До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особистий погляд на виставку Diana: Her Fashion Story

Кілька ключових тенденцій цього сезону, та й загалом його дух, почались в англійській моді: клітинка, твід, елегантна довжина спідниць і піджаків, лелітки. Всі вони колись були частиною гардеробу британки, яка обожнювана і залишається іконою стилю і сьогодні. Якщо історії можна передавати малюнками, то чому б не створити оповідання за допомогою суконь? Про моду, любов, борг, характер і навіть життєву місію, – вдалося розповісти кураторам виставки Diana: Her Fashion Story. Вона відкрита для відвідування до 17 лютого 2019 року в Кенсингтонському палаці, де принцеса Діана була господинею до самої своєї загибелі 1997 року, і де вона не була щасливою.

Вбрання принцеси надані приватними колекціонерами та відображають кілька періодів її суспільного життя: заручини з принцом Чарльзом, час, коли вона виконувала обов'язки члена королівської сім'ї, і життя після розлучення. В останній вітрині, крім британських дизайнерів, з'являються Versace, Valentino, Dolce & Gabbana. Втім, наряди Діани 80-х теж не були суто романтичними і ніжними.

Реклама

Зелена сукня в лелітках Catherine Walker сяє сліпуче і має сміливий вигляд навіть для 2018 року. А якщо врахувати, що принцеса одягла її вперше 1983 року, можна уявити масштаб змін, які вона привнесла в стиль королівської сім'ї і моду в цілому. До слова, той факт, що принцеса Уельська могла одягати одну і ту ж вечірню сукню кілька разів, став для багатьох одним з інсайтів виставки. Як і те, яка увага в стилі принцеси була приділена комфорту, це був ще один прорив в дрес-коді монархів. Так, наприклад, твідовий костюм Bill Pashley для медового місяця Діана замовила в двох розмірах, більш вільний – для заміських розваг, наприклад, стрільби.

Кожне вбрання на виставці забезпечене табличкою з фотографією принцеси у ній і описом логіки створення образу. Так, рожевий костюм Діана обрала для відвідування дитячого госпіталю через психологію кольору, щоб малюкам було з нею комфортніше спілкуватися. Найцінніші коментарі тут не про тенденції, а про те, що моду створюють люди, їхні почуття і вчинки.

Крім суконь і пов'язаних з ними історій, можна вивчити ескізи вбрань принцеси. Наприклад, від знаменитого лондонського ательє Bellville Sassoon або Роланда Кляйна, патріарха британської моди haute couture, який у 90-х створював сукні у вінтажному стилі.

На сукнях Діани Спенсер 1980-х і особливо початку 1990-х часто використані сяючі елементи: перлини, вишивка бісером і кристали – дивує, наскільки витончений і невагомий вигляд вони можуть мати. З тканин виділяється блискучий, але з вигляду надто важкий шовк, і сукні з нього – немов відображення долі найпопулярнішої принцеси.

Текст: Олена Миловидова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.