До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 будинків митців, які варто відвідати у Франції цього літа

У цих будинках народжувалися найгарніші шедеври світового живопису і найцікавіші романи. Від маєтку Клода Моне в Живерні до будинку Ван Гога в Овер-сюр-Уаз – у нашому огляді п'ять будинків великих письменників і художників, які можна відвідати цього літа в межах подорожі Францією.

Маєток Жорж Санд у Ґаржилесс-Дамп'єрр

Будинок Жорж Санд розміщений в Ноан-Віке у Франції. В садибі XVIII століття майбутня письменниця провела дитинство і юність, і врешті-решт створила багато творів. Сьогодні в садибі збереглося безліч документів і фотографій, а також "мікроскопічна" кімната, як описувала її сама Жорж Санд, де вона любила працювати. Садиба належить правнукам письменниці, тут проводять екскурсії французькою мовою.

Реклама
Будинок Клода Моне в Живерні

Живерна – одне з найпопулярніших місць Франції, що прославилося завдяки тому, що тут народився і проживав один з найяскравіших представників імпресіонізму, Клод Моне. Митець жив у Живерні з 1883 року до своєї смерті 1926-го, облаштував там неймовірно красивий сад з ліліями, написав серію знаменитих картин "Латаття". Сьогодні в Живерні функціонує музей і розміщений все той же будинок Моне. Фонд художника святкує цього року своє сорокаріччя. Щоб вшанувати цю подію, знаменитий сад з водяними ліліями поповнили новими видами рослин, включно з ірисами, які обожнював художник. У будинку також є змога відвідати його приватні апартаменти, майстерню або "маленький блакитний салон". Все це недавно відремонтували, щоб зберегти планування художника.

Будинок Вінсента Ван Гога в Овер-сюр-Уаз

На відстані лише 30 кілометрів від Парижа розміщене містечко Овер-сюр-Уаз, де свого часу жили кілька важливих художників: Сезанн, Пісарро і, нарешті, Ван Гог, який прославив це місце найбільше. У цьому селі (сьогодні населення Овер-сюр-Уаза – 7 тисяч осіб) художник провів останні місяці життя, створив понад 50 творів і помер 27 липня 1980 року, тут і похований. Кімната Auberge de Ravoux, де Вінсент Ван Гог помер, сьогодні пустує. Там немає нічого, що можна побачити і розглянути, але все можна уявити. З того часу ця маленька кімната залишилася незмінною. У ній зберігається велика історія смерті художника – це місце, повне емоцій.

Маєток Жана Кокто в Міллі-ла-Форе

У старовинному містечку Міллі-ла-Форе є мальовничі середньовічні замки, порослі мохом, кам'яні мости і рови, каплиці і церкви. Ще є будинок-музей письменника, художника і сценариста Жана Кокто, який прожив тут аж 17 років. Музей відкрили дев'ять років тому: тут збереглися улюблені оксамитові меблі Кокто, книги, статуетки. "Я знаходжу там спогади про старі товариства, в яких я мріяв про Париж. Сонце відбивається на стінах моєї кімнати, кидає неправдиві рухливі тіні. Весна всюди тріумфує", – писав Жан Кокто в книжці "Труднощі буття" про цей будинок у Міллі-ла-Форе, який він придбав 1947 року. Тут також зберігається колекція з 500 малюнків, фотографій, скульптур, картин, які можуть багато чого розповісти про всесвіт цієї незвичайної людини.

Будинок Марселя Пруста в Комбре

Комбре – комуна у Франції в Нижній Нормандії. Багато років тому в містечку Ільє-Комбре жили Елізабет і Жюль Аміоти, дядько і тітка письменника Марселя Пруста. Місто митець увічнив у своєму найвідомішому романі "У пошуках втраченого часу": герой там виріс і постійно повертається до Комбре у своїх думках. Тепер у невеликому двоповерховому будинку з мальовничими вікнами, де юний Марсель Пруст проводив літні канікули, розмістили Musée Marcel Proust, куди з'їжджаються мандрівники з усього світу.

Фото: vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.