До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Висхідне становище: навіщо люди позбавляються філерів

Кайлі Дженнер позбулася філерів в губах (принаймі, так вона заявляє). Vogue.ua обговорив цю знакову б'юті-подію з лікарем-дерматокосметологом Андрієм Вагановим-Дашковим, експертом по ін'єкціям, і з'ясував, чи не стане це початком тренду на повернення природної краси (спойлер: ні, не стане).

@kyliejenner

Якщо говорити конкретно про Кайлі, то за наявними в мережі фотографіями ми не можемо судити, розчинила вона свої філери чи ні. З фото можна зробити тільки один висновок: Кайлі по-новому фарбується. Зазвичай, промальований олівцем контур губ знаменитості виходить за природний фізіологічний на 2 мм. Не дивно, що у людей склалося враження: "багато філера". Як би там не було, її губи "зроблені" добре і якісно.

Реклама
@kyliejenner

Можу припустити, що Кайлі Дженнер, будучи власницею бренду косметики, просто хоче змінити форму губ до випуску нової лінії засобів – або просто майстерно привернути увагу до запуску. У цьому сестрам Дженнер-Кардаш'ян немає рівних.

@kyliejenner

До речі, розберемося з термінологією. Філери не видаляють, а розчиняють – препаратом гіалуронідазою. Гіалуронова кислота під його впливом розчиняється протягом двох-шести годин. Зі своєї практики можу сказати, що між "до" і "після" розчинення – суттєва різниця (не як у Кайлі).

Навіщо розчиняти філери

Багато виводять філери, щоб – не падайте – поставити нові. Так, технології оновлюються, з'являються більш досконалі склади. Хтось хоче мати більш природній вигляд. Але особисто я прихильник розчинення філерів тільки за медичними показаннями: наприклад, введений раніше препарат змістився; колишній філлер виявився неякісним; виникла асиметрія через помилку попереднього лікаря.

Ще 5 років тому ця процедура була незатребуваною від слова "зовсім". Зрозуміло, грамотні лікарі знали, як прибрати філер, – при введенні бувають ускладнення і треба вміти відновити пацієнта.

Зараз на процедуру з'явився попит.

Що відбувається з губами після виведення філерів

Є міф про те, що після виведення філерів губи все ще зберігають якийсь об'єм, тобто зменшуються, але зберігають деяку пухкість. І треба сказати, що невелика частка правди в цьому є. Біостимулюючі філери сприяють виробленню колагену – і завдяки новим волокнам рот здається трохи більш налитим. Але, звичайно, об'єм, в підсумку, повертається до початкового. Якщо ж корекція була з приставкою "гіпер", то шкіра розтягується, змінюються і міміка, і м'язи. Важливо пам'ятати, що розчинити філери "трохи" або регулювати ступінь корекції не вдасться: препарат гіалуронідазу, який вводить лікар, поширюється дифузно.

Випадок з практики

Пацієнтка ґрунтовно попрацювала з ортодонтами і стоматологами, придбала голлівудську усмішку, але продемонструвати її, на жаль, не могла: її філери були введені неправильно, весь об'єм зосередився під слизовою, що призвело до ефекту штори: верхня губа сповзла вниз і закривала весь зубний ряд.

Ремарка: лікарі іноді вводять філери під слизову, "з вивороту" – це необхідно при гінгівальній усмішці, коли у пацієнта сильно оголюються ясна від сміху. Таку особливість можна коригувати і ботоксом, і філером (а можна і не коригувати взагалі, як це робить Наталя Водянова).

@natasupernova

Після того, як філери розчинилися, пацієнтка помолодшала, але її мімічний патерн залишився колишнім. Тому ми дали їй гімнастику для обличчя, щоб навчити дівчину усміхатися заново і відчути м'язи. Через місяць подивимося, як розвинулися м'язи, і, якщо щось заважатиме, відкоректуємо ін'єкціями нейропротеїну.

Видалення імплантів з губ

Видалити імпланти з губ – завжди завдання для хірурга. Косметологи і дерматологи з ним не впораються. Хірургічний імплант не викликає змін в тканинах, його можна без наслідків прибрати. Складніше з філерами, які не розсмоктуються з часом.

Перманентні філери (такі ставили на зорі ін'єкційної контурної пластики) не розчиняються повністю і не виводяться безслідно. Видалити їх на 100% неможливо: вони дифузно проросли в тканини. Варіантів тут всього два: або змиритися, або йти на висічення філерів з навколишніх тканин. Це дуже складна довга операція, яка не завжди естетично виправдана: губи сильно постраждають. Сумно, що і сучасні філери в такій ситуації ставити категорично заборонено: якщо залишки старого препарату зреагують з новою гіалуроновою кислотою, виникнуть непередбачені проблеми. На щастя, проблема не так часто зустрічається: процедуру робили, в основному, в США, і коштувала вона занадто дорого, щоб бути поширеною. Тому в Україні випадки з нерозсмоктувальними філерами – нечисленні.

​Тенденція чи ні?

Хоч пацієнти зі зверненнями розчинити філери і з'явилися, але тенденцією це назвати не можна. Я б, скоріше, припустив, що це пов'язано з експериментами над зовнішністю. Покоління Х відразу приходить із запитом "зробити так, щоб не було видно", – і ми навчилися це робити. Сьогодні пацієнти приходять вранці на ін'єкції, а ввечері – йдуть на вечірку "освіжілими". Були випадки, коли на захід люди їхали прямо з крісла.

Якщо стежити за Instagram-акаунтами візажистів, які обслуговують покази мод, то видно, як змінюються обличчя в індустрії. Сьогодні затребувані моделі з великими губами, витонченим підборіддям. Вилиці стали слабше вираженими, ніж ще якихось два роки тому. А ось губи змінилися – контур злегка випнутий, як у моделі Амілн Естевао, широкий рот, як у Фаретти.

@officialamilnaestevao

Якщо раніше вважали, що збільшувати ширину рота можна було до середньозіничної лінії, то зараз цими рамками обмежуватися не прийнято. І хоча лікарі намагаються вписати "зміни" в загальну архітектоніку обличчя, але тенденція набирає обертів.

@lafaretta

Коли люди щиро вірять, що зовнішність моделей – дар природи, то не хочеться їх переконувати. Але лікарю помітно все: підборіддя, вилиці, корекцію нейротоксинами, змінені мімічні патерни, посмішки без вад, схожість облич в певних зонах. Багато чого роблять – але на такому високому рівні, що це непомітно для оточення.

Мілленіали, покоління Y і покоління Z все активніше експериментують із зовнішністю, тому лікарів очікує ще багато професійних викликів.

Instagram: @vogueua_beauty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.