До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Помер художник Олександр Ройтбурд

Сьогодні, 8 серпня, в Одесі пішов з життя Олександр Ройтбурд — художник, директор Одеського художнього музею. Інформацію підтвердили на офіційній сторінці музею у фейсбуці. Олександру Ройтбурду було 59 років.

Олександр Ройтбурд

Олександр Ройтбурд закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. Ройтбурд працював у Києві та Одесі, був не лише одним із найвидатніших художників України, відомим далеко за межами країни, а й талановитим культурним менеджером. Ройтбурд працював директором галереї Марата Гельмана в Києві, головою правління Центру сучасного мистецтва Сороса.

Реклама
Автопортрет Олександра Ройтбурда, проєкт "Вправи на розкутість" у Щербенко Арт Центрі

Його роботи знаходяться в колекціях нью-йоркського музею MoMa, Третьяковській галереї, PinchukArtCentre, Національному художньому музеї.

"Єврейське весілля", диптих, 2021. Одна з останніх робіт Олександра Ройтбурда

У 2018 році Олександр став директором Одеського художнього музею. Місцева влада намагалася розірвати контракт з художником, але громадськість в Одесі і Києві стала на захист художника. За три роки "біля керма" музею Ройтбурд створив клуб меценатів Одеського художнього музею, залучив для музею інвестиції, в приміщеннях музею провели ремонтні роботи. За ці роки з ініціативи Олександра Ройтбурда в музеї відбулося кілька важливих виставок — серед них проєкт "Суворі і стильні", присвячений мистецтву 1960-х, а також виставки сучасних українських художників — Михайла Реви, Влади Ралко, Маші Куликовської, Юрія Сивирина.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.