До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Шлях до себе: спільна виставка австрійської мисткині та двох українських художниць у Відні

4 червня у Відні відкриється нова галерея Albert Art. Вона розпочне роботу виставкою Stages ("Етапи"), що стала спільним проєктом українських художниць Олени Штепури й Ксенії Дацюк та австрійської мисткині Еріки Навас. Художниці познайомилися у Відні, де українські мисткині тимчасово перебувають через війну в Україні.

У березні українським художницям Олені Штепурі та Ксенії Дацюк довелося покинути Київ. Наталія Ткаченко, засновниця платформи сучасного мистецтва Spilne Art, з якою співпрацюють мисткині, знайшла для них тимчасовий прихисток в Австрії — двері свого будинку та майстерні відкрила художниця Еріка Навас. Упродовж трьох місяців художниці працювали разом. Результатом колаборації стала виставка Stages, основна тема якої — етапи прийняття неминучого. За допомогою зображення тілесності художниці передають емоційні стани людини – через рух або нерухомість тіла. "Прийняття себе й реальності нині найважчий процес для всіх українців, — говорить художниця Ксенія Дацюк. – В ідеалі прийняття може привести до прощення себе. Ми маємо навчитися прощати собі інколи нашу бездіяльність, нерухомість, адже кожен з нас боїться, що замало робить для перемоги. Експозиція Stages — про шлях до себе, прийняття нових себе".

Реклама

Виставка Stages – колаборація, зумовлена війною, але у творчості австрійської мисткині Еріки Навас та українок знайшлися символічні точки перетину. Багато українських митців змушені були покинути рідні домівки через повномасштабне вторгнення й тимчасово облаштувати своє життя в безпечних місцях. Еріка Навас також має такий досвід: вона переїхала до Австрії з Мексики в 6 років. "Я народилась у Мехіко і провела свої перші 6 років на птахофермі в Куернаваку. Коли я приїхала до Відня, то не могла сказати ані слова німецькою, тільки іспанською. Я виросла в дуже скромних умовах з мамою і, на жаль, про моє дитинство та юність навіть не хочеться згадувати", – розповідає Ерика. Згодом вона почала вивчати сценічний костюм у Віденському університеті прикладного мистецтва, працювала художницею костюмів – одним з її вчителів був Карл Лагерфельд. Тепер Еріка захоплюється живописом.

Ця виставка – одна з подій, що їх ініціювала українська артплатформа Spilne Art. 50% від продажу митці платформи Spilne Art передають ЗСУ.

Виставка триватиме в галереї Albert art (Відень) з 4 по 29 червня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.