До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особистий досвід: 120 днів на безглютеновій дієті

Іра Плужникова провела на популярній безглютеновій дієті 120 днів, унормувала вагу і розповіла деталі українському Vogue.

"Анемія, остеопороз, дефіцит вітаміну К, дерматит, псоріаз, хвороби нервової системи, психічні захворювання, розсіяний склероз, епілепсія, хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона, безпліддя, депресія, втома, хвороба Крона, артрит, злоякісні пухлини, захворювання печінки, верхніх дихальних шляхів, серцево-судинної системи, діабет, алергії, безсоння", – я читаю статтю в The New England Journal of Medicine про шкоду продуктів, що містять глютен.
Глютен, або клейковина білок, який робить тісто пружним, м'яким і ніжним. Він є у пшениці, ячмені, вівсі та житі. Але це ще не все. Його додають в багаті вуглеводами продукти на кшталт кетчупу та інших соусів (включно з соєвим), йогуртів, морозива, сосисок, розчинної кави, сиру, цукерок, заморожених овочів, ресторанної картоплі фрі і навіть вітамінів в капсулах і таблетках. Здоровим людям глютен не шкідливий, але є й ті, які його не переносять генетично: таких всього 0,5-1%. Їх імунітет розпізнає цей білок як чужорідний і атакує його. В результаті під удар потрапляє не тільки глютен, але й ті тканини, в яких його зустріли імунні клітини: пошкоджуються стінки тонкого кишечника, страждають мозок, серце, суглоби.

Відмова від глютену увійшла в моду декілька років тому. За кордоном стійки продуктів з наклейками Gluten free з'явилися всюди, навіть в крихітних курортних магазинчиках. Не так давно тренд дістався України з поправкою про те, що безглютенову їжу продають переважно в магазинах делікатесів. До нової моди я ставилася спокійно, але та стаття мене серйозно стурбувала.

До того ж ось уже більше року я харчувалася нерегулярно. Рідко, але влучно поглинала французьку випічку, італійську овочеву піцу та солодощі. Але найгірше те, що в потоці дня я перестала помічати, як пристрастилася до пряників, цукерок та інших швидких вуглеводів. У якийсь момент вони почали складати більшу частину мого денного раціону, а звичайна їжа (я лактововегетаріанка) перестала здаватися смачною.

Така залежність була мені тягарем. І я вирішила на 120 днів відмовитися від продуктів, що містять глютен і рафінований цукор. А заодно дізнатися, чи потрібно це здоровій людині. До дієти я готувалася грунтовно: обстеження, УЗД, аналізи, зважування. З обстеженням все було добре, а от вага виявився на 4 кг вищою норми.

Я склала список дозволеної їжі. До нього увійшли продукти без глютену і з мінімумом цукру. Всього їх вийшло 80. З молочного я дозволила собі знежирені кефір з йогуртом (без добавок), молоко і сир жирністю до 5%. З калорійного, але смачного, дозволила собі джем без цукру і мед, гіркий шоколад (з вмістом какао більш ніж 80%), авокадо і оливки. Якби я не була вегетаріанкою, то включила б у список м'ясо, рибу і морепродукти все нежирне і мінімально оброблене.

У Facebook я створила закриту групу Gluten_NET_banda, в яку додалися 36 учасників, всі прагнули допомогти в експерименті і з'ясувати, як відмова від глютену вплине на самопочуття, фізіологію і вагу.

Перший час мені було дискомфортно: розлучатися зі звичкою їсти легкі вуглеводи виявилося непросто, хоча мук голоду я не відчувала. Іншим було складніше: багато хто скаржився, що шлунок порожній.

На другому тижні експерименту муки учасників закінчилися і почалися зміни на краще. Мене тішило, що я перестала їсти борошняне, солодощі, а замість них в мій раціон повернулися фрукти, овочі, білки і молочне, з'явилися безглютенові зернові: кіноа, чіа і амарант. Вага почала знижуватися. Звичайно, ілюзій я не мала: я худла не через відсутність глютену в продуктах, а завдяки правильному харчуванню.

Позбутися глютену означало постійно моніторити склад їжі і готувати корисну їжу з безглютенових продуктів. Спочатку здавалося, що це нездійсненно: такий режим вимагає часу, я його соціально активній дівчині взяти було просто ніде. Але потім я занурилася в тему і почала вибирати безглютенову їжу автоматично. Мені допомагали спеціальні додатки для iPhone. Всього їх більше 20, але я користувалася кількома: GF Plate gluten free, Free Healthy Detox Smoothies, Gluten Free Desserts, Raw Food Diet Recipes, Gluten Free scanner, Gluten Free Recipes, Gluten Free & More, Gluten Free Food. Там я черпала ідеї для свого повсякденного меню.

Тим, хто вирішить зробити так само, доведеться детально переглянути своє харчування і прискіпливо відстежувати кількість і якість їжі. Інакше безглютенова дієта може здатися нестерпною і закінчиться, тільки-но розпочавшись. На щастя для себе, я виявила, що в Києві є ресторани з безглютеновим меню: "Імбир", Piccolino і Sanahunt Lounge.

Деякі помилково думають, що безглютенова їжа – низькокалорійна і нежирна, але не всі виробники сумлінні.

Виявилося, що в Києві з'явилося безліч магазинів екоспрямування, де можна купити безглютенову їжу. Але ціни на ці продукти набагато вищі, ніж на звичайні. Я підрахувала, що раціон без глютену коштує мені в 5-7 разів дорожче, ніж вегетаріанська їжа (яка і сама по собі недешева). Я промоніторила ціни в інших країнах Європи і з'ясувала, що там та ж історія. Така дивна цінова політика результат маркетингових маніпуляцій: людям вселяють думку, що глютен зло, і вони слухняно бредуть до стійки з "безпечними" продуктами.

У моєї дієти були і мінуси. Крім того, що вона дорога, не завжди безглютенові продукти корисні і якісні. Зустрічаються ті, в яких міститься безліч цукру і жирів. Я також зробила висновок, що повністю виключати з раціону хліб, пшеницю і її похідні неправильно: все-таки організм здорової людини сприймає їх нормально.

Але плюсів було набагато більше. Коли мої 120 днів без глютену закінчилися, я зрозуміла, що вони допомогли мені переглянути свої харчові звички загалом. У мене з'явилася легкість в тілі, я стала уважно ставитися до того, що і навіщо я їм. Дивним чином оновилися рецептори звична веганська їжа знову здається мені смачною. Я з задоволенням їм зелень і органічні продукти.

Стан здоров'я після закінчення дієти не змінився, ось тільки життєві сили помітно додалися, а вага стала нормальною ті чотири зайві кілограми зникли без сліду. Зараз я рідко їм глютенову їжу. Іноді дозволяю собі свій улюблений вірменський лаваш і французькі багети. Але я більше не їм солодощів, а для пробудження і гарного самопочуття мені достатньо склянки води з лаймом і ранкової йоги.

Дозволені безглютенові продукти:

– гречка, рис (коричневий басматі і дикий чорний), нут;

– тофу;

– яйця;

– квасоля: зелена і золотиста;

сочевиця: зелена, коричнева і жовта;

свіжі соки: грейпфрутовий, морквяний, апельсиновий і томатний;

сухофрукти: курага, чорнослив і сушений інжир;

овочі: картопля, селера, артишоки, перець чилі, спаржа, сирий буряк, імбир, ріпчаста цибуля і цибуля-порей, часник, сушені та свіжі томати, зелений горошок, гарбуз, баклажани і кабачки, свіжі огірки, капуста (броколі, білокачанна, кольорова, брюссельська);

– гриби;

свіжі фрукти: яблука, груші, хурма, виноград, апельсини, нектарини, персики, абрикоси, гранати, сливи і айва, маракуя і мандарини;

ягоди: полуниця, журавлина, суниця, малина, чорниця, лохина, ожина, вишня, червона смородина, брусниця, агрус;

зелень: шпинат, листовий салат, петрушка, базилік, орегано, рукола;

сире гарбузове насіння, мигдальне молоко, кунжут;

сирі горіхи: кокос, фундук, волоські, кедрові, кеш'ю;

приправи: кориця, діжонська гірчиця, куркума;

натуральна кава з кофеїном і без ароматизаторів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.