До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як піксі стала головною стрижкою цього року

Стрижку піксі, яку вперше приміряла в 1950-х роках Одрі Гепберн, тривалий час вважали символом індивідуальності й нонконформістської краси. Її спробував багато хто, від Демі Ловато до Емми Вотсон, а сьогодні піксі набула нового звучання.​​​​​​​

Cardi B

Минулий рік був часом краси, особливо коли йшлося про волосся. Тільки за останні кілька тижнів знаменитості, включно з Демі Ловато й Cardi B, освіжили свої образи суперкороткою стрижкою піксі. Взагалі, з огляду на популярність короткого бобу, популярність піксі можна було спрогнозувати. Нині піксі стає головною стрижкою 2021 року, а її появі передувала цікава історія.

Реклама
Коротка історія появи піксі

Вперше короткі стрижки серед європейських жінок було помічено в 1800-х роках. Тоді у Франції жінки носили стрижку титус, що, як вважали, була натхнена тим, як стригли волосся людині, перед повішенням на гільйотині. Знаючи це, не дивно, що тенденція не прижилася, а довге волосся переважало аж до 1920-х, коли з’явився боб, який активно популяризували флеперки, — молоді емансиповані дівчата.

У 1930-х і 1940-х, коли боб відійшов на задній план, повернулося довге волосся. Так тривало до 1950-х, коли з’явилася стрижка піксі в тому вигляді, у якому ми знаємо її сьогодні. Щоправда, тоді вона була трохи довшою. Одрі Гепберн і Джин Себерг стали тими актрисами, які сміливо відмовилися від довгого волосся й очолили популяризацію піксі, що стала символом нонконформізму й розширення прав і можливостей.

Одрі Гепберн

"Гепберн пройшла тривалий шлях, щоб зробити коротке волосся мейнстримом, а популярність стрижці піксі вона принесла в 1953 році завдяки фільму „Римські канікули "", — пояснює історикиня з питань зачісок Рейчел Гібсон. У фільмі Гепберн відрізає собі волосся, щоб ознаменувати початок нового життя своєї героїні з певним почуттям свободи. Молодь і сексуальна революція 1960-х принесли із собою явище гендерної гнучкості, унаслідок такі ікони, як Твіґґі і Міа Ферроу, почали з’влятися з іще коротшим волоссям.

Твіґґі

У міру того, як тенденції змінювали одна одну, у 1970-х першість знову отримало довге волосся, але потім настали 1980-ті й 1990-ті й піксі повернулася. "Коли наприкінці 1980-х — початку 1990-х піксі повернулася, потрібно було зробити її дуже жіночною", — розповідає Майкл Анджело, стиліст і власник нью-йоркського салону краси Wonderland Beauty Parlor. Згадайте Сінді Лаупер, Лінду Євангелісту й принцесу Діану — їхні стрижки були м’якшими, ніж у попередниць з 1960-х, а проте вони теж впливали на сприйняття.

Голлі Беррі

До кінця 1990-х — початку 2000-х піксі стала менше символізувати гендерний бунт і більше виражати індивідуальність, прославляючи альтернативну красу. Подивіться на Тоні Брекстон, Голлі Беррі, Моніку і T-Boz з TLC. "Стрижка піксі завжди нагадуватиме мені крутих дівчат з 1990-х, які часто носили саморобні стрижки. Хлоя Севіньї в „Дітях" (1995), модель Дженні Шиміцу і Вайнона Райдер — прекрасні приклади", — зауважує Гібсон. Це були жінки, які стригли волосся на знак розширення прав і можливостей, звільнення від обмежених ідеалів краси, які переважали на той час.

Вайнона Райдер
Піксі — символ індивідуальності

Сьогодні стрижка піксі не менш символічна. Стилістка Ембер Бейнард Болт, яка є авторкою піксі Демі Ловато, сказала Vogue: "Ця стрижка про те, щоб визнати себе й вибрати образ, який уособлює те, що вона відчуває всередині. Для багатьох волосся — завіса безпеки. А з відрізанням волосся пов’язано багато острахів. Та щойно ви це зробите, то відчуєте зв’язок із собою, як ніколи раніше".

Демі Ловато. Photo: @ddlovato

Піксі виявилася в тренді не випадково. Початок 1800-х, 1920-ті, 1950-ті й 1960-ті роки були часом змін і невизначеності. У 2021 році, коли триває пандемія, відчувається глобальне напруження в соціумі й багато іншого, тож не дивно, що багато людей відновлює відчуття контролю та власної ідентичності через волосся. У такому контексті піксі сьогодні — це уособлення волі, якої прагнуть люди після більш як року, проведеного за роботою з дому, без зустрічей з друзями та із суттєвими обмеженнями в подорожах. "Радикальний перехід від довгого волосся до короткого й відмова від звичних зрізів здається чимось справді свіжим і захопливим", — зауважує Анджело.

"Я, безумовно, спостерігаю зростання уваги до піксі, — каже Аура Фрідман, креативна директорка салону краси Sally Hershberger у Лос-Анджелесі. — Після тривалої зими вдома люди шукають свіжий образ і піксі — чудовий спосіб обрізати відмерлі пасма й почати нове цього сезону".

Принцеса Діана

Хтось уважає, що популярність піксі в наші дні пов’язана з почуттям ностальгії. "Поява й обговорення особистості принцеси Діани нині на піку, включно з двома документальними фільми Netflix, недавнім інтерв’ю Меган і Гаррі й серіалом „Корона" від Netflix", — пояснює синоптикиня трендів Марі-Мішель Ларіве.

Так само незаперечний і вплив гендерно-нейтральних поглядів на красу, які сприяли поверненню піксі. "Девіз піксі 2021 року звучить так „ставитеся до мене серйозно", а не „дивіться, яка я гарна", водночас стрижка справді на вигляд дуже приваблива", — пояснює Анджело. "Сьогодні наші погляди на гендер проявляються в тому, який вигляд мають наші стрижки, які можуть бути як жіночними, так і більш маскулінними, залежно від того, чого хоче людина".

Як розвиватиметься тренд?

Отже, яке майбутнє чекає на піксі? Гібсон пророкує: "Після локдауну на нас чекає повернення до 1920-х — гламуру й вбрання, де стрижка стає ідеальним доповненням, — каже вона. — Замість того, щоб просто освіжити кінчики й висушити волосся феном, дуже приємно, що люди робитимуть стрижки, які мають структуру й форму і які технічно складніше виконати. Це чудова новина для перукарів, і вона справді вплине на моду".

Зої Кравіц

Сучасні піксі мають чудовий вигляд з різнобарвною мозаїкою або м’яким блондом і сміливим червоним відтінком — ви можете створити зовсім інший, але теж сміливий образ, просто додавши яскравості. Такі знаменитості, як Зої Кравіц, Голзі й Тея Тейлор засвідчують, що піксі може мати крутий вигляд навіть без особливих зусиль. Але саме на подіумі ми побачили, як можна експериментувати з кольором: наприклад, на показі Dolce & Gabbana осінь-зима 2021 стиліст Гвідо Палау розфарбував піксі у відтінки рожевого й синього, подібно до цукрової вати.

У будь-якому разі, те, як ви хочете носити стрижку, залежить тільки від вас. Як каже Фрідман: "Волосся — це особистий вибір кожного, і воно може бути істинним віддзеркаленням вашої особистості. Тож діставайте насолоду та не бійтеся змін".

Текст: Kristen Bateman

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.