До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як ми доглядатимемо за шкірою в наступному десятилітті

На старті нового десятиліття дерматологи розповідають, які методи і засоби допоможуть зберегти молодість.

Фото: архів Vogue UA

"Вік – це нормально, старіння – це красиво", – приблизно так звучать нові формулювання маркетологів. Індустрія відмовляється від ейджизму", – каже Тійна Орасмяе-Медер, лікар-дерматокосметолог, експерт з розробки косметичних засобів, засновниця Meder Beauty Science. Замість anti-age розвивається pro-age підхід, який пропонує усвідомлено ставитися до вікових змін, підтримувати здоров'я, уповільнювати старіння організму. Все популярнішим стає slow-age – концепція "повільного дорослішання", згідно з якою працювати потрібно не над віковими змінами, а над їхньою профілактикою.

Реклама

2017 року американський Allure заявив, що припиняє вживати термін anti-age щодо доглядових засобів. З тих пір його уникають і виробники. Тим часом, за даними міжнародного консалтингового агентства PwC Global, обіг ринку засобів, програм і методів, що протистоять віковим змінам, вже 2021 року досягне 331,41 млрд доларів. Сюди входять косметичні препарати, процедури, пластична хірургія, детокс-програми, дієтологія і фізіотерапія.

На науковому саміті в Токіо, присвяченому догляду за шкірою, професор Ізабель Петропулос з паризького Університету П'єра й Марії Кюрі розповідає: "Всередині клітин епідермісу працює антиоксидантна система захисту, що оберігає шкіру від несприятливих впливів: UV-променів, забруднень, стресу, тютюну. Згодом її ефективність слабшає, так з'являються ознаки старіння. Але якщо підтримувати активність системи, можна попередити вікові зміни". У Dior зосередилися саме на цьому – і випустили нову антиоксидантну лінію засобів Capture, яка в Україні з'явиться в кінці січня.

Ще один спікер саміту, генетик Мітіякі Кубо з японського інституту RIKEN, – адепт медицини, яка аналізує ДНК, виявляє ризики і дозволяє лікувати ушкодження шкіри на ранніх стадіях. Французький бренд класу люкс Biologique Recherche зосередив свої наукові інтереси саме в цій царині і запустив програму My Beauty DNA, яка дає змогу робити аналіз ДНК пацієнтів. Результати допомагають терапевтові зрозуміти, як функціонує шкіра конкретної людини, і підібрати засоби для догляду з урахуванням реальних і потенційних проблем. Програма поки працює в стартовому режимі, але в найближчому майбутньому її можна буде випробувати в різних країнах.

Яна Яновська, президент Балтійської асоціації превентивної та антивікової медицини, вважає, що персоналізація на рівні ДНК – напрямок, в якому рухається індустрія. "Майбутнє косметології – за індивідуально підібраними складами з гормональними і пептидними елементами, прогестероном, мелатоніном і естрогенами в різних комбінаціях. Це по-справжньому ефективні техніки, які допоможуть заповнити дефіцит біологічно активних речовин у всьому організмі і в шкірі зокрема", – додає вона.

Ще один футуристичний тренд – штучний інтелект в косметології. "Вже сьогодні AI активно залучений до 3D-програм, які прогнозують вікові зміни, – каже Тетяна Святенко, експерт МОЗ, професор, доктор медичних наук. – Ці програми аналізують риси обличчя в різних проєкціях, детально описують, як і коли вони змінюватимуться, – і видають план дій, який допоможе попередити старіння". Програмі можна ставити будь-які завдання – наприклад, розробити комплекс лазерних процедур з конкретними цілями на певний термін. Поки така аналітика – рідкість, але в майбутньому вона стане такою ж звичною, як УЗД.

Перспективною є і епігенетика – наука, що вивчає вплив поведінкового старіння на експресію генів. "Вже зараз ми можемо впливати на генетичні механізми старіння за допомогою активних засобів, – стверджує Тійна Орасмяе-Медер. – Можемо впливати на мікробіом шкіри – це допомагає як зберігати її здоров'я і красу, так і лікувати". Ту ж тактику застосовують і в Biologique Recherche.

Найпрогресивніші методики майбутнього, вважає лікар Яна Яновська, націлені на відновлення шкіри на клітинному рівні і активування її власного потенціалу, – наприклад, якщо стимулювати фібробласти, можна підсилити синтез колагенових і еластинових волокон. Наукова лабораторія Яновської в Ризі сьогодні відпрацьовує такі технології. Там культивують фібробласти, щоб вводити в тканини, які відчувають їх дефіцит, і так омолоджувати та оновлювати шкіру. "З такими технологіями вікові зміни проявлятимуться не так різко і протікатимуть плавно", – обіцяє вона.

Апаратні методики не відстають. "Мабуть, найяскравіша світова тенденція, яку я спостерігаю, – розширення можливостей лазерів, – каже Тетяна Святенко. – Лазери нового покоління є ефективнішими за ін'єкції і можуть омолоджувати шкіру, усувати гіперпігментацію, рубці і розтяжки. Майбутнє – за безпечними технологіями без побічних ефектів". Дерматолог, головний лікар Школи медицини університету Бостона, Неллі Коннікова робить ставку на системний підхід, який включає лазерні і фотометодики, а також аугментацію (нарощування підшкірного шару) дерми.

Професор з Казахстану, доктор медичних наук Гульнар Батпенова вважає, що рання профілактика – в тому числі за допомогою ін'єкцій нейротоксинів, LED-терапії і нанокосметики – стане популярнішою. Але передбачає відмову від травматичних процедур на користь природних і безпечних, які не потребують тривалої реабілітації. "Домашні б'юті-ґаджети стануть серйозною альтернативою професійних процедур і підмогою для них", – додає вона.

"Головні правила управління віком зараз і в майбутньому, – розповідає Тійна Орасмяе-Медер, – це розумне харчування, не побудоване на системі обмежень, щоденна фізична активність, лаконічний, але ефективний догляд, практики усвідомленості і медитації, оптимістичний погляд на життя, цікавість і допитливість. І як би не розвивалися технології, важливо навчитися сприймати себе як особистість, цінність якої не визначає вік".

Текст: Вікторія Куриленко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.