До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Урок скульптури: куди дійшло мистецтво ін'єкцій

Просто уявіть, що б зробив Мікеланджело, якби у нього була гіалуронова кислота.

Balenciaga

У кожного художника є улюблений інструмент. Караваджо знайшов осяяння в масляному живописі. Дюрер був природженим акварелістом. Буржуа прищепив людству любов до мармуру і бронзи. А ось лікарі ліплять скульптури ботулінічними токсинами і додають трохи лиску своїм творам за допомогою гіалуронової кислоти. Маркен Алексіадес (Нью-Йорк), дерматолог і скульптор за сумісництвом; Шериф Ідрісс (Нью-Йорк) – дерматолог, чия вітальня прикрашена власними абстрактними картинами; Крістіан Суббіо – пластичний хірург з Філадельфії, який відвідував художню школу. В "Історію мистецтв" Янсона їм, ймовірно, не потрапити. Тим не менш, ця свята дерматологічна трійця представляє абсолютно новий варіант пластичної лицьової хірургії.

Реклама
Balenciaga

Коли ін'єкції вперше з'явилися, їх сприймали як "рідкий ліфтинг". Сьогодні це спосіб регулювати світло і тінь, управляти гострими кутами і округлими вигинами. У наборі інструментів митця-ін'єкціоніста ви знайдете багато цікавих штучок: філери для додання об'ємів (та ж гіалуронова кислота), нейротоксини, які розслаблюють м'язи (ботокс, диспорт, ксеомін), дезоксихолеву кислоту (ліполітики Kybella) і голки різних розмірів. Цими інструментами вони творять дива. Наприклад, можуть створити нову лінію щелепи за допомогою двох шприців філера, змінити пропорції носа і форму губ. За допомогою полімолочної кислоти, яка стимулює вироблення колагену, можуть м'яко заповнити втрачений об'єм. Нейротоксинами і дезоксихолевою кислотою хірурги створюють негативний простір: звужуюють нижню третину обличчя і загострюють овал. Якщо обличчя здається одутлим від надлишку гіалуронової кислоти, позбутися цього ефекту допоможуть ін'єкції спеціального ензиму гіалуронідази. Майстри пластичної хірургії розповідають, як їм вдається перетворювати обличчя пацієнтів на твори мистецтва.

Змінити форми

Нехірургічна ринопластика – один з найбільш вражаючих прикладів того, як можна відкоригувати ніс гіалуроновою кислотою. "Це прекрасна оптична ілюзія", – каже Лара Девган, пластичний хірург з Нью-Йорка. Але все дещо не так, як ми собі уявляємо. Філери не зменшують, а збільшують ніс. Але якщо правильно використовувати гру світла, можна досягти неабиякого ефекту: відблиск у центрі на кінчику носа робить його пропорційним і мініатюрним. З огляду на те, що ніс – складна ділянка через велике скупчення судин, важливо не економити на майстрові і вибирати тільки перевірених фахівців.

З губами теж цікаво. Розтягнути їх на пів обличчя може будь-хто. Девган же наголошує, що елегантне збільшення – це "не просто гра з об'ємом: це зміна структури і форми". Вона використовує філери на основі гіалуронової кислоти середньої і високої щільності (Restylane Refyne, Restylane Defyne, Versa), щоб збільшити висоту губ, а також надати їм природного рожевого кольору. Вона злегка змінює форму губ завдяки введенню невеликих доз філера вертикально. В результаті губи наче трішки вивертаються назовні, як у Марґо Роббі.

Нейротоксини – теж хороші помічники в доданні нової форми окремим ділянкам обличчя. Всього одна стратегічно правильна ін'єкція здатна: скорегувати ясеневу усмішку, оживити арку Купідона над верхньою губою, зробити брови симетричними і підняти кінчик носа. Сама по собі кожна з цих змін може бути несуттєвою. Наприклад, розташування брів зміниться на 1-2 мм. Але варто поглянути на загальну картину, як одразу стане помітний шедевральний результат.

Контуринг і відновлення

Деякі філери можуть слугувати своєрідними армувальними конструкціями. "З віком не тільки тануть жирові пакети на обличчі, але навіть кістки починають зменшуватися", – каже Кей Дурайрадж, лицьовий хірург з Пасадени (Каліфорнія). "Щоб повернути втрачений об'єм, філер вводять глибше під шкіру – практично саджають його на кістку. Цей прийом дає змогу відновити контури без ефекту одутлого обличчя або туго натягнутої шкіри". З огляду на природний рельєф обличчя, його природні опуклості і западини, лікарі точково застосовують стабільні філери (Restylane Lyft, Juvéderm Ultra Plus) або ущільнювальний Radiesse на основі гідроксилапатиту кальцію. Він дозволяє зберегти природні обриси обличчя, просто нівелює вікові зміни. "Якби шкіра не провисала, зв'язки не розтягувалися і жир не стоншувався, обличчя завжди залишалося б таким же скульптурним і об'ємним, як у молодості", – каже Дурайрадж, яка час від часу використовує Radiesse, щоб підкреслити вилиці і загострити кути щелепи – це дає омолоджувальний ефект. На відміну від Дурайрадж, Девган воліє удосконалювати риси обличчя філерами – каже, що вони дають змогу досягти кращого результату, а до того ж не порушують міміку, бо дуже гнучкі, і повністю розсмоктуються з часом.

Використання негативного простору

Як вам скаже будь-який майстер: "Те, чого не існує, так само істотно важливо, як і те, що вже є". Це і є негативний простір, який активно використовують досвідчені лікарі. Зменшити масивні щелепи можна впорскуванням нейротоксину в жувальні м'язи, які стають масивнішими з віком. "Велика доза препарату змушує м'яз зменшитися, що звужує нижню третину обличчя", – розповідає Суббіо. Щоб удосконалити лінію шиї, достатньо вводити мікродози нейротоксину під нижню щелепу і через платизму (вона кріпиться під кутами нижньої щелепи і простягається до верхньої частини грудей). Дурайрадж пояснює: "Це піднімає обличчя і розгладжує складки на шиї".

Тим, у кого є трохи підшкірного жиру, а шкіра вирізняється еластичністю, можна використовувати Kybella. Цей препарат удосконалює ділянку під підборіддям і створює чіткий контур обличчя. "Засіб розчиняє жир в щоках – так усуває важкість, з якою не справляються інші засоби", – каже Дурайрадж. Але одного сеансу буде не достатньо, потрібно 4 процедури з 6-ти тижневими інтервалами.

"Час створює на обличчі надлишок об'єму – складки, опуклості, – як і його недолік, як-от западини під очима і зморшки", – каже Алексіадес. Для заповнення пустот дерматологи використовують все ту ж гіалуронову кислоту. На думку лікарів, філери потрібної щільності відмінно вирішують проблеми. Але треба бути обережним, особливо з ділянкою під очима – там шкіра особливо ніжна. "Варто неправильно ввести філер – і природні риси обличчя деформовані, а людина схожа на аватара", – каже Ідрісс. Сама вона зазвичай починає з введення щільних філерів (Juvéderm Voluma) у скроневій зоні. "Це допомагає розгладити мішки під очима, тому власне в зоні під очима знадобиться менше препарату". Тоді лікар може ввести легший філер (наприклад, Belotero Balance). "Потрібно вводити під м'яз, на кістку, щоб препарат не випирав при мімічних рухах, а мав природний вигляд".

Акварельний ефект

"Sculptra для мене як акварель", – каже Ідрісс. Ефект препарату досить розмитий і м'який, радше приглушений, ніж деталізований. "На відміну від філерів з гіалуроновою кислотою, Sculptra змушує організм самостійно генерувати об'єм у необхідному місці", – стверджує Соббіо. Колаген утворюється поступово і пацієнти бачать максимальний ефект після 3-4 процедур, зроблених протягом кількох місяців.

"Колаген, який в результаті утворюється, може триматися 5 років і довше", – підтримує Дурайрадж. Так, Sculptra може пом'якшити будь-яку складку, але Ідрісс використовує її охоче для заповнення пустот і того, що вона сама називає "бермудським трикутником обличчя" – впадинок у куточках рота. "Ви можете в буквальному сенсі спустошувати шприци філерів один за іншим, і ефекту не буде, а ось Sculptra дозволить побачити, як порожнечі самі по собі заповнюються на очах".

Інші лікарі частіше використовують Sculptra для заповнення ямочок целюліту або підтяжки лінії декольте. У великих кількостях препарат дає змогу збільшити сідниці. Але знову ж таки, ефект буде максимально делікатним: "Це вам підійде, якщо ви не хочете змінювати розмір улюбленої пари джинсів", – каже Девган. – Sculptra не здатна збільшити вас на цілий розмір".

З чистого аркуша

Навіть найкращим художникам доводиться використовувати гумку. Гіалуронідаза – фермент, здатний розчинити гіалуронові філери. Але з іншими наповнювачами застосовувати його абсолютно безглуздо. Вони можуть тільки розчинитися самостійно або їх слід забрати хірургічним шляхом.

І хоч лікарі порівнюють гіалуронідазу з кнопкою Delete, насправді вона працює інакше. Стівен Левін (пластичний хірург з Нью-Йорка) каже, що вона впливає тільки на ту гіалуронову кислоту, з якою стикається. "Навіть найдосвідченіші ін'єкціоністи визнають, що не зовсім впевнені, як саме кислота поширюється і осідає в тканинах". Однак, все частіше лікарі опираються на гіалуронідазу, бо перекручених філерами облич стає все більше.

"Люди швидко минають точку неповернення і в якийсь момент вже не просто заповнюють недолік об'єму, а створюють його надлишок", – каже Левін. Тут і відбувається те, що називають гіперкорекцією.

Для тих, хто "надто наповнений" кислотою, Левін бронює відразу 4 сеанси з тижневими інтервалами. Вона багато разів вводить у потрібне місце гіалуронідазу, сподіваючись потрапити в той шар, де в основному сконцентрувалися філери. Ін'єкції можуть викликати синці або набряки, але, як правило, забезпечують вже 50% ефекту в першу ж годину. Решта 50% проявляються в наступні кілька днів. Зрештою, обличчя майже повертається до свого первісного вигляду.

Жолен Едгар, за матеріалами Allure.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.