистецтво тоді й тепер сприймається радше як офіційне замовлення й частина пропаганди. І тільки в останні роки завдяки незалежним дослідженням, художнім і фотопроєктам ці шедеври українського мистецтва дістали справжнього визнання й розголосу. Ба більше, потрапили до сфери моди, дизайну, медіа".

Реклама
Алла Горська, Віктор Зарецький, Галина Зубченко, Григорій Пришедько, Борис Плаксій, "Боривітер", панно в колишньому ресторані "Україна" в Маріуполі; 1967

За словами кураторок, виставка в The Naked Room відкриває масштаб, красу й своєрідність української монументалістики під новим ракурсом. Представлені ескізи — не просто робочі матеріали. Фактично, це самостійні картини. Деякі роботи є офіційними макетами, за якими затверджували твір (про що свідчать збережені печатки Худкомбінату). Інші слугували, найімовірніше, інспірацією, вільною творчою штудією в процесі пошуку більшої форми. У таких ескізах художники дозволяли собі зазвичай більше. Порівнюючи з фінальними панно, камерні версії мають розкутіший та ефектніший вигляд.

Алла Горська, Віктор Зарецький. Ескіз до мозаїчного панно "Боривітер", 1960-ті рр. Надала Олена Зарецька

У межах виставки також відбудеться презентація нової книги-путівника Ukraine. Art for Architecture. Soviet Modernist Mosaics 1960 to 1990. Для видання було розроблено 5 маршрутів і відібрано 121 об’єкт з приблизно 5000 знайдених і знятих за останні 7 років радянських мозаїк. Її автори — Євген Нікіфоров і Поліна Байцим.

В. Ламах, І. Литовченко, Е. Котков, панно на торцях будинків на проспекті Перемоги, Київ. Фото Євгена Нікіфорова

Виставка "Ескізи монументального" працюватиме з 13 по 29 листопада.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.