До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особливі прикмети: що слід знати про діагностику родимок

Сезонну діагностику родимок лікарі радять робити після відпустки.

Фото: Choi Yong Bin. Архів Vogue

Кажуть, люди, у яких багато родимок, – щасливі. Але по-справжньому щасливі ті, у кого вони не викликають проблем. Родимки – це скупчення меланіну, пігменту, який відповідає за колір очей, шкіри і волосся. Меланін виробляється у всіх крім альбіносів, для яких сонце особливо небезпечне.

Реклама

У новонароджених дітей шкіра гладенька, родимок на ній немає (втім, є винятки, а багато лікарів стверджують, що родимки у дітей непомітні через маленький розмір). Вони починають з'являтися з часом. І за всіма треба спостерігати. Якщо родимка починає рости, то краще показатися дерматологові, який проведе дослідження – і залежно від результату дасть рекомендації.

Добре мати карту родимок: на ній лікар зазначає всі утворення і їхні розміри, щоб потім можна було відстежувати будь-які зміни, які відбуваються протягом життя. Позбавлятися родимок без попередньої діагностики небезпечно: по-перше, вони можуть з'явитися знову, по-друге, ранка може гоїтися довше ніж повинна. Та й гістологія потрібна – на випадок, якщо в родимці розвиваються злоякісні клітини.

Лікар-дерматохірург Тетяна Дідковська каже, що перевіряти родимки потрібно на початку і в кінці літа – щоб проконтролювати, чи не змінилися вони під впливом сонця. При наявності якихось ознак переродження родимки (вона змінює форму, колір, розмір, контури або стає асиметричною) потрібно відразу піти до дерматолога. Якщо він вважає, що потрібна додаткова діагностика – біопсія, коли тканину вилучають і передають на аналіз, то спрямовує до онколога.

Родимки видаляють з естетичних міркувань – коли вони не влаштовують пацієнта, або якщо вони травмуються – наприклад, одягом або при масажі. Насамперед лікар оглядає всі родимки. Найбільші і ті, які пацієнт збирається видаляти, – в дерматоскоп (спеціальний прилад, який дозволяє детально розглянути новоутворення шкіри), зі збільшенням і спеціальним освітленням. Якщо на перший погляд ніяких ознак їх переродження немає, з ними справляється радіохвильовий коагулятор. Цей прилад працює точно і локально: хвилі впливають тільки на новоутворення і не зачіпають здорових тканин навколо, та й шрамів найчастіше не залишають.

Нерідко практикують кріовидалення, пік популярності якого трапився років 20 тому. Азот охолоджують мінімум до 190°С, він стає рідким. П'ять-десять секунд ним "заморожують" новоутворення, і воно руйнується разом з вірусами, які перебувають поруч. У випадку з папіломами (тілесного кольору крихітні "колбочки" на шкірі, які викликає вірус папіломи людини) це ідеальний варіант: так повторне зараження не станеться і нові папіломи в цьому місці не з'являться. А з родимками кріовидалення не таке ефективне: по-перше, взяти аналіз на гістологію після нього неможливо; по-друге, проконтролювати глибину видалення ніяк не можна, а отже можуть залишитися шрами. Один з найпопулярніших способів позбутися родимок – лазер. Але у цього методу є кілька протипоказань: лазером не працюють на відкритих ділянках обличчя і тіла, коли сонце особливо яскраве: з травня до серпня.

Визначити, як саме видаляти, може тільки фахівець. Багато залежить від типу, розміру та місця утворення, від того, як заживають рани, чи є схильність до келоїдних рубців. Деякі пацієнти обходяться без анестезії, деяким наносять спеціальний крем для замороження або вводять уколом знеболювальне. Сама процедура триває хвилин двадцять. Великі родимки відправляють на гістологічний аналіз. Ранки обробляють антисептиком і наклеюють пластир.

Потім важливо не виходити на сонце з 11 до 16, бо в цей час сонцезахисні засоби працюють гірше: захищають тільки від опіків, але не знижують ризик розвитку раку шкіри і меланоми. Там, де колись були родимки, утворюються заглибини. Наступні десять днів треба не мочити ці місця водою. На час душу – акуратно заклеювати бактерицидним пластиром, який потім відразу знімати, щоб не створювати парникового ефекту. Перші п'ять днів обробляти заглибини марганцівкою, наступні п'ять – кремом для загоєння.

Лікар нагадає, що важливо користуватися захистом від сонця (але це важливо і поза зв'язком з родимками). І запросить на прийом наступного року або після відпустки в теплих краях. Правило ходити до свого дерматолога після відпустки, щоб відстежити зміни родимок, може врятувати життя.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.