До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Повна прозорість: 7 ароматів з нотою конвалії

Травень — той прекрасний час, коли цвітуть чисті, витончені й благородні квіти. Зупинити мить дають змогу аромати з нотою конвалії.

ландыщ

Конвалія — ​​культова квітка. У Франції її вважають символом відродження природи й торжества життя; у міфології їй присвячено безліч легенд. За однією з них конвалія з’явилася там, де плакала Діва Марія, за іншою — там, де падали на землю краплі крові Юрія-Переможця. Конвалію в принципі поетизовано, але з її вихідними даними це й не дивно. Можливо, саме тому її вибирають знаменитості для своїх весільних букетів.

Реклама
Грейс Келлі в день весілля з букетом конвалій
Кейт Міддлтон, герцогиня Кембриджська, у день весілля

Найупізнаваніший, прохолодний і чистий аромат конвалії в парфумерії ніколи не буває натуральним: квітка не дає ароматної сировини й непридатна для дистиляції. Тому всі парфумерні конвалії — результат натхнення, таланту й досвіду парфумера.

2003 року в журналі Science опублікували дослідження Рурського університету, яке потім обросло легендами й чутками, подібно до історії про парабени та їхню онкогенність. Тиражований міф полягав у тому, що аромат конвалії підвищує чоловічу фертильність. Правда в тому, що рецептори сперматозоїдів чутливі до двох компонентів запаху конвалії: bourgeonal дійсно впливає на рецептори сперматозоїдів і подвоює їхню швидкість; а undecanal — навпаки, знижує їхню рухливість.

Але згадаємо найвідоміші парфумерні конвалії. Перший і головний тут — Muguet Guerlain.

Muguet, Guerlain, 2020

Аромат, який виходить раз на рік, вважається предметом полювання колекціонерів. Щороку його випускають у новому оформленні, до того ж залучають французькі мануфактури, що використовують ручну працю. У 2020 флакон декорували порцеляновими дзвіночками з позолотою; сама композиція відкривається бергамотом і містить троянду й жасмин. Перший Muguet з’явився в 1908; його створив Жак Герлен, третій парфумер у сімействі Guerlain.

Muguet, Guerlain, 2020Muguet, Guerlain, 2020
Diorissimo, Dior

Це не моноаромат, на відміну від попереднього (тут у композиції є бузок, зелень і білі квіти), але конвалія — ​​його лейтмотив. Уперше Diorissimo вийшов 1956 року, але випускається досі й нагадує легенду Дому про розшитий конваліями поділ сукні.

Diorissimo, DiorDiorissimo, Dior
Mughetto, Santa Maria Novella

Моноаромат італійської марки Santa Maria Novella — майже точний парфумерний відбиток реальної квітки. Цікаво, що він не змінюється з плином часу: звучить майже однаково з моменту нанесення й до самого кінця.

Mughetto, Santa Maria NovellaMughetto, Santa Maria Novella
Paris-Biarritz, Chanel

Несподівано було б шукати конвалію в Chanel, але вона там є. У верхніх нотах Paris-Biarritz — грейпфрут і мандарин, у базі — ветивер і білий мускус, а серце — кришталеве й чисте. "Аромат миттєво пробуджує, ніби стрибок у холодне море в ясний сонячний день", — говорять у Домі.

Paris-Biarritz, Chanel
Sortilège, Le Galion

Заклинання, чаклунство, чари — так у перекладі з французького називається аромат. Він був шалено популярний у XX столітті, потім його забули на десятиліття, а 2014 він повернувся, переформульований, але як і раніше прекрасний. Конвалію в його складі відтіняють альдегіди з їхнім льодистим звучанням, бузком, нарцисом, мімозою.

Sortilège, Le Galion
Aqua Universalis, Francis Kurkdjian

За чистоту й прозорість, суворість і кришталевий підтон бестселер Francis Kurkdjian Aqua Universalis називають ароматом білої сорочки. Він відкривається цитрусовими, що їх майже відразу змінюють конвалія й мускус. У спеку він діє як кондиціонер: несе прохолоду й чистоту.

Aqua Universalis, Francis Kurkdjian
Muguet En Fleurs, Yves Rocher

Один з найвідоміших і найуспішніших ароматів Yves Rocher — конвалія. Він простий, але симпатично скроєний, звучить прохолодно, ніжно й мило. Головна тема конвалії в ньому підкреслена зеленими нотами.

Muguet En Fleurs, Yves Rocher

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.