До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок у Києві в лютому

У лютому в київських музеях і галереях багато цікавого: це і молоде українське мистецтво, і виставка класика українського авангарду Анатолія Петрицького, і масштабний проєкт відомого харківського художника Гамлета Зіньківського.

"Теплий. Великий. Смердючий", Тамара Турлюн

З 9 лютого до 6 березня

Реклама

Роботи молодої української художниці Тамари Турлюн з першого погляду видаються чудернацькими й несерйозними — наївні, грубуваті мазки, прості форми, наче намальовані дитячою рукою. Але за простотою форми приховані філософські роздуми про "чоловіче" й "жіноче", ґендер, норми і стереотипи. "У центрі більшості робіт — чоловік і жінка", — розповідають кураторки виставки Єлизавета Герман та Марія Ланько. — "Такі позачасові "Адам і Єва", базові персонажі світової культури всіх часів і народів ґендерно-нормативної ери. Проте, стать у героїв Турлюн здається оманливою категорією. Попри ілюстративне, дитячо наочне зображення статевих органів, герої ніби зроблені з одного тіста. Ці майже ідентичні, м'яко примітизовані тіла й обличчя — точно не стереотипні фізіологічні ролі і сценарії".

"3652019 + ⅔", Гамлет Зіньківський

З 18 лютого в M17 Contemporary Art Center

Цей проєкт — щоденник харківського художника Гамлета Зіньківського, в якому він ділиться своїми думками, почуттями і подіями 2019-го та 2021-го років. Щодня художник відтворював пережите на маленьких аркушах паперу, тонкими лініями окреслюючи звичайні ситуації, які спонукають глядача роздумувати про сенс життя, перебіг часу, емоційний стан і зміни. Відвідувачі М17 побачать понад 700 мініатюрних робіт і великі картини з попередніх серій.

Гамлет Зіньківський — один із найяскравіших і найсамобутніших українських митців, у 2013 році він разом із Жанною Кадировою і Миколою Рідним представляв Україну на бієнале у Венеції.

"Злиття"

У Щербенко Арт Центрі з 16 лютого по 12 березня

У Щербенко Арт Центрі відкривається персональний проєкт молодої художниці із Закарпаття Олександри Токаревої, учасниці конкурсу МУХі 2010 і премії PinchukArtPrize 2009. "Злиття" — серія великоформатних абстрактних полотен яскравих відтінків, які стають для Олександри Токаревої способом поговорити про місце художниці в сучасному світі. Серія містить мальовничі роботи, в яких теплий відтінок об'єктів на картині сусідить із холодним фоном, що символізує позиції людини і навколишнього світу і їх взаєморозташування.

"Анатолій Петрицький. Заперечення банальності"

У Шоколадному будиночку

Анатолій Петрицький — один із найвідоміших українських графіків, учень Кричевського і Мурашка, який прославився, зокрема, і як театральний художник-новатор, оформляючи вистави Леся Курбаса. Проєкт у Шоколадному будиночку — своєрідна посвята Петрицькому: натхненні авангардною театральною спадщиною художника, дизайнери, художники і музейники об'єднали свої зусилля, щоб популяризувати його спадщину в сучасному світі. В експозиції будуть представлені оригінальні ескізи театральних костюмів Анатолія Петрицького з колекції Музею театрального, музичного і кіномистецтва України, а також роботи студентів майстерні графічного дизайну Віталія Шості.

to The Moon

З 5 лютого в Avangarden gallery & wine bar

У своєму новому проєкті художник з Харкова Сергій Кондратюк досліджує можливість колонізації інших планет — одну з найактуальніших тем порядку денного, яку піднімає багато хто — від учених-футурологів до бізнесменів і художників. Виставка "to the Moon" — мальовнича історія життя поселення на Місяці. Його полотна, наче кадри із чорно-білого фільму, описують життя у марсіанському поселенні, діяльність якого зосереджена на аграрному господарстві. Мета жителів — розгорнути на поверхні Місяця базу та підготувати плацдарм для майбутніх поселенців... У серії полотен Кондратюка розгортається захоплива історія про наше, можливо, зовсім недалеке майбутнє.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.