До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що може піти не так зі шкірою на карантині: коментують експерти

На власну шкіру тепер скаржаться навіть ті, хто зазвичай усім задоволений і головною своєю проблемою вважає вибір хайлайтера. Всі інші зазначають, що наявні до карантину проблеми тільки загострилися. Ми попросили експертів з догляду за шкірою розповісти, що може піти не так, і дати поради стосовно догляду в умовах домашньої ізоляції.

Блуза, Blouse: Louis Vuitton. Макіяж: Face and Body Foundation, М.А.С, консилер з набору BBU Face Palette, Bobbi Brown, кремовий хайлайтер Skin Perfector Liquid and Poured відтінку Moonstone, Becca. Очі: жовтий і чорний відтінки з набору Flash Color Palette, Make Up For Ever, пензлики: Shaquda Brushes
Зневоднення

"Зневоднення — наш головний ворог на самоті, — пояснює skincare-експертка, засновниця Starlit Group Тетяна Таран. — Зневоднення спричинює сухість, а остання зі свого боку — чутливість". Чинники, що призводять до зневоднення в домашніх умовах, часто банальні:

Реклама

Центральне опалення й сухість повітря в приміщеннях. "Ми часто нехтуємо гідрометром удома, а даремно, — каже Тетяна. — Баланс вологи й температури в місці проживання — запорука не тільки здорової шкіри, але й загального самопочуття та противірусного захисту. Провітрювати й зволожувати квартиру потрібно постійно. Оптимальний показник на гідрометрії 40—60%, а температури — 18—20 °С.

Питний режим. "Банально, але факт: ми привчили себе багато пити в офісі, — зауважує Тетяна, — у нас у сумці завжди знайдеться та сама пляшка з питною водою. З уведенням карантину звичний хід подій змінився, і ми стали забувати про важливу звичку пити чисту воду, замінюючи її літрами чаю під улюблений фільм".

Шкіра: тональна основа Face and Body Foundation, М.А.С., консилер з набору BBU Palette, Bobbi Brown, рідкий хайлайтер Shimmering Skin Perfector Liquid and Poured відтінку Moonstone, Becca. Обличчя: підводка Creamy Eyeliner відтінку Black, Laura Mercier. Пензлики, Shaquda Brushes
Сухість

Між зневодненою й сухою шкірою — колосальна різниця. У першому випадку зневоднення спричинене недостатньою кількістю вологи, що надходить у шкіру, і тут досить "додати води": пити 2—2,5 л на день, з них 2/3 краще випивати до 15.00, а решту — до 18.00, щоб уникнути набряклості вранці. Також добре доповнити свій режим догляду спеціальними сироватками, здатними зволожити глибокі шари шкіри. "У косметології є правило: що рідше, то глибше, — пояснює Тетяна Таран. — А це означає, що сироватка здатна проникнути глибоко в епідерміс, створюючи відчуття наповненості й комфорту".

Добре працюють маски: тканинні, біоцелюлозні, гелеві з гіалуроновою кислотою для зволоження, цинком для загоєння й відновлення. Молекула гіалуронової кислоти здатна утримувати вологу в 1000 разів важчу за власну вагу, саме за це їх і люблять. Глиняні маски ліпше відкласти до кращих часів — вони можуть тільки погіршити становище, підсиливши сухість і подразнення.

Зволожувальна емульсія Super Aqua Emulsion, Guerlain, у продажу з травня
Втрата вологи

Тривала сухість шкіри свідчить про трансепідермальну втрату вологи (ТЕПВ), коли шкіра не просто не отримує вологи ззовні, а й сама її віддає, втрачаючи власні запаси. У такому разі треба відновлювати гідро-ліпідну мантію. ГЛМ — це захист шкіри, найбільшого людського органа, головна місія якого — захист від зовнішнього впливу довкілля. Порушити тонкий баланс на її поверхні, яка зараз на передовій, — простіше простого.

Інтенсивний зволожувальний крем-сорбе Hydra Life Hydration Rescue Intense Sorbet Creme, Dior

"І тут на допомогу приходять 3 літери, — каже Тетяна, — НЕО: 'humectants' (зволожувачі — гіалуронова кислота, сечовина й гліцерин), 'emollients' (емоленти для відновлення бар’єрної функції — цераміди, сквалан, лінолева кислота), 'occlusives' (оклюзивні речовини, що запобігають ТЕПВ, — рослинні олії, диметикон (не такий він страшний, як про нього пишуть) і вазелін (а ось його краще уникати)). Ідеальний засіб для сухої шкіри — той, який містить їх усі.

Чутливість

"Шкіра й нервова система — це близнюки, які страждають у розлуці, — Тійна Орасмяе-Медер, лікарка-дерматокосметолог, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science цитує французького дерматолога й невролога професора Мізері. — Пам'ятайте: все, що ми відчуваємо всередині, відбивається на шкірі зовні". Тож нині як ніколи важливі медитація й спокій. "Намагайтеся говорити собі: все пройде, ми повернемося до нормального життя", — нагадує Тійна. І всім пацієнтам радить зараз перейти на засоби для чутливої ​​шкіри.

Заспокійливий крем для чутливої шкіри Creme №2 Nuage, Payot

А також пити воду, правильно харчуватися, по змозі контролювати стрес, тому що багато проблем зі шкірою пов’язані саме з ним.

Шкіра: тональна основа Face and Body Foundation, М.А.С, консилер з набору BBU Palette, Bobbi Brown, рідкий хайлайтер Shimmering Skin Perfector Liquid and Poured відтінку Moonstone, Becca. Обличчя: тіні відтінку Bulletproof, Sugarpill, тіні відтінків Navy Blue, Electric Blue, Periwinkle, Sky Blue з колекції Artist Shadow, Make Up For Ever, тіні відтінку Gold з набору Flash Color Palette, Make Up For Ever; тіні Eyedols Eyes відтінків Enraptured и Gold Standard, Pat McGrath Labs. Пензлики, Shaquda Brushes
Ранкова загроза

"До карантину ми ретельно й відповідально захищали шкіру від забрудненого повітря й агресії довкілля. І тут раптом з’ясувалося, що шкіра чомусь вдома не почувається так добре, як можна було б очікувати, — каже Тійна. — Вдома часто пересушене повітря через опалення та кондиціонери. Тож важливо добре провітрювати — кілька разів упродовж дня, навіть якщо на вулиці холодно. Тому що в домі, особливо коли разом уся сім’я, постійно готується їжа, накопичуються продукти забруднення". Від кондиціонерів і опалення краще по змозі відмовитися і якнайкраще зволожувати повітря. Якщо немає спеціальних пристроїв, можна використовувати ємності з водою, розставивши їх у всьому домі. Випаровуючись, вода підвищить вологість".

Спідниця, Joseph. Макіяж: тональна основа Face and Body Foundation, М.А.С, консилер з набору BBU Palette, Bobbi Brown, рідкий хайлайтер Shimmering Skin Perfector Liquid and Poured відтінку Moonstone, Becca. Очі: тіні відтінків Black and White з набору Flash Color Palette, Make Up For Ever. Пензлики, Shaquda Brushes
Брак домашнього догляду

Багато людей, залишаючись вдома, вважають, що косметику наносити не потрібно. "Для макіяжу, можливо, й немає приводу, — каже Тійна. — Хоч ми все життя казали, що фарбуємося для себе, — то й не припиняймо. Але головне — очищати шкіру, наносити сироватку, концентрат, денний крем. Тепер можна відмовитися від санскринів, а весь інший догляд краще використовувати. Зволожувальні маски й ексфоліацію теж варто ввести в догляд".

Moisturizing Lotus Mask, Kenzoki

З Тійною згодна Тетяна Таран: "Ми стали пропускати важливі етапи догляду, вважаючи, що вдома „не потрібно", — зауважує вона. — Поширена помилка — недостатнє очищення шкіри („не фарбуюся ж, навіщо вмиватися пінкою / гелем?"). Тим часом нашаровувані змертвілі лусочки перешкоджають потраплянню вологи з повітря, насиченню шкіри киснем, від чого шкіра стає чутливою, подразненою, з’являються запалення у вигляді еритем".

Очищувальний пінливий крем із захистом від забруднень La Mousse, Chanel

Спеціаліст з ін’єкцій, лікар-дерматолог Андрій Ваганов-Дашков, каже, що одного вмивання не досить: вода — це не зволожувальний засіб. До того ж водопровідна вода — поганої якості. Він радить після ранкового й вечірнього вмивання використовувати зволожувальний лосьйон, особливо актуальний у період міжсезоння, і зволожувальні креми. "Неважливо, який у вас тип шкіри — жирна, комбінована або суха, — каже Ваганов-Дашков, — але зволожувальні маски 1—2 рази на тиждень потрібні".

Інтенсивна маска для миттєвого зволоження для всіх типів шкіри Hyaluron-Filler, Eucerin
Тьмяність

"Салонні пілінги нині недоступні, — каже Андрій Ваганов-Дашков. — Водночас я не прихильник скрабів, які механічно полірують шкіру. Будь-які абразивні засоби травмують епідерміс, спричинюючи так звану вторинну сухість і втрату вологи. Тому якщо в складі вашого скрабу мелені зерна або кісточки, залиште його для педикюру.

Шкіра: тональна основа Face and Body Foundation, М.А.С., консилер з набору BBU Palette, Bobbi Brown, рідкий хайлайтер Shimmering Skin Perfector Liquid and Poured відтінку Moonstone, Becca. Обличчя: підводка Creamy Eyeliner відтінку Black, Laura Mercier. Пензлики, Shaquda Brushes

Тим, хто не уявляє собі догляду без скрабів, ліпше віддати перевагу засобам з поліетиленовими мікрокульками. Вони не такі дружні щодо довкілля, зате бережуть шкіру. А найкраще працюють кислотні маски й маски з ферментами — наприклад, з ферментом папаї, який плавно й м’яко розчиняє відмерлі клітини".

Маска з АНА-кислотами L'Intemporel Global Youth Beautifying Mask, Givenchy
Набряклість

У домашніх умовах, коли режим сну найчастіше змінюється, а руху менше, набряклість — звична річ. Андрій Ваганов-Дашков радить японський масаж асахі. "Робіть його щоранку під час нанесення зволожувального крему, — радить лікар. — Це поліпшить кровообіг, позбавить від набряків".

Зволожувальна сироватка із чистої рослинної гіалуронової кислоти Serum Hyaluron, CallysФото: Юрій Яцкуліч

Якщо має бути ранковий zoom, то від набряклості під очима врятують патчі або аплікації із чайних пакетиків. Два пакетики варто заварити на ніч й охолодити в холодильнику, два — зранку. І чергувати теплі з холодними впродовж 10—15 хвилин.

Патчі для зони навколо очей, Guerlain

Фото: David Ajkai @davidajkai

Модель: Emese @_emesenyiro_ @Icon Model Management

Макіяж: Giulia Carini @julymua

Зачіски: Laszlo Pasztor @laszlopasztor

Стиль: David Kele @davidkele

Виробництво: StudioIslander @studioislander

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.