До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Руки вгору: що може піти не так на манікюрі

Порізи, травми нігтя, пошкодження кутикули, оніхолізис — іноді наслідки манікюру можуть бути плачевними. Редакція Vogue згадує випадки, коли на манікюрі щось пішло не так, а nail-експерти коментують ситуації.

Олена Пономаренко, б’юті-редакторка

Одного разу я потрапила на манікюр до популярної майстрині ("серед моїх клієнтів — увесь шоу-бізнес"). Вона розмахувала пилкою так бадьоро, що постійно травмувала кутикулу на вказівному пальці. Черговий помах — і виступила кров. Щоб дезінфікувати, майстриня забризкала рану якимось антисептиком — і працювала далі.

Реклама

Було боляче; наступного дня не полегшало, а ще за день стало ясно, що в мене проблеми: пульсівний біль і набряк. Палець можна було тримати тільки вертикально; треба було стежити, щоб не зачепити ним нічого (біль був жахливий). Ще за день страхова спрямувала мене в клініку, де лікар зробив усі потрібні маніпуляції, усунув гній і сказав, що майстриня занесла інфекцію; ще трохи — і я могла б позбутися нігтя. "Але це ще дрібниці, — сказав він зі властивим хірургам цинізмом. — Буває, що доводиться видаляти фалангу". Про те, що під час манікюру можна занести в ранку віруси гепатиту й СНІДу, сказав мені він же. Звісно, я розуміла це, але, коли чуєш таке, прийшовши з власною проблемою, трапляються певні зрушення у свідомості. Лікар призначив антибіотики й рекомендував здати аналізи після курсу лікування. Тоді все обійшлося, але в мене розвинулася фобія: кілька років я не могла довірити манікюр жодному майстрові. Намагалася впоратися самостійно. Злі чари мені зняли в салоні Maxim Kulikov: зробили манікюр так ніжно і дбайливо, що дуже скоро я і думати забула про свою багаторічну фобію.

Відтоді я переказую страхачки лікаря всім, хто згоден слухати, і заклинаю бути дуже вимогливими до питань безпеки в салоні. Це означає наявність стерилізації, сухожарової шафи, зберігання в крафтових стерильних пакетах. Зі здоров’ям не жартують.

Коментує лікар. Олег Никонюк, лікар-хірург Grace Medical Club, лікар вищої категорії. 35 років хірургічної практики.

У разі контакту з кров’ю є ризик передання гепатитів і СНІДу. Тому медицина переходить на одноразові інструменти, які максимально обмежують можливість зараження. На манікюрі й педикюрі, а також у стоматологічному кабінеті інструменти використовуються багаторазово. У цьому разі інструменти стерилізуються відповідно до інструкцій, з огляду на температурні й тимчасові режими, правила стерилізації.

Запалення, спричинені пошкодженням поверхневих шарів шкіри під час манікюру й педикюру, як правило, викликають легку форму панарицію. Панарицій — це легке запалення в тканинах на пальцях рук і ніг. Манікюр і педикюр зазвичай викликають навколонігтьову й піднігтьову форми панарицію. Симптоми такого захворювання описала пацієнтка. Пульсівний біль, почервоніння, підвищена температура, крапельки гною — ознаки запалення. Така симптоматика свідчить про розвиток гнійного запалення, що передбачає негайне звернення до хірурга для проведення хірургічного оброблення гнійника. Погіршити ситуацію може або агресивна інфекція, або знижена реактивність організму. Знизити реактивність організму може вживання імуносупресорів і деяких гормонів, хімієтерапія, аутоімунні захворювання або цукровий діабет.

Якщо йдеться про ампутацію фаланги, то це вже стадія гнійного ураження і руйнування кістки дистальної фаланги. Це відбувається внаслідок проникнення інфекції в глибокозалеглі тканини. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, то маніфестація інфекції переросте в інфекційні гнійні ускладнення — пандактиліт, флегмону або бешихове запалення. Але це казуїстичний випадок.

Такі запалення викликають не тільки проколи салонними інструментами. Після уколу шипом троянди, рибною кісточкою і появи запалення в зоні пальців потрібно уважно стежити за розвитком запалення. Серйозних ускладнень можна уникнути, якщо хірургічно обробити гнійник.

Не забувайте дбати про себе і вчасно звертатися до професіоналів. Бажаю вам залишатися здоровими й гарними.

Ксенія Шагова

Я маю шкідливу звичку — обдираю кутикули, коли думаю про щось або нервуюся, можу і до крові. Близькі весь час осаджують мене. Регулярний манікюр допомагає підтримувати руки в пристойному стані, але постійного майстра я так і не знайшла: з моїм темпом життя планувати запис заздалегідь — просто неможливо. Тому з появою великої кількості манікюрних салонів я стала рандомно записуватися до майстрів у всьому місті: це було зручно й заощаджувало мій час.

Покриття я люблю щільні, кремові, відтінками не переймаюся: чорний для мене — завжди гарна ідея. Але після чергового випадкового манікюру щось пішло не так. Ніготь на великому пальці деформувався прямо під покриттям і став хворіти. Коли я зняла гель-лак, стало ясно, що нігтьова пластина й палець уже живуть окремими життями. Я зробила фото, але видовище не з приємних, тож ділитися ним не буду.

Майстриня, що знімала мені лак, сказала, що пластир носити не можна, і весь тиждень я лякала оточення (і себе) виглядом ураженого нігтя. Редакційний beauty council ухвалив, що з моєю проблемою треба йти до фахівця, і мені вдалося записатися до Вікторії Колодій, засновниці наймоднішої в країні студії MVK. Про те, що нам вдалося поєднати свої графіки з великими труднощами, і про те, що я завітала до салону у вечірньому вбранні з нагоди відкриття "Молодості", напевно, згадувати не варто.

У MVK мені акуратно зняли ніготь (точніше, те, що від нього залишилося) і зробили призначення. Боляче не було, але видовище виявилося не милим. На мою думку, визначити, як саме було ушкоджено пластину, складно: я звинувачую себе, тому що з моєю звичкою цього виключати не можна. Зате тепер знаю, що майстер має бути постійним, щоб добре знати твої руки. А ще я більше не гніватимуся на своїх подруг за те, що вони під час цікавої бесіди можуть закричати: "Ксеніє! Облиш свої руки в спокої нарешті!".

Коментар експерта. Вікторія Колодій, засновниця і креативна директорка мережіMVK

У Ксенії механічне пошкодження нігтьової пластини на великому пальці. Здебільшого до таких ушкоджень схильні великі пальці через особливості будови нігтьової пластини, зокрема розміщення матриксу (це зона епітелію нігтьового ложа під кореневою частиною пластинки, де завдяки поділу клітин росте ніготь). На цей факт обов’язково потрібно зважати майстрові в процесі надання послуги з манікюру, щоб уникнути ушкоджень. Причиною виникнення механічного ушкодження найчастіше є непрофесійні дії майстра манікюру, який перетискує зону матриксу, що спричинює травмування нігтьової пластини й порушує утворення нігтя. У важких випадках це може призводити до повної втрати нігтя. Лікувальні заходи для усунення цієї патології мають характеризуватися комплексним підходом і тривалістю. Для стимуляції росту й регенерації нігтьової пластини треба застосовувати професійну косметику після попередньої консультації з фахівцем. Ксенії подолог зробив такі призначення*: 1. Rufus Collagen краплі 2. Podopharm ONYGEN крем.

* Не вдавайтеся до самолікування. Звертайтеся до фахівця.

Віолетта Федорова

Під час самої процедури все пройшло добре — манікюр мені зробили швидко й акуратно, але найцікавіше почалося за 7—10 днів, коли на нігтях я почала помічати досить глибокі лунки. Стало зрозуміло, що це сліди від апаратного манікюру, які стало помітно в міру росту нігтів. Виявилося, що до всього іншого я ще й власниця дуже тонкої нігтьової пластини, яку майстрині вдалося легко ушкодити. І якщо на одних нігтях ці лунки були помітні, але водночас не заважали глобально, то нігті на великих пальцях просто стали подібними до місячних борозен.

Звісно, салон я змінила. А згодом дізналася, що серед професіоналів манікюру поширена думка: якщо клієнтові відразу пропонують апаратний манікюр, то це означає, що майстер не вміє робити ніякого. Нині я активно відрощую нігті, щоб ці борозни швидше зникли. Мені ще пощастило, адже під час апаратного манікюру мені не ушкодили нігтьового кореня, та ми ще спостерігаємо — ніготь росте дуже тонкий і доводиться його постійно зміцнювати й підтримувати.

У підсумку я й зовсім перейшла на ідеальний для мене безобрізний манікюр, що потребує трохи більше щоденної уваги, але це того варте. Більше ніяких апаратів.

Коментар експерта. Подолог салонуClipse Людмила Левченко

Хто винен? Безумовно, майстер. Майстер манікюру має запропонувати послугу клієнтові відповідно до його типу шкіри (суха, волога, тонка, згрубіла тощо). З огляду на тип шкіри майстер підбирає класичний манікюр, комбінований чи апаратний. Нігтьова пластина, як і шкірний покрив, дуже легко ушкоджується в разі неправильного підбору процедури манікюру. Не можна забувати, що, ушкоджуючи верхній шар нігтьової пластини, ми відкриваємо вхідні ворота для бактерій, які розмножуються й можуть призвести до запалення нігтьового ложа та інфікування.

Під час спроб прибрати кутикулу або її прозору, прирослу до нігтя частину травмувати ніготь дуже легко: біля основи він особливо ніжний. Про проблеми клієнт дізнається лише за кілька тижнів, коли нігті почнуть відростати.

Що робити? Потрібен правильний догляд. Підібрати його допоможе кваліфікований майстер або лікар-дерматолог. Загалом травмований ніготь відросте сам, просто це триватиме певний час. Головне — не допускати нових травм. А поки нігті відростають, можна підсилити догляд за кутикулами: наприклад, використовувати вітамінну олійку.

На майбутнє важливо пам’ятати таке. По-перше, не варто боятися ставити запитання, які допоможуть зрозуміти, чи ваш це майстер. Профі компетентно відповість на всі запитання і дасть повну інформацію про те, як відбувається дезінфекція та стерилізація. По-друге, важливо звертати увагу, чи обробляє майстер перед манікюром свої і ваші руки, робоче місце й пилочки, чи працює в рукавичках. Майстер не має знімати гель-лак рідиною для зняття лаку або ацетоном. А коли усуває гель-лак апаратним способом, то залишає захисний шар покриття, не спилюючи його до нігтьової пластини. Професійний майстер відшліфує нігтьову пластину. Якісні засоби для манікюру коштують недешево, і в деяких салонах їх заощаджують або використовують дешевий матеріал. Отже, хороший і якісний, а головне здоровий манікюр, не коштуватиме дешево. Ви платите за своє здоров’я, щоб надалі мати хороший стан нігтів без серйозних проблем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.