До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Секрет популярності Пабло Пікассо

Пабло Пікассо, засновник кубізму і один з найпопулярніших художників ХХ століття, цього року весь час на устах. У лондонській галереї Тейт Модерн до 9 вересня триває виставка "Пікассо 1932: любов, слава, трагедія", а на каналі National Geographic йде серіал "Геній" про життя художника, де його грає Антоніо Бандерас. Тим часом, світ готується до найбільшої в історії виставки, присвяченої творчості майстра вона відкриється у вересні в паризькому музеї Пікассо.

Можливо, сам Пікассо пояснив би свою популярність такими словами: "Я багато чого змішую, змінюю. Я ніколи не стою на місці, тому у мене немає одного стилю. Кожного нового разу, коли ви мене бачите, – я інший". Його постійно змінна естетика і схильність до метаморфоз створили спадщину, не тільки величезну, але і приголомшливо різноманітну.

Реклама
Пабло Пікассо в Каннах, 1953

Основні роботи Пікассо є втіленням арт-революції ХХ століття. Прихильник руху Дада і сюрреалізму Далі, Пікассо очолив рух кубізму, натхненний геометрією. Він вивчав жіночу сексуальність в "Авіньйонських панянках" (1907) і звірствах війни в "Герніці" (1937). З "Жнкою, що плаче" (1937) він вперше представив Дору Маар в ролі своєї музи, а "Старий гітарист" (1903) – це, можливо, найяскравіший представник його "Блакитного періоду". Різноманітність численних творів Пікассо можна пояснити тривалістю його кар'єри: у віці восьми років Пабло створив свою першу картину; 1901 року у художника почався "Блакитний період" після трагічного самогубства його друга, через що у його картин помітні сумні підтексти; 1904 року Пікассо зустрівся з Фернандою Олів'є в Парижі, яка стала його музою в "Рожевому періоді". На початку 1907 він став творцем руху кубістів.

Авіньйонські панянки, 1907

Виставка, яка відкривається у вересні в паризькому музеї Пікассо, називається "Шедеври". Вона проаналізує не тільки знакові періоди в житті і творчості Пікассо, але і ставить перед собою завдання порівняти його з іншими великими художниками, а також зрозуміти його роль у світовому мистецтві. Спеціально для виставки в Париж везуть роботи Пікассо з усього світу, а деякі з них покажуть у Франції вперше. У центрі виставки – не тільки шедеври Пікассо, але і те, як їх сприймала тогочасна критика і як, власне, шедеври стали шедеврами. Поряд з кожною роботою на виставці розмістять статті та публікації, які супроводжували "вихід" кожної вагомої картини Пікассо в світовій пресі.

Герніка, 1937

Особливість Пікассо в тому, що він не просто великий художник, але ще і справжня зірка світу мистецтва. Він з'являвся на великому екрані багато разів за свою кар'єру, починаючи з 78-хвилинного фільму Анрі-Жоржа Клозота про його живопис, що дає глядачам докладне уявлення про художній процес одного з великих майстрів. Цього року Пікассо зіграв Антоніо Бандерас в серіалі "Геній", який робить акцент на темпераменті і пристрасному особистому житті Пікассо.

Жінка, що плаче, 1937Пікассо створив більше 80 000 творів мистецтва. До цього числа входить 1885 картин; 2880 виробів з кераміки; 7089 малюнків та ескізів; 342 гобелени; 150 альбомів і 30 000 марок (гравюри та літографії). Така колекція демонструє різноманітність матеріалів, з якими він міг працювати і вже вкотре підтверджує причини тривалої популярності Пабло Пікассо.

Виставка "Пікассо. Шедеври" триватиме з 4 вересня до 13 січня 2019 року.

За матеріалами Vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.