До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найвидовищніших творів сучасного мистецтва

Спеціально для тих, хто скучив за подорожами й мистецтвом, ми підготували цю добірку. До неї увійшли найвидовищніші твори сучасного мистецтва, розкидані по світу від пустелі Невада до Нідерландів. Роботи Луїз Буржуа, Джеффа Кунса, Джеймса Тарелла та інших художників не тільки гармонійно зливаються з пейзажем навколо, але й формують наше розуміння мистецтва.

"Мама", Луїз Буржуа, 1999
Скульптура "Мама", Луїз Буржуа, Більбао

Хто не знає легендарну павучиху Луїз Буржуа, однієї з найвидатніших художниць XX століття?.. "Павук — ода моїй мамі. Вона була моєю найкращою подругою", — говорила Буржуа. Павуки — постійна фігура у творчості французької художниці Луїз Буржуа, яка померла 2010 року. Цю скульптуру заввишки 33 фути авторка створила для Турбінного залу в Тейт Модерн у Лондоні. Нині вона стоїть біля входу в музей Гуггенгайма в Більбао. Павучиха символізує материнство (під животом у неї висить мішок з 10 мармуровими яйцями), передає відчуття захисту й присутності матері. Неоднозначна скульптура: сильна й тендітна.

Реклама
"Щеня", Джефф Кунс, 1992
Скульптура "Щеня" Джеффа Кунса, Більбао

Гігантське, але симпатичне щеня, прикрашене квітами, — одна з найвідоміших скульптур Джеффа Кунса. Для цієї монументальної скульптури Кунс використав як сучасні, так і олдскульні технології. Білого вест-гайленд-тер’єра спроєктували за допомогою комп’ютера (справжній подвиг у 1992 році!) і сконструювали до того, як укрили свіжими квітами. Скульптура заввишки 40 футів — нагадування про елегантні сади XVIII століття, але змішана з елементами улюбленої попкультури Кунса. Побачити цуценя можна біля музею Гуггенгайма в Більбао (Іспанія).

"Сходи до неба", скульптура Девіда Маккрекена, 2013
Скульптура "Сходи до неба", Нова Зеландія

Нескінченність не межа. Ці гігантські сталеві сходи, які, здається, здіймаються в небо, створив новозеландський художник Девід Маккракен. Автор готував скульптуру до щорічної виставки "Скульптура біля моря" 2013 року в Сіднеї, а тепер вона розмістилася в ботанічному саду Крайстчерч у Новій Зеландії. У сходів, щоправда, суперечливий ореол: кілька чайок загинуло, наштовхнувшись на їхній високий шпиль. Тож художник планує замінити металевий наконечник на силіконовий.

"Сім чарівних пагорбів", Уго Рондінон, 2016
Скульптура "Сім чарівних пагорбів", Невада

Вирушайте в подорож із Лас-Вегаса до Лос-Анджелеса через пустелю Невада, і ви обов’язково побачите сім гігантських різнокольорових пірамід, які спорудив швейцарський художник Уго Рондінон. "Сім чарівних пагорбів" — завершальний етап дослідження природи й кольору, який художник розпочав у 1997 році. Проєкт стартував зі світних дуг під назвою "Плач мені", після була скульптура "Все стає світлішим", а відтак гігантські кам’яні фігури, які відкрили 2013 року в Рокфеллер-центрі в Нью-Йорку.

"Небесне сховище", Джеймс Тарелл, 1996
"Небесне сховище" Джеймса Таррелла, Нідерланди ©2020 James Turrell

Всесвітньо відомий американський художник Джеймс Таррелл досліджує у своїй творчості простір і світло. Його роботи органічно вплітаються як у природні пейзажі, так і в міські. Celestial Vault або "Небесне сховище" розміщується поблизу Гааги в Нідерландах. Художник вирив гігантський кратер, через який проходить вигнутий тунель. Залежно від часу доби світло проникає майже містичним чином. У центрі кратера стоїть великий камінь, що дає відвідувачам змогу лягати на нього й споглядати небо та зірки через кратер.

"Пагорб Будди", Тадао Андо, 2015
"Пагорб Будди", Японія

Тадао Андо — японський архітектор і художник, лауреат престижної Прітцкерівської премії. Робота Андо в національному парку Токіно (Японія) — справжній архітектурний шедевр. Там, де колись стояла 44-футова статуя Будди, японський архітектор створив вигнутий лавандовий сад, який змінюється з кожним сезоном. Влітку він укритий квітами, взимку — снігом. Пагорб вкриває статую, розкриваючи тільки верхню частину її голови. Щоб отримати доступ до буддійської святині, треба перетнути темний 130-футовий прохід, який переходить у круглий простір. Місце гіпнотизує спокоєм.

За матеріалами Vogue.fr

Фото: Getty Images

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.