До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що їсти, щоб не хворіти: розповідає дерматолог

Vogue UA продовжує серію матеріалів про взаємозв'язок здоров'я і харчування. Сьогодні поговоримо про їжу, яка допоможе зберегти здоров'я шкіри і волосся. Food- і beauty-блогерка Олена Сагун зустрілася з дерматологом і трихологом клініки "Літус", Іриною Літус і дізналася, які продукти слід додати до свого раціону, а від яких краще відмовитися, щоб шкіра, волосся і нігті були в ідеальному стані.

Фото: Dan Carabas

"Шкіра та волосся відображає стан всього організму, – пояснює Ірина. – Тому разом з правильним доглядом і салонними процедурами важливо дотримуватися принципів раціонального і збалансованого харчування".

Реклама
Що їсти?

Жирні сорти риби (лосось, форель, оселедець), червону ікру, морепродукти. Вони багаті омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Ці компоненти мають протизапальні властивості і є потужними антиоксидантами, які не дозволяють активним формам кисню руйнувати мембрани клітин шкіри.

Фото: Dan Carabas

Горіхи, бобові та злакові. Крім білка і безлічі вітамінів вони містять велику кількість біотину, який запобігає появі сухості шкіри. А сірка, яка входить до складу біотину, є структурною частиною колагену. Завдяки цьому біотин зберігає структуру волосся і підвищує еластичність шкіри.

Свіжі овочі, фрукти, ягоди та зелень. Ці продукти – джерело корисних вітамінів, мікроелементів і мінералів. Наприклад, шипшина, ківі, шпинат і обліпиха є джерелами вітаміну С, який запускає синтез колагену фібробластами. Помідори, кавун і грейпфрут – лідери за вмістом лікопенів, що запобігають появі мутацій в ДНК і разом з омега-3 захищають клітини від окисного стресу. Морква, гарбуз і броколі багаті на провітамін А. Він володіє себорегулювальною дією і відповідає за регенерацію клітин.

Фото: Dan Carabas

Крім продуктів харчування не слід забувати про воду. Зневоднена шкіра ніколи не матиме здорового вигляду. Добова норма води – 30 мілілітрів води на 1 кілограм вашої ваги.

Що вживати в поміркованій кількості?

Молоко і молочні продукти. Їх я рекомендую обмежити, а іноді – у випадку непереносимості – взагалі виключити. Лактоза стимулює синтез інсуліну, який підсилює дію стероїдних гормонів, через що може виникнути гіперсекреція сальних залоз і з'явитися висипання.

Чорний шоколад і какао. У невеликій кількості вони корисні, оскільки містять теобромін і поліфеноли, які відповідають за молодість і тонус шкіри.

Кава. Цей напій стимулює синтез кортизолу – гормону стресу. Крім того, кава має сечогінний ефект. Надмірне споживання може призвести до зневоднення, появи дрібних зморшок, погіршення мікрорельєфу шкіри і потьмяніння волосся.

Від чого краще відмовитися?

Цукор. Він провокує глікозилювання білків, зокрема колагену. Це призводить до втрати еластичності шкіри і прогресивного старіння всього організму.

Солодкі газовані напої. Крім цукру вони містять речовини, які пов'язуються з фосфорною кислотою і вимивають з організму кальцій, магній, цинк. Це може призвести до випадіння і ламкості волосся.


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.