До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Троянда пустелі: що потрібно знати про Національний музей Катару

На набережній Корніш у Досі розцвіла "троянда пустелі" площею понад 40 000 квадратних метрів – Національний музей Катару.

Фото: Національний музей Катару

Реклама

Найдивовижнішу будівлю десятиліття відкрили під патронажем шейха Таміма бен Гамада бен Галіфи Аль Тані. Її архітектор – лауреат Прітцкерівської премії Жан Нувель, який також є автором Лувру Абу-Дабі. Будівля катарського музею є лабіринтом вигнутих дисків і дивовижних арок, натхнених кристалами "троянди пісків", які утворюються в катарській пустелі. ЇЇ вартість – майже півмільйона доларів.

"Так звана "троянда пісків" є символом регіону. Це свого роду архітектура, створена часом і самою пустелею", – пояснив Жан Нувель на відкритті музею. "Ніхто не знає, який вигляд має троянда зсередини, і ми створили типологію перетинів, яка змушує запитати себе, що ж розміщене всередині неї?".

Фото: Національний музей Катару

Звивиста півторакілометрова галерея музею – це подорож по різних періодах історії Катару. У відвідувачів є можливість ознайомитися з архітектурою, музикою, поезією, археологією і живописом.

Умовно Національний музей розділений на три частини: "Початок", "Життя в Катарі" і "Сучасна історія Катару". Збір експонатів почався більше десяти років тому. Менеджмент музею зустрічався з громадськістю. На цих зустрічах запрошені катарці ділилися історіями і матеріалами, а також розповідали, що на їхню думку, було б цікаво побачити і почути в національному музеї.

Національний музей Катару

Музей загальною площею понад 40 000 квадратних метрів займає центральне місце у відреставрованому історичному палаці шейха Абдалли ібн Джасіма Аль Тані, сина засновника сучасного Катару. Постійний маршрут по галереї завершується в палаці шейха. Також у галереях є шість освітніх майданчиків, де відбуватимуться семінари та уроки з художньої освіти.

Палац шейха Абдалли ібн Джасіма Аль Тані. Фото: Національний музей Катару

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.