До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

11 цікавих фактів про Ілона Маска

28 червня сповнюється 51 рік головному романтикові планети — мільярдерові й винахіднику Ілонові Маску. Історію його успіху й рідкісні факти біографії шукайте в матеріалі Vogue.ua.

Ілон Маск у 2017 році

1. Ілон Маск ріс замкненою в собі дитиною. Він любив читати й багато часу проводив за комп’ютером, за що в школі його вважали ботаніком (тепер це звучить особливо смішно). У біографії "Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє" автор Ешлі Венс докладно описує той період: Маск зазнавав булінгу, а одного разу його побили так сильно, що ніс довелося відновлювати за допомогою хірургічної операції.

Реклама

2. У 10 років Маск дістав свій перший комп’ютер Commodore VIC-20, а в 12 навчився програмувати. Його першим винаходом була відеогра Blastar, яку хлопець продав за 500 доларів.

3. Мати Ілона — Мей Маск, модель, фіналістка конкурсу "Міс Південна Африка" в 1969 році, професійний дієтолог. Батько Маска — інженер Еролл Маск. Ілон описує батька як жорстоку людину, жити з якою було непросто.

Ілон і Мей Маски

4. Свій перший стартап Маск заснував у 24 роки. Це була компанія Zip2 Corporation, щось на зразок довідника.

5. Маск справляє на людей неабияке враження. Його зовнішність добре описано в книзі "Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє": "Його зріст приблизно шість футів і один дюйм (майже 1,85 м), але запитайте кого-небудь, хто його знає, — і всі скажуть, що він видається набагато вищим і масивнішим. Він неймовірно плечистий і кремезний. Можна було б очікувати, що з такою статурою Ілон поводитиметься як альфа-самець. Однак, навпаки, тримається він майже боязко".

6. 2002 року сталася історична подія: Маск заснував компанію SpaceX, яка розробляє ракети й космічну техніку. SpaceX для Маска — можливість утілити головну мрію його життя: Ілон Маск мріє опанувати інші планети для життя людини на них, щоб захистити людство від вимирання. Ця ідея виникла у винахідника під впливом циклу науково-фантастичних романів Айзека Азімова.

Ілон Маск

7. В Ілона Маска є чотири улюблені книги, які він радить прочитати всім винахідникам. Це серія "Путівник по Галактиці для космотуристів" Дуґласа Адамса, "Володар перснів" Толкіна, "Фундація" Айзека Азімова і "Місяць — суворий господар" Роберта Гайнлайна.

8. Багато хто називає Маска божевільним мрійником: той планує полетіти на Марс у 2020—2025 роках. Проте він прямує до своєї мети, а 2020 рік став одним з найуспішніших для SpaceX. У травні відбувся пілотований політ космічного корабля Crew Dragon. Він успішно вилетів на орбіту й зістикувався з Міжнародною космічною станцією. Це перший випадок в історії, коли на орбіту потрапив приватний космічний корабель, тож хоч що відбуватиметься далі, Ілон Маск вже потрапив до підручників з історії.

Ілон Маск

9. Ілон Маск — трудоголік. Він любить працювати ночами, а також не раз зізнавався, що відмовився б від їжі, якби це було можливо. "Якось він сказав мені: „Якби я міг не їсти й водночас працювати більше, я б перестав їсти. Як би отримувати поживні речовини, не сидячи за їжею?". Таке ставлення до роботи в цьому віці і його завзяття вражали", — розповідає в книзі "Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє" перша дружина Маска Жюстін Вілсон.

Ілон Маск і Граймс

10. У Маска п’ятеро дітей від першої дружини Жюстін Вілсон (їхній первісток Невада помер у віці 10 тижнів). У травні 2020 року в нього й співачки Граймс народилася дитина. Батьки сказали, що дитина сама вибере собі гендер, а поки вони звертатимуться до неї, використовуючи займенник "вони". А один із старших дітей підприємця вже вирішив це зробити. 18-річний Ксав'є Маск тепер носитиме жіноче ім'я та прізвище своєї матері – Вівіан Джена Вілсон. Суд задовольнив це рішення. Незабаром дитина Маска отримає нове свідоцтво про народження, де буде вказано жіночу стать. Раніше Ксав'є пояснив це рішення тим, що не хоче мати зі своїм батьком Ілоном Маском нічого спільного.

11. Ілон Маск – великий друг України. Нашу країну він підтримує з перших днів повномасштабного вторгнення. Причому його підтримка не обмежується лише словами – вже 28 лютого Україна отримала перші станції супутникового інтернету від нього, постачання яких продовжилось у березні. Наприкінці квітня Ілон Маск також передав Україні станції Tesla Powerwall. Це надсучасне обладнання допоможе українцям у тих областях, які найбільше постраждали від російської окупації, продовжувати користуватися електрикою попри перебої.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.