До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 ідей біогакінгу на шляху до здоров’я

5 простих прийомів біогакінгу, щоб поліпшити самопочуття

Фото: архів Vogue

Варто погуглити, що таке біогакінг, — і можна відшукати найрізноманітніші методики, від стеження за сном і медитацій до переливання крові для боротьби зі старінням. Хоча методи біогакінгу іноді видаються науково-фантастичними, прихильники їх, по суті, мають на меті те саме, що й усі інші — жити й працювати на повну.

Реклама

"Люди, які думають, що біогакінг — це щось зі сфери кіберістот та імплантації чипів, помиляються: біогакінг потрібен, щоб поліпшити здоров’я, — розповідає Тім Грей, засновник саміту Health Optimisation Summit. — Фундаментальні практики насправді — набагато простіше, — каже він. — Ідеться не про те, щоб зарядити організм — і почати працювати як надлюдина, а про те, щоб відновити саморегуляцію в організмі".

Іншими словами, щоб почати свій шлях у біогакінгу, варто спершу звернутися до джерел — і нагорода не змусить на себе довго чекати.

1. Налагодьте сон

"Сон — інструмент номер один у всьому, і байдуже, що маєте на меті: підвищити рівень енергії, скинути масу, поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів або психічне здоров’я", — каже Лі Маллінз, засновник Workshop Gymnasium. Ви ліпше спатимете, якщо перестанете їсти на ніч і споживати кофеїн, а також усунете вплив синього світла принаймні за три години до сну. "Синє світло не дає організму виділяти мелатонін, потрібний для повноцінного сну", — пояснює Грей. Експерт радить придбати окуляри, які блокують синє світло, а ще — купити наматрацник з регульованою температурою, який дасть змогу вибрати ідеальний мікроклімат для сну.

Окуляри Quay Australia Blue Light
2. Керуйтеся інтуїцією

Здоровий кишківник — основоположний принцип біогакінгу, оскільки саме кишківник відповідає за міцний імунітет. А ще — взаємодіє з мозком, підтримуючи нормальне психологічне тло. "Кишківник — наріжний камінь здоров’я, і ​​підтримка йому справді потрібна", — погоджується засновниця Wild Nutrition Генрієтта Нортон. Ліпше засвоювати живильні речовини з їжі організму допоможуть травні ферменти. Вони можуть бути корисні людям з проблемами травлення. Нортон також рекомендує повернутися до основ, оптимізуючи раціон. "Мікробом у кожної людини свій. Він блискуче коректує сам себе, тільки за умови, що йому дають правильне паливо, тому важливо отримувати якомога більше пребіотичної клітковини з овочів і фруктів з низьким умістом фруктози, ягід, вівса й насіння".

Workshop Gymnasium Essential Greens
3. Змініть раціон

Має значення не тільки те, що ми їмо, а й те, коли ми їмо. "Інтервальне голодування — стара добра техніка", — каже дієтологиня і натуропатка Розмарі Фергюсон. Воно поліпшує сон, травлення, здоров’я кишківника, енергію і ясність розуму. "Найпростіший спосіб продовжити час між їжею, — їсти не відразу після пробудження, а, наприклад, об 11 ранку. Коли їсте, переконайтеся, що дотримуєте методу оптимальної тарілки: половина овочів, чверть білка, чверть вуглеводів і трохи корисних жирів". Можна додати у свій смузі ложку рейші або гриба чага. За словами Фергюсон, ці антиоксидантні адаптогени пропонують набір фітонутрієнтів, відмітний від інших рослинних продуктів, і забезпечують баланс в організмі.

Органічний порошок грибів рейші Leaf & Oil
4. Відчуйте рух землі

Хоч за цим і немає наукових даних, мало хто стане сперечатися про переваги заземлення, методу, який допомагає фізично — та енергетично — бути пов’язаним із землею. "Заземлення — фантастичний протизапальний засіб, — зазначає Грей. — Ми — електричні істоти, і заземлення допомагає зменшити запалення й підтримати баланс. Двадцять хвилин босоніж (по траві, природних каменях, по землі або по морському піску по щиколотку у воді) двічі на день забезпечують достатній потік вільних електронів". Якщо на вулицю вийти не можна через погоду, заземлювальні килимки, які можна під’єднати до розетки, можуть діяти в аналогічний спосіб.

Groundology Large Grounding Mat
5. Менше стресу — корисніше для шкіри

"Шкіра може кількома способами показати нам, що відбувається в організмі з погляду внутрішніх чинників, багато з яких можуть призвести до запалення", — каже Жасміна Віко, лондонська експертка з питань здоров’я шкіри. Коли ми в стресі, спрацьовує гормон кортизол, який може призвести до руйнування колагену й еластину, структурних білків, що відповідають за пружність шкіри. Один зі способів впоратися із цим — отримувати достатню кількість вітаміну D завдяки сонячному світлу або щоденному вживанню вітаміну в 10 мкг. Крім того, хоча докази здебільшого анекдотичні, вважається, що м’яке тепло інфрачервоних саун викликає вивільнення ендорфінів і знижує рівень кортизолу в разі регулярного використання, а також підсилює кровообіг для протизапального ефекту.

Food-Grown Vitamin D

Текст: Georgia Day

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.