До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сила особистості: аромати, що відтворюють запах людської шкіри

Пахнути наче собою, але тільки трохи краще – в моду входять тихі, неяскраві аромати, що відтворюють запах людської шкіри.

В англомовному парфумерному сленгу є поняття – skin scent, або "запах шкіри". Незважаючи на буденність цього виразу, і парфумери, і журналісти розуміють його по-різному: одні так називають аромати, які пахнуть милом, талькою і хорошим шампунем – словом, своєрідною косметичною аурою, що утворюється навколо сучасної людини, інші мають на увазі зовсім різні композиції з одною загальною властивістю: вони "сидять" близько до шкіри. Якщо вивести середнє арифметичне з усього сказаного, вийде, що skin scents – парфуми, зібрані навколо акордів, які транслюють хорошу гігієну, чистоту і здоров'я, і, при цьому, майже не мають шлейфу.

Реклама

Сьогодні такі неяскраві і делікатні аромати модні як ніколи. Нещодавно в The New York Times вийшла стаття, автор якої дав їм свіжу, потенційно вірусну назву – "the new softies", тобто "нові ніжинки". Хтось перекладе інакше – "нові слабаки", але підозрювати аромати відповідного жанру в безвольності або відсутності яскравого характеру – неправильно: вони взагалі зроблені не для того, щоб вражати. Кожен задуманий як своєрідний інстаграмний фільтр, який повідомляє власнику – непомітно, в дусі хештег #IWokeUpLikeThis – додаткові якості (відповідна аналогія – оманливий простий тілесний макіяж, що робить людину кращою версією себе). Так, в червні на полицях магазинів з'явиться колаборація Byredo і модної марки Off-White, аромат Elevator Music – парфуми, які, за словами дизайнера Вірджіла Абло, "не пахнуть нічим". Насправді, звичайно, пахнуть – чистими мускусом, фіалкою, пудрою тонкого помолу, але своєю структурою нагадують так звану "мебельну музику" французького композитора Еріка Саті, що складається з нескінченних повторів однієї і тієї ж простої музичної фрази. Саті дуже нервував, коли його мебельну музику – безконфліктну, позбавлену контрастів і різких переходів – зосереджено слухали і коментували: вона, за задумом автора, була продовженням інтер'єру і її не слід брати до уваги. Так само і тут: "Ідея Elevator Music полягає в тому, щоб оточення помічало людину, а не її парфуми", – коментує засновник Byredo, Бен Горхем. "Це дещо суперечить головній ідеї нішевої парфумерії – створювати ні на що не схожі шедеври, але сьогодні, коли культура мілленіалів виходить на перший план, головний шедевр – це сам споживач", – резюмує він.

<b>NudePerfumes</b>

При чому ж тут мілленіали? Автор тієї самої статті в The New York Times стверджує, що головна економічна сила нашого століття вже не хоче носити готову і розфасовану по флаконах "персону", придуману і зібрану парфумером: для сьогоднішніх 25-літніх головна особистість – їх власна, і саме її вони хочуть подати в найбільш вигідному світлі. Якщо вам здається, ніби щось подібне ви вже чули, так і є: схожий тренд колись задавав Геза Шоен своєю маркою Escentric Molecules. "Молекули", обіцяли маркетологи, підкреслять і підсилять ваш власний природний запах і зроблять його привабливим для інших людей, особливо для представників протилежної статі. З точки зору науки ця заявка була стовідсотковою профанацією – "молекули" були і залишаються важливою віхою сучасної парфумерії, але ніяких чарівних властивостей у них немає. Важливо інше: продати мілленіалу аромат на таких умовах – щоб подобатися оточенню – сьогодні не так вже й просто. Кому яке діло до оточення?

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.