До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Рейтинг найвпливовіших персонажів у світі мистецтва очолив NFT

Журнал Art Review опублікував щорічний рейтинг найвпливовіших людей в артсвіті. Цього року результати рейтингу дивують: перше місце посів не художник, а NFT (невзаємозамінний токен). "NFT перевернув артринок, об’єднавши сучасне мистецтво й міленіальну культуру мемів", — пише Art Review у супровідному тексті.

"Nyan Cat" — інтернет-мем 2011 року, який цього року продали на аукціоні за пів мільйона доларів

Цього року світ пережив справжній бум на предмети цифрового мистецтва. У березні художник Майк Вінкельманн, відомий під псевдонімом Beeple, продав свій токен Everydays: The First 5000 Days на аукціоні Christie's за $69,3 млн, і став одним з найдорожчих нинішніх художників, твори яких продавали на аукціоні. Цифрове зображення художника складається з п’яти тисяч робіт, з’єднаних в одне масштабне полотно; їх він створював 13 років, з 2007 року. Цікавий факт: за фінальними хвилинами онлайн-торгів стежили 22 млн осіб.

Реклама
Токен Everydays: The First 5000 Days. Колаж. 2021

На запитання про те, що ж таке NFT, найпростіше відповісти так: це цифрове мистецтво — зображення, gif-анімація, відео, комп’ютерні ігри, програми віртуальної й доповненої реальності. Кожен з витворів має автора й тираж. Для передачі NFT (тобто купівлі й продажу) у продавця й покупця має бути цифровий гаманець, який приймає токени, випущені на основі тієї чи іншої криптовалюти (найпопулярніша — Ethereum).

Також до першої десятки рейтингу Art Review увійшли художник Тістер Гейтс, роботи якого кілька років тому показували в київському Pinchuk Art Centre, німецька перформансистка Анне Імгоф, мультимедіахудожниця з Китаю Цао Фей. Замикає список найвпливовіших людей у світі мистецтва Марк Цукерберг.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.